Εκλογές 2023: Στη μάχη της Κρήτης… ο Αλέξης Τσίπρας κατεβαίνει υποψήφιος στο Ρέθυμνο - Τριήμερη περιοδεία στο νησί

Κρήτη
Εκλογές 2023: Στη μάχη της Κρήτης… ο Αλέξης Τσίπρας κατεβαίνει υποψήφιος στο Ρέθυμνο - Τριήμερη περιοδεία στο νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Ρεθύμνου, πέρα από την προφανή “ερμηνεία”, που αφορά στο κρίσιμο “στοίχημα” ανάκτησης της χαμένης έδρας, η υποψηφιότητα Τσίπρα προφανώς διαβάζεται ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της συσπείρωσης, αλλά συνάμα και εκπομπής μηνυμάτων ενότητας

Στην εκλογική μάχη της Κρήτης ρίχνεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον νομό Ρεθύμνου, προκειμένου να ηγηθεί προσωπικά της προσπάθειας ανάκτησης της χαμένης έδρας στο Ρέθυμνο, αλλά και να ηγηθεί συνολικά της προσπάθειας ανάκτησης των μεγάλων εδαφών που απώλεσε στην κάλπη της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ στο άλλοτε πολιτικό του “κάστρο”...

Όπως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα 5 Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας φεύγει από Σέρρες και Δωδεκάνησα και αυτή τη φορά θα είναι υποψήφιος στο Ρέθυμνο, στον δυτικό τομέα της Αθήνας και στην Α’ Πειραιά. Οι τρεις επιλογές, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, αντανακλούν ένα τρίπτυχο μήνυμα, που είναι “Ενότητα, ιδιαίτερο βάρος στις λαϊκές γειτονιές αλλά και ιδιαίτερο βάρος στην Κρήτη”. Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η προσωπική συμμετοχή του προέδρου στη “μάχη” της Κρήτης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μια ισχυρή συμβολική κίνηση.

Επίσης ισχυρό συμβολισμό έχει όμως η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει, πέραν της Α’ Πειραιά, όπου εξελέγη στις 21 Μαΐου, τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, μια περιοχή δηλαδή λαϊκών στρωμάτων που παραδοσιακά αποτελούσε την κυρία δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θέτει ως βασικό στόχο να επαναπροσεγγίσει.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ως εκλογική του περιφέρεια το Ρέθυμνο (μαζί με την Α' Πειραιώς και τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας) υποδηλώνει τη μεγάλη στόχευση που έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή βουλευτή στον συγκεκριμένο νομό, όπου στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου έχασε την έδρα από το ΠΑΣΟΚ, που τον προσπέρασε, παίρνοντας τη 2η θέση πίσω από την 1η Ν.Δ.

Η “μάχη” για τη 2η θέση και για τη 2η έδρα στον διεδρικό νομό Ρεθύμνου χάθηκε απολύτως οριακά, για μόλις 215 ψήφους. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, το ΠΑΣΟΚ έλαβε στον νομό Ρεθύμνου 10.470 ψήφους (ποσοστό 21,47%) και κατάφερε να πάρει την έδρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 10.255 ψήφους (ποσοστό 21,03%).

Με δεδομένο λοιπόν ότι η μεταξύ τους μονομαχία κρίθηκε σε διαφορά μόλις 215 ψήφων, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν αλλά και θεωρούν συνάμα απολύτως εφικτό να πάρουν πίσω τη χαμένη έδρα στο Ρέθυμνο από το ΠΑΣΟΚ και για τον λόγο αυτό μπροστάρης μπαίνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Βεβαίως είναι προφανές ότι, αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια και δεν κερδηθεί το “στοίχημα” για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρόκειται για μια πολιτική “ήττα”, η οποία θα πέσει προσωπικά στην πλάτη του Αλέξη Τσίπρα.

Από 12 έως 14 Ιουνίου - Τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη

Δίνοντας ο ίδιος το “σάλπισμα” για ανασύνταξη και αντεπίθεση στο Ρέθυμνο και συνολικά στην Κρήτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται επί κρητικού εδάφους την ερχόμενη εβδομάδα για τριήμερη περιοδεία στις περιφέρειες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, ενώ αναμένεται να ξανακατέβει και προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, Μανόλη Αυγενάκη, ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου θα βρίσκεται στην Κρήτη από τις 12 έως και τις 14 Ιουνίου, καθώς επίσης και άλλη μία φορά για τη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, ενώ το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψής του θα γνωστοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Ρεθύμνου, πέρα από την προφανή “ερμηνεία” που αφορά στο κρίσιμο “στοίχημα” ανάκτησης της χαμένης έδρας, η υποψηφιότητα Τσίπρα προφανώς διαβάζεται ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της συσπείρωσης, αλλά συνάμα και εκπομπής μηνυμάτων ενότητας.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει μήνυμα στήριξης στο πρόσωπο του Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος έσπευσε να “χαιρετίσει” την επιλογή Τσίπρα.

«Η συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του Ρεθύμνου αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη για όλους μας. Το ισχυρό μήνυμα της ενότητας και συστράτευσης όλων των δυνάμεων για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στον νομό μάς δίνει άλλη αισιοδοξία και δύναμη για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιούνη. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη με σθένος, αξιοπρέπεια και συλλογικότητα, με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τις αρχές και το ήθος της αριστερής και προοδευτικής παράταξης. Έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών, είμαστε βέβαιοι ότι όλα μπορούν να αλλάξουν και ότι η ανάκτηση της βουλευτικής έδρας στο Ρέθυμνο είναι απολύτως εφικτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Ξανθός.

Ομοίως “χαιρέτισε” την επιλογή και ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, ο οποίος μετά την υποψηφιότητα Τσίπρα αναγκαστικά βγαίνει εκτός εκλογικής μάχης, αφού στο ψηφοδέλτιο που θα είναι με λίστα σε αυτή την εκλογική διαδικασία έχουν καλυφθεί πλέον οι δύο θέσεις ανδρών υποψηφίων με τους Αλέξη Τσίπρα και Ανδρέα Ξανθό.

Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ότι παραχωρεί με χαρά τη θέση του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να δοθεί «με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα η “μάχη” για την ανάκτηση της έδρας στον νομό», όπως τονίζει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News