Εκλογές 2023: «Μάχη» για την Κρήτη - Δίνουν τα «ρέστα» τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο νησί για τις 25 Ιουνίου

Κρήτη
Εκλογές 2023: «Μάχη» για την Κρήτη - Δίνουν τα «ρέστα» τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο νησί για τις 25 Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο από τα δύο κόμματα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση και τις περισσότερες βουλευτικές έδρες - Στραμμένα στο Ρέθυμνο όλα τα βλέμματα για το «ντέρμπι» των 215 ψήφων - Ρίχνουν βάρος και στο Λασίθι για τη διεδρική - Έντονες διεργασίες για το Ηράκλειο, προσπάθεια να μην γίνει το 4-0 υπέρ ΝΔ στα Χανιά

“Μάχη σώμα με σώμα” δίνουν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στην Κρήτη, με στόχο την κατάληψη της δεύτερης θέσης στο νησί, με τους συντονιστές και τους γραμματείς των κομμάτων να ξεδιπλώνουν τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Το τοπίο είναι πολωμένο, με τα δύο κόμματα να κάνουν σαφές το ιδεολογικό και πολιτικό τους πρόσημο για την κατάληψη όσο γίνεται περισσότερων εδρών. Μάλιστα, η γεωγραφική περιοχή της Κρήτης κατέχει κεντρικό ρόλο στην πολιτική στρατηγική των δύο κομμάτων, εάν αναλογιστούμε πως, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη που στις προηγούμενες εκλογές βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ηρακλείου, τώρα ετοιμάζεται ο Αλέξης Τσίπρας να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών του Ρεθύμνου.

Όσο προχωράνε οι μέρες, τόσο εντείνεται ο εσωκομματικός διάλογος αλλά και ο διάλογος με την κοινωνία για την κατάληψη όσο γίνεται περισσότερων θέσεων στην επόμενη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ο καθένας από τους δύο αυτούς πολιτικούς σχηματισμούς έχει κερδίσει τη δεύτερη θέση σε 2 από τους 4 νόμους της Κρήτης. Ο νομός Λασιθίου και ο νομός Ρεθύμνου ήταν νομοί που δεύτερο κόμμα ήρθε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ στους άλλους δύο νομούς της Κρήτης, ν. Ηρακλείου και ν. Χανίων, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήρθε δεύτερος.

Πιο αναλυτικά, η Κρήτη αναμφισβήτητα είναι μια ιδιαίτερη γεωγραφική περιοχή για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά. Η Κρήτη ήταν το πολιτικό “κάστρο” του ΠΑΣΟΚ ακόμη και σε χρονικές περιόδους που η Ν.Δ. είχε αρκετά ανεβασμένα ποσοστά, ενώ την προηγούμενη δεκαετία η Κρήτη μετεξελίχθηκε σε “οχυρό” του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν, όπως μαρτύρησαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, με το κεντροδεξιό κόμμα της Ν.Δ. να κερδίζει και σε επίπεδο νομών της Κρήτης. Αυτό ασφαλώς επηρεάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς και τα σχέδια των δύο κομμάτων, που πάνω-κάτω αποβλέπουν στο ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό ακροατήριο, χαράζοντας νέους σχεδιασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με τους γραμματείς και τους συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στους τέσσερις νόμους της Κρήτης, θέτοντας ένα εύλογο ερώτημα: Τι θα κάνουν προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να δουν το κόμμα τους να κρατάει την έδρα που ενδεχομένως κατέλαβε. Όπως θα παρατηρήσετε, οι απόψεις των εκπροσώπων των δύο κομμάτων διαφέρουν.

Η στρατηγική για τα Χανιά

Στον νομό Χανίων ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήρθε δεύτερο κόμμα (20,64%) και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. (10,92%) ήρθε τρίτο, με τη διαφορά να βρίσκεται στο 9,72%. Το ποσοστό αυτό προσδιορίζει μια διαφορά 8.687 ψήφων μεταξύ των έγκυρων ψηφοδελτίων στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το ερώτημα είναι τι σχεδιασμούς θα κάνουν τα δύο κόμματα στον ν. Χανίων ώστε να αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων, Ανδρέας Παπανδρέου, υποστήριξε: «Θεωρώ ότι η ξεκάθαρη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, πράγμα που σημαίνει αύξηση των δυνάμεών του. Προφανώς, δε μας “απασχολεί” τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. πρέπει να αποφασίσει όντως εάν είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και άρα να συνταχθεί με τη σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης, η οποία προφανέστατα συνεργάζεται με την Αριστερά και όχι με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. “Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δε χωράνε” και αυτό πρέπει να το καταλάβει το ΠΑΣΟΚ απλά και ξεκάθαρα.

