Στο ίδιο έργο θεατές: Ράντζα για 13 ασθενείς στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ (pics)

Κρήτη
Στο ίδιο έργο θεατές: Ράντζα για 13 ασθενείς στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριάντα τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονταν χθες στο τμήμα βραχείας της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, που έχει δυναμικότητα 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων των δέκα κλινών νοσηλεύονταν 12 ασθενείς

Απαράδεκτες εικόνες επικρατούν στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του ατόμου, αφού ασθενείς με ψυχιατρικά νοσήματα κοιμούνται σε ράντσα εκτός θαλάμων. Τουλάχιστον 10 ράντσα βρίσκονται στον διάδρομο της Ψυχιατρικής Κλινικής και έξω από τους θαλάμους της εν λόγω κλινικής, όπου είναι ξαπλωμένοι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα.

Το περιβάλλον είναι αποθαρρυντικό για την ύπαρξη ενδεδειγμένης θεραπείας, ενώ το πρόβλημα, όπως καταγγέλλουν το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και γιατροί της Ψυχιατρικής, είναι πολιτικό, αφού η Υγεία είναι κόστος για τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας.

Ειδικότερα, η εν λόγω κλινική του ΠΑΓΝΗ αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή ψυχιατρικής κλινικής, καθώς στηρίζει τις ανάγκες των ψυχιατρικών ασθενών δύο νομών, του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Σηκώνει ένα “δυσανάλογο” βάρος με βάση τις προδιαγραφές, ενώ Σωματεία Εργαζομένων από νοσοκομεία του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου έχουν κατά καιρούς κάνει σαφή τα αιτήματά τους, να συγκροτηθεί ψυχιατρική κλινική στον νομό Λασιθίου.

Η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει χωρητικότητα βραχείας 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων περιστατικών η χωρητικότητα είναι 10 κλίνες. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που, εξαιτίας ταυτόχρονων νοσηλευόμενων ασθενών, η κλινική όχι απλά γεμίζει, αλλά αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών. Ασφαλώς, δεν υπάρχει ευθύνη στους γιατρούς του συγκεκριμένου τμήματος, αφού πραγματικά δουλεύουν με την ψυχή τους και βρίσκονται δίπλα σε κάθε ασθενή. Οι ευθύνες είναι πολυδιάστατες, ενώ το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Χθες, λοιπόν, ένας αναγνώστης έστειλε στο neakriti.gr τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, οι οποίες αποτυπώνουν τη δυσμένεια στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία. Ράντζα υπάρχουν στη μέση του διαδρόμου της Ψυχιατρικής Κλινικής και έξω από τα δωμάτια που μένουν ψυχιατρικοί ασθενείς. Και ποιοι κοιμούνται σε αυτά τα ράντζα; Ψυχιατρικοί ασθενείς. Η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει γεμίσει και αναγκαστικά, για να “φιλοξενηθούν” οι νέοι ασθενείς, αναγκάζονται να κοιμηθούν έξω από τους θαλάμους της κλινικής. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη, ο οποίος υποστήριξε πως η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχει υπερβεί κάθε όριο ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά ασθενείς οικογένειες και εργαζόμενοι στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. Για άλλη μια φορά, η κατάσταση στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας για ασθενείς και εργαζομένους. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη (σ.σ. χθες) νοσηλεύονταν 34 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων νοσηλεύονταν 12 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών. Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει προσωπικός χώρος ούτε οι προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται, με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας.

Οι συνάδελφοί στο Ψυχιατρικό Τμήμα, παρόλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουν, ασκούν τα καθήκοντά τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση. Ως Σωματείο Εργαζομένων την κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου μας την έχουμε επισημάνει, αναδείξει και καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος ΔΕΝ έχει γίνει ούτε από διοικήσεις, ούτε από το υπουργείο.

Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο ν’ αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού. Για ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα 50 με 55 κρεβάτια, ενώ σήμερα η κλινική για εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες, με 2 τμήματα, βραχείας και οξέων, διαθέτει με μεγάλη δυσκολία 35 κρεβάτια».

«Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες»

Παρέμβαση έκανε και ο Βασίλης Κούδας, ο οποίος είναι διευθυντής-ψυχίατρος της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, μέλος του Σωματείου, του ΙΣΗ, όπως και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Ο κ. Κούδας υποστήριξε: «Έχουμε πει αρκετές φορές πως οι δομές ψυχικής υγείας και σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στην Κρήτη, όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά είναι πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κόσμος που προσέρχεται στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας για βοήθεια. Ασφαλώς η δημόσια κλινική του ΠΑΓΝΗ με συγκεκριμένη χωρητικότητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αυξημένες εισαγωγές να μην μπορούν να αξιολογηθούν και να καταλήγουν στα ράντσα. Μιλάμε για πάνω από 10 ράντσα. Εάν προσθέσουμε 33 κλίνες βραχείας και άλλες 10 κλίνες οξέων, καταλαβαίνετε πως η χωρητικότητα φτάνει κοντά στις 50 κλίνες. Είναι πολύ παραπάνω από τις δυνατότητες της κλινικής με όλους τους κινδύνους που “κρύβει” και συνεπάγεται. Το περιβάλλον δεν είναι θεραπευτικό. Είναι στοιβαγμένο. Και δε βοηθάει το περιβάλλον στην ανάρρωση των ασθενών, που ούτως ή άλλως είναι ταλαιπωρημένοι».

Ποιος φέρει την ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση;

Στο ερώτημα αυτό, ο κ. Κούδας απάντησε κατηγορηματικά: «Προφανώς το θέμα είναι πολιτικό. Προφανώς έχει να κάνει με την υποβάθμιση του ελληνικού Συστήματος Υγείας. Η πραγματικότητα υποστηρίζει ότι 15 άνθρωποι νοσηλεύονται εκτός θαλάμων σε πολύ άσχημες συνθήκες και μας υποχρεώνει να βρούμε λύσεις που δεν είναι ενδεδειγμένες. Η στόχευση είναι πολιτική και γι’ αυτήν την κυβέρνηση και την προηγούμενη κυβέρνηση η Υγεία είναι κόστος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News