Στη φυλακή ο μικροπωλητής που έδειρε δύο εφοριακούς όταν του έκαναν έλεγχο στο Ρέθυμνο - Τι είχε συμβεί το 2019

Κρήτη
Στη φυλακή ο μικροπωλητής που έδειρε δύο εφοριακούς όταν του έκαναν έλεγχο στο Ρέθυμνο - Τι είχε συμβεί το 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης η απόφαση του δικαστηρίου «περνά ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι οι επιθέσεις κατά συναδέλφων δεν γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτές και οι δράστες τους θα υποστούν τις αυστηρές έννομες συνέπειες του Ποινικού Κώδικα και της Ελληνικής Δικαιοσύνης»

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου για τον δράστη της επίθεσης σε υπαλλήλους στη ΔΟΥ Ρεθύμνου τον Ιούλιο του 2019 στο Ρέθυμνο, μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τότε ολόκληρο το πανελλήνιο.

Ο δράστης της επίθεσης στους δύο εφοριακούς καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση χωρίς αναστολή, μια απόφαση που σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης «περνά ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι οι επιθέσεις κατά συναδέλφων δεν γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτές και οι δράστες τους θα υποστούν τις αυστηρές έννομες συνέπειες του Ποινικού Κώδικα και της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Αναλυτικότερα, ο Σύλλογος των εφοριακών Ανατολικής Κρήτης «χαιρετίζει την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου με την οποία ο δράστης του ξυλοδαρμού των δύο συναδέλφων εφοριακών, που εκτελούσαν προληπτικό έλεγχο στο νομό Ρεθύμνου, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση χωρίς αναστολή. Η απόφαση αυτή περνά ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι οι επιθέσεις κατά συναδέλφων δεν γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτές και οι δράστες τους θα υποστούν τις αυστηρές έννομες συνέπειες του Ποινικού Κώδικα και της Ελληνικής δικαιοσύνης.

Ειδικότερα ήδη με το άρθρο 66 του Ν. 4557/18 ορίζεται πλέον ως επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361, 361Α’ ΠΚ σε βάρος υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για λόγους σχετιζόμενους με την άσκηση της υπηρεσίας του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επιθέσεις σε εφοριακούς και σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα, που επιφέρει αυστηρότατες ποινές στους δράστες καθώς και αυτεπάγγελτη ποινική δίωξή τους.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων στην αγορά ο σύλλογός μας καλεί τους πάντες, να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και ευπρεπή συμπεριφορά ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογα φαινόμενα βίας. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών και των εφοριακών υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους βίαιες και έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν και δεν θα γίνονται ανεκτές ως μορφή αντίδρασης στα πλαίσια μίας ευνομούμενης πολιτείας και ενός κράτους δικαίου».

Το χρονικό

Η επίθεση εναντίον των εφοριακών έγινε στα τέλη Ιουλίου του 2019, όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να ελέγξουν τον 44χρονο τότε πλανόδιο πωλητή για φοροδιαφυγή.

Αναλυτικότερα, κλιμάκιο της ΑΑΔΕ Ηρακλείου, αποτελούμενο από τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα, μετέβη στο Ρέθυμνο στις 31 Ιουλίου του 2019 προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι δύο εφοριακοί, η 55χρονη Α.Κ. και ο 58χρονος Γ.Π., έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού γύρω στη 1 το μεσημέρι, όταν προσπάθησαν να κάνουν έλεγχο στο αγροτικό αυτοκίνητο του 44χρονου τότε πλανόδιου πωλητή, ο οποίος πουλούσε κάρβουνα.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε όταν η 55χρονη και ο 58χρονος ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στον οδηγό αναφορικά με το φορτίο που μετέφερε και τα παραστατικά διακίνησης που θα όφειλαν να το συνοδεύουν. Ο οδηγός του αγροτικού είχε σταματήσει σε υπαίθριο χώρο καντίνας για να πουλήσει κάρβουνα στον ιδιοκτήτη. Οι ελεγκτές, που ήταν ήδη στην καντίνα, πίστωσαν παράβαση στον οδηγό του αγροτικού και όταν του ζήτησαν κάποια παραπάνω στοιχεία υπήρξε αρχικά μια λογομαχία και αιφνιδίως δέχτηκαν τη βίαιη επίθεσή του.

Ο οδηγός, εξαγριωμένος, φέρεται αρχικά να τους πετροβόλησε και στη συνέχεια να χειροδίκησε εναντίον τους, χτυπώντας με γροθιές πρώτα τον άνδρα και μετά τη γυναίκα, στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο, ενώ εκείνος μετά την πράξη του διέφυγε και αναζητούταν από την Αστυνομία.

Τόσο ο 58χρονος όσο και η 55χρονη νοσηλεύτηκαν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου με τραύματα στο κεφάλι. Υπεβλήθησαν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι δε συντρέχει κίνδυνος για την υγεία τους. Στη γυναίκα όμως, που ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση, έγινε αξονική τομογραφία, δεδομένου ότι είχε ρήξη τυμπάνου, οπότε και χρειάστηκε να την περιθάλψουν στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας.

Συγκεκριμένα, η 55χρονη ελεγκτής έφερε αιμάτωμα στο αφτί από τη δύναμη των χτυπημάτων που δέχτηκε από τον οδηγό του αγροτικού. Λίγο αργότερα, και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο, προκειμένου να τους εξετάσει ιατροδικαστής, ενώ η νοσηλεία τους συνεχίστηκε στο ΠΑΓΝΗ.

Στον 58χρονο εφοριακό έγιναν επίσης εξετάσεις, καθώς έφερε τραύματα στο κεφάλι από πέτρες, ωστόσο το απόγευμα πήρε εξιτήριο. Και οι δύο υπάλληλοι της εφορίας, όπως είναι φυσικό, ήταν αρκετά σοκαρισμένοι από το περιστατικό καθώς, καθώς ενώ έκαναν τη δουλειά τους με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη αιμόφυρτοι στο νοσοκομείο, με όλο αυτό να τους έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή και αναστάτωση. Στο πλευρό τους πάντως από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν αρκετοί συνάδελφοί τους, όπως και σύσσωμο το προεδρείο των εφοριακών Ηρακλείου, ενώ τους επισκέφτηκε στο ΠΑΓΝΗ και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Σημειώνεται ότι το πρωτοφανές περιστατικό βίας που είχε συγκλονίσει την Κρήτη αμέσως έκανε τον γύρο του διαδικτύου, μονοπωλώντας τις συζητήσεις και τα δελτία ειδήσεων σε όλη τη χώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News