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει ξεκάθαρα ιδέες και προτάσεις και έχει γίνει αντιληπτό απ’ όλους τους πολίτες πως η Αριστερά εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Χανίων, Γιάννης Δήμος, από την πλευρά του ανέφερε: «Όσον αφορά στη στρατηγική που χαράζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στον ν. Χανίων για τις εκλογές του Ιουνίου, ως Νομαρχιακή Επιτροπή θα συνεχίσουμε ενωμένοι με το σύνολο των υποψήφιων βουλευτών να κάνουμε περιοδείες τόσο στον αστικό ιστό της πόλης, όσο και στα περιαστικά μέρη, να κοινωνήσουμε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη την οποία θεωρούμε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδειχθεί ως κύρια δύναμη όχι μόνο σε επίπεδο αντιπολίτευσης, αλλά και ως κύρια δύναμη που θα θέτει στον δημόσιο διάλογο ζητήματα που αφορούν: την αλλαγή, ένα θεσμικό κράτος δικαίου και ένα σύγχρονο κράτος ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε αυτό το σύγχρονο πλαίσιο θα μιλήσουμε με τους πολίτες. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι η μεγάλη άνοδος της Νέας Δημοκρατίας δεν οφείλεται στην επιτυχία του έργου τού κ. Μητσοτάκη, αλλά στον φόβο που έδειξαν οι Έλληνες πολίτες απέναντι στο θέμα της σταθερότητας και της διακυβέρνησης της επόμενης μέρας.

Ελπίζουμε να κατανοήσει ο κόσμος πως, ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ, δε διακυβεύεται η σταθερότητα της χώρας, αλλά υπάρχει ένα θεσμικό αντίβαρο, το οποίο θα μπορέσει μέσα από έναν συνεχή κοινοβουλευτικό διάλογο προτάσεων και παρουσιάσεων να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση, να κάνουμε τις τομές του κράτους και να αποτελέσουμε τον μοχλό πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ., ώστε να υπάρχει ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο».

Ο κ. Δήμος στάθηκε και στα δύο ισχυρά ονόματα-υποψηφίους του ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων, που είναι ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Σταθάκης.

«Θεωρούμε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων έχει υποστεί από τις μεγαλύτερες μειώσεις πανελλαδικά, παρά το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο έχει δύο ισχυρά ονόματα, όπως του κ. Πολάκη και του κ. Σταθάκη. Δική μας άποψη είναι πως αποτελεί σαφέστατη αποδοκιμασία της τοξικότητας, της έλλειψης ομόνοιας που υπάρχει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και στην ενισχυμένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ με νέα άτομα που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό χώρο. Το ψηφοδέλτιο αυτό μπόρεσε και διεμβόλισε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων», είπε.

Θέλει πρωτιά στο Ηράκλειο το ΠΑΣΟΚ

Στον νομό Ηρακλείου, 2.012 ψήφοι είναι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (22,93%) και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. (21,81%). Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε δεύτερο κόμμα, με τη Ν.Δ., που ήρθε πρώτο κόμμα στον ν. Ηρακλείου, είναι αρκετά μεγάλη, φτάνοντας στους 22.373 ψήφους, γεγονός που φαντάζει σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί. Οι 2.012 ψήφοι δεν είναι μεγάλη διαφορά. Το ζήτημα είναι: Μπορεί να ανατραπεί;

Σε αυτό το ερώτημα απάντησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. της Ν.Ε. Ηρακλείου, κ. Λάμπρος Αντωνόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Δε μας αφορά κανένας στρατηγικός σχεδιασμός κάποιου άλλου κόμματος. Μας ενδιαφέρει σε αυτές τις εκλογές να είμαστε το 1ο κόμμα στο Ηράκλειο και αξιωματική αντιπολίτευση σε επίπεδο επικράτειας. Ο συνολικός σχεδιασμός γίνεται πάνω σε αυτά τα ζητούμενα και η όποια στρατηγική βασίζεται σε πολιτικά και όχι ψηφοθηρικά χαρακτηριστικά, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα στο Ηράκλειο. Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική διαδικασία, τον πολιτικό διάλογο με τις προγραμματικές μας θέσεις και, όπως έφερε το αποτέλεσμα στις προηγούμενες εκλογές, στην ίδια λογική κινούμαστε και τώρα. Γι’ αυτό θα γίνουν τρεις θεματικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα πάνω στο συνδικαλιστικό, στην Υγεία και στον αγροτικό τομέα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κινηθεί στην κεντρική πολιτική γραμμή που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ο οποίος είπε: “Διεκδικούμε κάθε ψήφο για να κερδίσουμε. Δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές για να χάσουμε, ούτε για να βγούμε δεύτεροι. Δεν μπαίνουμε σ’ έναν εμφύλιο σπαραγμό με την Κεντροαριστερά, τύπου: ποιος είναι δεύτερος και τρίτος. Ο ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αντιπαραταχθεί με τη Δεξιά. Όπλο μας είναι το πρόγραμμά μας που πρέπει να το κοινωνήσουμε με πιο διαυγή τρόπο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε κάθε ψήφο που υπάρχει”. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει πρόγραμμα, αξιοπιστία και σοβαρότητα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο συντονιστής Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου, Δημήτρης Κλαράκης.

