Καταδυτικό πάρκο Αποκόρωνα: Ξεπέρασε τον σκόπελο της γραφειοκρατίας για να λειτουργήσει το επόμενο καλοκαίρι

Κρήτη
Καταδυτικό πάρκο Αποκόρωνα: Ξεπέρασε τον σκόπελο της γραφειοκρατίας για να λειτουργήσει το επόμενο καλοκαίρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μια προσπάθεια που άρχισε τον Οκτώβριο του 2014 και πέρασε μέσα από πολλούς γραφειοκρατικούς σκοπέλους - Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, η πόντιση τους υπολογίζεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ εκτιμάται ότι το καταδυτικό πάρκο, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2024

Την έναρξη του έργου δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στον Ομπρόσγιαλο Αποκορώνου, σηματοδοτεί η προμήθεια τριάντα επτά τεχνητών υφάλων από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., που μετά από παρεμβάσεις πρόκειται να ποντιστούν στον όρμο Κατεβάτη, στο βόρειο τμήμα του κόλπου του Αλμυρού, νότια του Ακρωτηρίου Δρέπανο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, η πόντιση τους υπολογίζεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ εκτιμάται ότι το καταδυτικό πάρκο, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2024.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που άρχισε τον Οκτώβριο του 2014 και πέρασε μέσα από πολλούς γραφειοκρατικούς σκοπέλους. «Χρειάστηκαν συνολικά σαράντα επτά εγκρίσεις από Υπουργεία, επτά υπογραφές, η έκδοση δύο διαφορετικών ΦΕΚ, βεβαίωση χωροθέτησης και φυσικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιτέλους πετύχαμε να ξεπεράσουμε όλες τις αγκυλώσεις», δήλωσε στo neakriti.gr ο κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Η παραλία Ομπρόγιαλος, όπου θα δημιουργηθεί η είσοδος στο καταδυτικό πάρκο, είναι βραχώδης, με απότομες κλίσεις και μεγάλα βάθη. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μικρή τουριστική δραστηριότητα και από την απουσία βασικών υποδομών. Στο πλαίσιο των υποστηρικτικών παρεμβάσεων για την λειτουργία του καταδυτικού πάρκου, προβλέπεται η κατασκευή ενός προβλήτα και μιας ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, που θα χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο από δύτες, με προορισμό το «σπήλαιο των Ελεφάντων».

Αμμώδεις εκτάσεις με βραχώδεις σχηματισμούς και λιβάδια Ποσειδωνίας, συνθέτουν το θαλάσσιο σκηνικό στο χώρο εξήντα στρεμμάτων, που έχει οριοθετηθεί το καταδυτικό πάρκο. Εκτός από τους τεχνητούς υφάλους που θα δημιουργήσουν τρεις θαλάσσιες διαδρομές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ανάλογα με την εμπειρία των δυτών, πρόκειται να ποντιστούν και δύο πολεμικά πλοία, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της απορρύπανσης. Τα πλοία είχαν παραχωρηθεί στη δημοτική αρχή Αποκορώνου από τον πρώην Α/ΓΕΝ ναύαρχο ε.α. Γεώργιο Γιακουμάκη και από τον πρώην Υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. Πρόκειται για ένα μεταλλικό πλοίο, μήκος είκοσι πέντε μέτρων το οποίο βρίσκεται στο Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα και για ένα ξύλινο, σαράντα δύο μέτρων που βρίσκεται στην Αμφιάλη.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων είκοσι μία χιλιάδων ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Κρήτη. Ήδη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου παρατηρείται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές στην περιοχή ενώ οι περίπου πέντε εκατομμύρια δύτες της Ευρώπης σύντομα θα έχουν έναν επιπλέον προορισμό για εναλλακτικό τουρισμό.

(φωτ. ertnews.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News