«Ισχυρή αντιπολίτευση με Πλεύση Ελευθερίας» - Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον 98,4

Κρήτη
«Ισχυρή αντιπολίτευση με Πλεύση Ελευθερίας» - Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον 98,4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως στόχος είναι το κόμμα της να λάβει μια δυναμική θέση στην αντιπολίτευση, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τα δικαιώματα πολιτών

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη, όπου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως στόχος είναι το κόμμα της να λάβει μια δυναμική θέση στην αντιπολίτευση, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τα δικαιώματα πολιτών.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως η εξωτερική πολιτική στη χώρα μας δεν είναι συγκροτημένη, ενώ έκανε σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Μεταξύ άλλων, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως η εκπαίδευση πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, ενώ επεσήμανε πως σε περίπτωση που το κόμμα της περάσει το κατώφλι της Βουλής στις επικείμενες εθνικές εκλογές, θα επιχειρήσει να κάνει την ελληνική κοινωνία πιο συμμετοχική στην πολιτική διαδικασία.

Για την εκπαίδευση

Αρχικά, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Η ίδια ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες και δράσεις που να ενισχύουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, ενώ έκανε σαφές πως η αναθεώρηση του άρθρου 16 αντίκειται στις ιδέες του κόμματός της.

«Η Πλεύση Ελευθερίας είναι υπέρ της διατήρησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, όχι για κάποιο δογματισμό, αλλά επειδή αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να παράσχει δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Και σε αυτήν την υποχρέωση, η Πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί. Μακάρι να φτάσουμε κάποτε σ’ ένα άλλο επίπεδο και να συζητάμε με άλλους τρόπους εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο όμως η Πολιτεία δεν το εγγυάται, δεν μπορούμε να συζητάμε σχετικά με το εάν το επιτρέψει σε άλλους φορείς. Η Πολιτεία είναι υπολειπόμενη σε αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

Είμαστε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16. Την ίδια στιγμή, λέμε πως το άρθρο 16 επιτρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να ρυθμιστούν τομείς της εκπαίδευσης που δεν έχουν ρυθμιστεί, όπως είναι η καλλιτεχνική εκπαίδευση», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Για την εξωτερική πολιτική

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική στη χώρα μας, επισήμανε πως έπρεπε να είχαμε πιο συγκροτημένη εξωτερική πολιτική, ενώ εξαπέλυσε πυρά ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που άφησε χωρίς οριοθέτηση των χωρικών υδάτων το Αιγαίο Πέλαγος, πράγμα που τροφοδότησε την τουρκική προπαγάνδα.

Όπως είπε, «η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε συγκροτημένη εξωτερική πολιτική. Στην εξωτερική μας πολιτική, θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρο πως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα ασκούμε. Είναι πολύ σοβαρό το γεγονός πως έχει αφεθεί ένα διπλό καθεστώς όσον αφορά στα χωρικά μας ύδατα. Είναι πολύ προβληματικό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επεξέτεινε τα χωρικά μας ύδατα μόνο στο Ιόνιο και άφησε στο Αιγαίο Πέλαγος τα χωρικά μας ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια. Δημιούργησε ένα διπλό καθεστώς και τροφοδότησε την προπαγάνδα των Τούρκων (ενν. κυβερνήσεις και όχι πολίτες) πως το Αιγαίο είναι κάτι διαφορετικό».

Μεταξύ άλλων, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Η εξωτερική μας πολιτική θα έπρεπε να είναι συγκεντρωμένη στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και στην προαγωγή των εθνικών θεμάτων, στα οποία συγκαταλέγονται ζητήματα, μεταξύ άλλων, όπως η διεκδίκηση και αποζημίωση των γερμανικών οφειλών κ.λπ. Η εξωτερική πολιτική είναι εξ αντανακλάσεως ασκούμενη τα τελευταία χρόνια, για να μην πω δεκαετίες. Δεν υπάρχει στρατηγική. Δεν ενεργοποιείται μια εθνική εξωτερική πολιτική».

Τα συμφέροντα των πολιτών

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ξεκαθάρισε πως στόχος είναι το κόμμα να υπάρχει στην αντιπολίτευση, με σκοπό να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών.

