Αύριο τα εγκαίνια του Μουσείου Ούλοφ Πάλμε στο Μοχό - Συγκίνηση και νοσταλγία για τον αγαπημένο Σουηδό

Κρήτη
Αύριο τα εγκαίνια του Μουσείου Ούλοφ Πάλμε στο Μοχό - Συγκίνηση και νοσταλγία για τον αγαπημένο Σουηδό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ιδιαίτερα αγαπητός Σουηδός πρωθυπουργός είχε γίνει πραγματικά θαμώνας στην περιοχή. Την επισκεπτόταν σταθερά επί 5 συναπτά έτη και είχε ''δέσει'' ψυχικά με τον τόπο και τους ντόπιους. Τους είχε αγαπήσει και τον είχαν αγαπήσει πολύ

Στιγμές έντονης συγκίνησης και νοσταλγίας αναμένεται να εκτυλιχθούν στις 7 αύριο το απόγευμα στο Μοχό, όπου και θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Ούλοφ Πάλμε, μουσείου αφιερωμένου στον αείμνηστο δολοφονηθέντα το 1986 άλλοτε πρωθυπουργού της Σουηδίας που είχε κάνει το Μοχό και τη Σταλίδα ένα δεύτερο σπίτι, περνώντας όμορφες ημέρες ξεγνοιασιάς κάθε χρόνο.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός Σουηδός πρωθυπουργός είχε γίνει πραγματικά θαμώνας στην περιοχή. Την επισκεπτόταν σταθερά επί 5 συναπτά έτη και είχε ''δέσει'' ψυχικά με τον τόπο και τους ντόπιους. Τους είχε αγαπήσει και τον είχαν αγαπήσει πολύ.

Το Σεπτέμβριο του 1985 ο Ούλωφ Πάλμε με πρωτοβουλία του τότε κοινοτάρχη Θεόφιλου Σουρανάκη που ήταν και εκείνος που τον είχε πρωτοφέρει στο Μοχό ανακηρύχθηκε μάλιστα σε επίτιμο δημότη και έφυγε στις 28 του μήνα για να επιστρέψει στη Σουηδία. Είχε μόλις κερδίσει τις εκλογές και είχε πάρει δυνάμεις για να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Είχε ήδη μπει μπροστά το σχέδιο για να αποκτήσει μια μόνιμη κατοικία στο Μοχό .

Μάλιστα είχε κανονιστεί και ένα ραντεβού το Μάρτιο του 1986 για να ρυθμιστούν οι τελικές λεπτομέρειες αλλά τελικά δεν πρόλαβε αφού δυστυχώς... δολοφονήθηκε.

Η είδηση της δολοφονίας είχε βυθίσει στη θλίψη και στο πένθος την τοπική κοινωνία στο Μοχό, που αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του , δημιουργώντας ένα μουσείο αφιερωμένο στον αείμνηστο Σουηδό σοσιαλοδημοκράτη πολιτικό.

Το ξεχωριστό αυτό μουσείο, άνοιξε τις πύλες του στις 28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της επετείου της συμπλήρωσης 37 χρόνων από τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε στη Στοκχόλμη.

Μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και αφηγήσεις ξύπνησαν μνήμες από τις καλοκαιρινές επισκέψεις και διαμονές του ιδιαίτερα αγαπητού Σουηδού πολιτικού σε Σταλίδα και Μοχό, ενώ απόψε έχουν προγραμματιστεί τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου, με καλεσμένους ομιλητές , μεταξύ άλλων, τον Γιοακίμ Πάλμε γιό του αείμνηστου Σουηδού πρωθυπουργού και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η ανακοίνωση -πρόσκληση για τα εγκαίνια

Ο Σύλλογος Φίλων ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιεί τα εγκαίνια του Μουσείου ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ, αφιερωμένου στον δολοφονηθέντα το 1986 Πρωθυπουργό της Σουηδίας, το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 στις 19.00 στη Πλατεία Μοχού.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:

Joakim Palme, γιός του Ούλοφ Πάλμε

Γιώργος Α. Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός

Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην Βουλευτής Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, επί πρωθυπουργίας Ούλοφ Πάλμε

Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος – συγγραφέας

ΑΦΗΓΗΣΗ: Φωτεινή Χαλαραμπίδου – Λογοθέτη

Η εκδήλωση περιλαμβάνει και την προβολή:

Video με τον Ούλοφ Πάλμε να μιλάει για τις πολιτικές του θέσεις,

Video – ντοκουμέντο από τις επισκέψεις του στην Κρήτη

Συμμετέχουν αφιλοκερδώς:

Ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, η ερμηνεύτρια Κορίνα Λεγάκη και το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοχού'' αναφέρει η σχετική προσκλητήρια ανακοίνωση για την αποψινή τελετή εγκαινίων του Μουσείου Ούλοφ Πάλμε στο Μοχό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News