Ρέθυμνο: Μία πόλη φιλική προς το ποδήλατο

Κρήτη
Ρέθυμνο: Μία πόλη φιλική προς το ποδήλατο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ρέθυμνο η αγάπη για το ποδήλατο είναι εμφανέστατη, ξεκινώντας από τα παιδιά στις γειτονιές, τους φοιτητές κατά τις μετακινήσεις τους, τους μεγαλύτερους σε ηλικία για τη διευκόλυνση τους, αλλά και για τους επισκέπτες τουρίστες που σχετίζεται με τη γνωριμία τους με το τόπο και τις γωνιές του

Μία από τις πλέον εμφανείς στην ταυτότητα τους αναγεννησιακές πόλεις στην Ελλάδα είναι το Ρέθυμνο. Ο τόπος με την πιο συχνή επαναληψιμότητα σε επισκέπτες και τουρίστες, οι οποίοι αναζητούν τη σχέση με τους κατοίκους της πόλης και της ενδοχώρας, αλλά και τη βίωση τους στην παλιά πόλη, με τα στοιχεία των πολιτισμών που έχουν μείνει ανεξίτηλα, προσελκύοντας τους τουρίστες στη σκιά των Μιναρέδων, της αναγεννησιακής Φορτέτσας, του Φάρου και των λαβυρίνθων της παλιάς πόλης.

Στο Ρέθυμνο η αγάπη για το ποδήλατο είναι εμφανέστατη, ξεκινώντας από τα παιδιά στις γειτονιές, τους φοιτητές κατά τις μετακινήσεις τους, τους μεγαλύτερους σε ηλικία για τη διευκόλυνση τους, αλλά και για τους επισκέπτες τουρίστες που σχετίζεται με τη γνωριμία τους με το τόπο και τις γωνιές του. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η ποδηλατική διαδρομή το δίκτυο των ποδηλατόδρομων σε μήκος 20 χιλιομέτρων, με 22 διαδρομές στον αστικό ιστό και 12 που οδηγούν τους ποδηλάτες από το κέντρο σε αξιοθέατα και σε σημεία που αφορούν τον εναλλακτικό τουρισμό.

Η ελευθερία που δίνει το ποδήλατο στους αναβάτες, για την εξερεύνηση και την εύκολη προσέγγιση σε διάφορα σημεία εντός και εκτός του Ρεθύμνου οδήγησε τον δήμο στο σχεδιασμό, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Αθήνας, για επέκταση του ποδηλατικού δικτύου και αναζήτηση διαδρομών σε περιοχές όπως το Αρκάδι, η Αρχαία Ελεύθερνα και άλλα σημαντικά τοπόσημα. Πέρα από τις διεθνείς βραβεύσεις του Ρεθύμνου για την αειφόρο ανάπτυξη, το σχεδιασμό της αυτοδιοίκησης για βιώσιμη κινητικότητα και ποιότητα στη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών τουριστών, υπάρχει διεθνής αναγνώριση για την ανάπτυξη της ποδηλατικής συνείδησης και του σχεδιασμού ώστε το ποδήλατο να ενταχθεί στην καθημερινότητα όλων, διαθέτοντας ήδη ακόμη και διαδρομές για αγωνιστική ποδηλασία με όλες τις κατάλληλες υποδομές.

Το Ρέθυμνο είναι ένας από τους δήμους της χώρας που έχει λάβει το σήμα πιστοποίησης και προβολής «Bike Friendly» που αφορά την προβολή δήμων, ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων και προορισμών που σχετίζονται με το ποδήλατο. Με την ευκαιρία της διοργάνωσης για 2η χρονιά των ημερών ποδηλάτου στο Ρέθυμνο, η αρμόδια αντιδήμαρχος τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «το Ρέθυμνο συνεργάζεται με δήμους της χώρας που διαθέτουν την ίδια αγάπη για το ποδήλατο και έχουν την ίδια διαπίστευση του "Bike Friendly", δηλαδή πόλεις φιλικές προς το ποδήλατο σε συνδυασμό και με τον τουρισμό. Το Ρέθυμνο εδώ και χρόνια προσπαθεί να καλλιεργήσει και να εξελίξει τον ποδηλατικό τουρισμό. Είμαστε πλέον έτοιμοι. Είμαστε πολύ κοντά επίσης, στο να ξεκινήσουμε όπως άλλοι προορισμοί της Ευρώπη, η Μαγιόρκα για παράδειγμα να ενισχύσουμε τον ποδηλατικό τουρισμό. Ως Ρέθυμνο αλλά και ως Ελλάδα πιστεύω ότι μπορούμε άμεσα να έχουμε τα οφέλη αυτού του θεματικού τουρισμού».

Η υπεύθυνη για την πιστοποίηση «Bike Friendly» Βίκυ Καραντζαβέλου εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να φέρει στη χώρα και στις τοπικές οικονομίες σημαντικά οφέλη. «Προσελκύοντας επισκέπτες - τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα και εμείς από πλευράς μας να προσφέρουμε τουρισμό 365 ημερών μιας και ανάμεσα στα διαχρονικά ζητούμενα του ελληνικού τουρισμού είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου». Σύμφωνα με στοιχεία, η ερασιτεχνική ποδηλασία είναι πολύ ανεπτυγμένη στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχουν χιλιάδες Bike Clubs με εκατομμύρια μέλη και πολλές πόλεις με απευθείας πτήσεις προς τους ελληνικούς προορισμούς. Η συνολική δυνητική αγορά του ποδηλατικού τουρισμού υπερβαίνει τα 100.000.000 ενδιαφερόμενους. Στην Ελλάδα η φύση και οι καιρικές συνθήκες μας επιτρέπουν την ανάπτυξή του, εξηγεί η κα Καραντζαβέλου.

Το σήμα «Bike Friendly» τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Μεταφορών & Υποδομών. Οι αιγίδες των υπουργείων, αποτελούν και τις διακρίσεις της ΝatTour για την ανάπτυξη και προώθηση ενός δικτύου ξενοδοχείων, συνεργατών και προορισμών, φιλικών στους ποδηλάτες, αλλά και για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο. Ταυτόχρονα αποτελούν αναγνώριση των ενεργειών της NatTour για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και της βιώσιμης κινητικότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News