“Ντέρμπι” στο Ρέθυμνο με διαφορά 215 ψήφους

Στον νομό Ρεθύμνου, 215 ψήφοι είναι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αύξησε τα ποσοστά του κατά 150%, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και έξω από την ελληνική Βουλή τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Ωστόσο, η κάθοδος του Αλέξη Τσίπρα στο Ρέθυμνο ενδεχομένως να αλλάξει τους συσχετισμούς στον νομό. Τι λένε οι γραμματείς των κομμάτων;

O γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ρεθύμνου, Μιχάλης Σαρρής, είπε ότι «στις 25 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ρεθύμνου καλείται να δώσει μία σημαντική εκλογική μάχη. Καλείται να υπερασπιστεί το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, όπου μετά από 11 χρόνια κατάφερε να κερδίσει ξανά τη μία από τις δύο έδρες στο Ρέθυμνο, κατατάσσοντάς το μάλιστα πρώτο πανελλαδικά σε αύξηση ποσοστού.

Ενωμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι, έχοντας ένα αξιόλογο ψηφοδέλτιο και κυρίως τη στήριξη του κόσμου, είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε και στις 25 Ιουνίου.

Η επίσκεψη του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη στο Ρέθυμνο τόνωσε το ηθικό και δυνάμωσε τον αγώνα μας. Όλοι μαζί, οι υποψήφιοι βουλευτές, η Νομαρχιακή Επιτροπή και οι Δημοτικές Οργανώσεις συνεχίζουμε τις δράσεις και τις επαφές με θεσμικούς, κοινωνικούς φορείς, καθώς και με κατοίκους στα χωριά και στην πόλη του Ρεθύμνου, ώστε να καταστεί σαφές το πρόγραμμα και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Με αξιοπρέπεια και ήθος συνεχίζουμε τον αγώνα μας».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ρεθύμνου, Μανόλης Αυγενάκης, σημείωσε: «Εμείς θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε καλύτερα το πρόγραμμά μας. Θα είμαστε ανοικτοί στον κόσμο και θεωρώ πως ο κόσμος θα μας δώσει τη θέση που αξίζουμε στο Ρέθυμνο και σίγουρα θα τα πάμε καλύτερα από την προηγούμενη φορά. Κατεβαίνει και ο πρόεδρός μας, Αλέξης Τσίπρας, για να τονιστεί πως το Ρέθυμνο πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός μας είναι να έχουμε καλύτερη εκπροσώπηση στην ελληνική Βουλή γενικότερα και να έχουμε μεγαλύτερες δυνάμεις στο Κοινοβούλιο, για να υπάρξει και η αντίστοιχη εκπροσώπηση από την κοινωνία».

Η στρατηγική για το Λασίθι

Στον νομό Λασιθίου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έβγαλε 21,47%, με τον αριθμό ψήφων να φτάνει στις 9.234, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έβγαλε 17,76%, ποσοστό που ανέρχεται στις 7.637 ψήφους. Αυτά κατέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα του προηγούμενου μήνα.

Υπενθυμίζεται πως την έδρα που κατέλαβε το ΠΑΣΟΚ την πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που στις εθνικές εκλογές του 2019 βγήκε 1ος με ποσοστό της τάξης του 34,57% και συνολικό άθροισμα ψήφων 14.379.

Τι είδους στρατηγική θα ακολουθήσουν όμως οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί, ώστε αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ να επανακαταλάβει την έδρα και αφετέρου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να κρατήσει την έδρα;

Ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Λασιθίου, Γιώργος Μπελούκας, είπε: «Προγραμματίζουμε περιοδείες με τους υποψήφιους. Θα κατέβουν στελέχη από την Αθήνα, όπως επίσης προγραμματίζουμε εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν τον ν. Λασιθίου», είπε ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Λασιθίου, Γιώργος Μπελούκας, ενώ συνέχισε: «Θα κινηθούμε όπως κινηθήκαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Θα κινηθούμε πάντα με γνώμονα τους πολίτες και την ανάπτυξη του Λασιθίου. Δε θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες εκλογές».

«Το πολύ άσχημο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές του Μαΐου σε ολόκληρη τη χώρα και ιδίως στην Κρήτη έχει πολλές αιτίες και θα αναλυθεί πλήρως μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Σε πρώτη ανάγνωση, όπως το παρουσίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, κύριο ρόλο έπαιξε η αποδυνάμωση της κυβερνητικής πρότασης του κόμματος για την προοδευτική συνεργασία και η μετατόπιση της προεκλογικής συζήτησης από τα προγράμματα και τις προτάσεις στα κυβερνητικά σενάρια. Η αδύναμη κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βοήθησε και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ατομικών εξυπηρετήσεων σε πολλές ομάδες ψηφοφόρων.

Από τα παραπάνω προκύπτει και η στρατηγική μας για τις εκλογές του Ιουνίου: Να αγωνιστούμε για την ανατροπή του αποτελέσματος, να πείσουμε την κοινωνία ότι αυτό είναι εφικτό και ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που είναι η μόνη απάντηση στα αδιέξοδα που σωρεύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ.

Ο αγώνας είναι δύσκολος, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα δύσκολα, και θα είναι νικηφόρος αν πείσουμε την κοινωνία ότι αξίζει να τον πάρει στα χέρια της για ένα ανθρώπινο μέλλον για τα παιδιά μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λασιθίου, Γιώργος Καλλιντέρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News