«Εμείς όλο αυτό το διάστημα ξεκαθαρίζουμε πως η Πλεύση Ελευθερίας διεκδικεί να γίνει αντιπολίτευση, όπου δεν υπάρχει στη Βουλή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υπεράσπιση των πολιτών και κατ’ επέκταση να μην υπάρχει υπεράσπιση των δικαίων της χώρας. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν παριστάνει πως επιθυμεί να κυβερνήσει αύριο, με σκοπό να παρουσιάσει κυβερνητικά προγράμματα αύριο. Το ξεκαθαρίζω», υπογράμμισε, ενώ συνέχισε τονίζοντας εμφατικά: «Εμείς κινούμαστε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι ο καλύτερος σύμμαχος της χώρας».

Προτεραιότητα για την ίδια και το κόμμα της είναι η υπεράσπιση του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο έχει ανάγκη.

«Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει ανάγκη από υπεράσπιση. Εμείς αυτό θα επιτελέσουμε και δε νομίζω να αμφιβάλλει κανείς πως θα το κάνουμε με γνώση, ευαισθησία, έχοντας υπερασπιστεί ανθρώπους, κάνοντας υπεράσπιση όλο αυτόν τον καιρό και όχι παριστάνοντας κάτι που δεν είμαστε», τόνισε.

«Πιστεύουμε σε μία ανοικτή και ζωντανή Βουλή»

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης έθεσε ένα εύλογο ερώτημα: «Ποιες είναι οι παθογένειες του ελληνικού κοινοβουλευτικού συστήματος;» και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας πως ένα υπαρκτό πρόβλημα είναι η μη εκπροσώπηση ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

«Το βασικό πρόβλημα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι πως ένα σημαντικό του μέρος δεν εκπροσωπείται. Και δεν εκπροσωπούνται: πρώτον όσοι ψηφίζουν κόμματα τα οποία αποκλείονται αφού δεν πιάνουν το όριο του 3% και, όπως επίσης, δεν εκπροσωπούνται όσοι δεν πάνε να ψηφίζουν. Κι εγώ δε θεωρώ την τελευταία κατηγορία ανθρώπων πως είναι απολιτικοί ή αδιάφοροι. Θεωρώ πως είναι απογοητευμένοι και πιστεύουν πως με την ψήφο τους δεν αλλάζουν τα πράγματα», είπε, ενώ συνέχισε: «Εμείς αυτόν τον κόσμο θέλουμε να τον ενεργοποιήσουμε. Έρχεται κόσμος στην Πλεύση Ελευθερίας που δεν είχε ψηφίσει εδώ και χρόνια ή δεκαετίες. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες εφάρμοζα όταν ήμουν και πρόεδρος της Βουλής». 

Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ακόμη: «Εμείς πιστεύουμε σε μια ανοικτή και ζωντανή Βουλή και θέλουμε τους πολίτες να είναι κομμάτι της διαδικασίας».

Τέλος, τόνισε πως «είναι σημαντικό το 2023 να μη μιλάμε για σχήματα που δεν έχουν αναφορά ούτε στην πραγματική ούτε στην κοινωνική αλλά ούτε και στη νομική κατάσταση. Στην Ελλάδα του 2023 υπάρχουν δυνατότητες, δικαιώματα και εθνικά δίκαια, τα οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ενεργοποιήσει».

«Εγώ αυτό που σκέφτομαι είναι να αλλάξουμε τη χώρα μας και τον κόσμο. Αυτό που σκέφτομαι για την ελληνική κοινωνία είναι να την κάνω πιο ενεργή, αισιόδοξη και συμμετοχική στην πολιτική διαδικασία. Στόχος μου είναι να φέρω την ελληνική κοινωνία στην πολιτική. Θα βαδίσουμε την πολιτική μέσα στην κοινωνία. Το βλέπουμε. Ο κόσμος αναθαρρεί και αισιοδοξεί. Και θέλουμε αυτόν τον κόσμο να τον στηρίξουμε και να τον υπερασπιστούμε, ώστε ο κόσμος να παίρνει πρωτοβουλίες», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News