Εκλογές 2023: Πώς θα «παίξουν» οι έδρες των βουλευτών στην Κρήτη από την κάλπη της 25ης Ιουνίου

Κρήτη
Εκλογές 2023: Πώς θα «παίξουν» οι έδρες των βουλευτών στην Κρήτη από την κάλπη της 25ης Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων ανά νομό με την είσοδο μικρότερων κομμάτων στη Βουλή, εκτιμά ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης στο neakriti.gr

Η 21η Μαΐου είναι πλέον παρελθόν και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις επόμενες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Μπορεί το χρονικό διάστημα να είναι μικρό και πιο συγκεκριμένα να υπάρχει μεσολάβηση σχεδόν ενός μήνα, αλλά οι νέες εκλογές επιβάλλουν νέους συσχετισμούς. Το εκλογικό σύστημα θα είναι εκείνο της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ το πρώτο κόμμα αναμένεται να πάρει και το μπόνους των 50 εδρών, που στις εκλογές του Μαΐου δεν μπορούσε να γίνει.

Τις εκτιμήσεις του για ενδεχόμενες αλλαγές που θα φέρει ο νέος εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, που έχει θεσπίσει η Ν.Δ., στην κάλπη της 25ης Ιουνίου έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, μιλώντας στο neakriti.gr. Με αφορμή τον νέο εκλογικό νόμο και τη δυναμική των κομμάτων που δεν μπήκαν στη Βουλή στις 21 Μαΐου, ο κ. Δοξαστάκης ανέλυσε διεξοδικά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και σενάρια που μπορεί να προκύψουν μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Πολλά και ορατά τα πιθανά σενάρια στους νομούς της Κρήτης, με τις αλλαγές να αφορούν κυρίως στους δύο μεγαλύτερους πληθυσμιακά νομούς, που είναι ο νομός Χανίων, που βγάζει 4 βουλευτές, και ο νομός Ηρακλείου, που βγάζει 8 βουλευτές.

Σε αυτές τις εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν τος φως της δημοσιότητας, ο κ. Δοξαστάκης επισημαίνει ότι είναι αρκετά πιθανό να έχουμε την είσοδο δύο καινούργιων κομμάτων στο Κοινοβούλιο και πιο συγκεκριμένα της ΝΙΚΗΣ και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν όλες αυτές οι καινούργιες μεταβλητές, σε συνδυασμό πάντα με το νέο εκλογικό σύστημα, μπορούν να φέρουν αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της Κρήτης.

Ο κ. Δοξαστάκης διεμήνυσε πως σε αυτές τις εκλογές καθοριστικός παράγοντας είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα διαβούν το κατώφλι του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα.

Ο ίδιος υποστήριξε πως το αποτέλεσμα της νέας εκλογικής μάχης, που θα είναι ξεκάθαρο την επομένη της 25ης Ιουνίου, θα δώσει επτακομματική Βουλή.

«Τα καθοριστικά σημεία στο εκλογικό σύστημα είναι τι ποσοστό θα λάβει το πρώτο κόμμα και τι ποσοστά συγκεντρώνουν τα κόμματα εκτός Βουλής. Η διαίσθησή μου είναι πως θα μπουν και τα δύο κόμματα που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας. Θα έχουμε επτακομματική Βουλή», είπε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος αναφέρθηκε στους εκλογικούς νομούς της γεωγραφικής περιφέρειας της Κρήτης. Μίλησε αρχικά για τους νομούς με τον λιγότερο πληθυσμό, που είναι ο ν. Λασιθίου και ο ν. Ρεθύμνου. Στον ν. Λασιθίου δε θα έχουμε ανατροπή του εκλογικού σκηνικού, ενώ ο κ. Δοξαστάκης αξιολόγησε πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να φέρει την εκλογική ανατροπή στο Ρέθυμνο, εάν ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Είναι άξιο αναφοράς πως η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με το ΠΑΣΟΚ είναι στις 215 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Ρέθυμνο έλαβε 10.255 ψήφους, ενώ το ΠΑΣΟΚ 10.470. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αν συσπειρωθεί, είναι εφικτό να καλύψει τη διαφορά.

Όπως υπογράμμισε, «στον ν. Λασιθίου δεν αλλάζει τίποτα. Στον ν. Ρεθύμνου, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλύψει τις σχεδόν 200 ψήφους που είναι η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να πάρει την έδρα. Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό. Εν πολλοίς, μπορούμε να πούμε πως δε θα έχουμε σοβαρές διαφορές στις εκλογές του Ιουνίου με το αποτέλεσμα των εκλογών που είχαμε στις 21 Μαΐου στους δύο αυτούς νομούς, που είναι οι μικρότεροι της Κρήτης».

Αλλαγές εδρών στο Ηράκλειο;

Ο εκλογικός νομός Ηρακλείου είναι αρκετά μεγάλος και βγάζει 8 έδρες. Ο κ. Δοξαστάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως όλα είναι πιθανά στον ν. Ηρακλείου. Η Ν.Δ. πρέπει να βγάλει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό για να πάρει την έδρα, που δε διαφαίνεται. Ο ίδιος έδωσε ένα σενάριο που το θεωρεί πολύ πιθανό. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι, αν μπει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην ελληνική Βουλή και βγάλει ένα αξιόλογο ποσοστό στον νομό Ηρακλείου, τότε μία έδρα του Ηρακλείου θα μετακυλήσει στο κόμμα της από το τρίτο κόμμα σε κατάταξη στο Ηράκλειο, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο περιφερειακός σύμβουλος ανέφερε ακόμη ότι το Ηράκλειο, ως μεγάλη εκλογική περιφέρεια, αναμένεται αφενός να τροφοδοτήσει το μπόνους των 50 εδρών του πρώτου, και αφετέρου θα δώσει έδρα στα μικρά κόμματα που θα μπουν. Εάν η Πλεύση Ελευθερίας πάρει έδρα στο Ηράκλειο, η έδρα θα χαθεί από το τρίτο κόμμα. Δε θα τη χάσει το ΚΚΕ, που είναι τέταρτο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η έδρα του τρίτου κόμματος, όποιο και να είναι, να χαθεί και να πάει σε μικρό κόμμα. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως η Πλεύση Ελευθερίας πρέπει να έχει βγάλει 7-8 βουλευτές σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και να αναζητεί άλλον 1 ή 2 βουλευτές και τότε θα μεταφερθεί η έδρα του τρίτου κόμματος στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Δε θεωρώ πως η ΝΙΚΗ θα βγάλει ένα αξιόλογο ποσοστό στην Κρήτη. Άποψή μου προσωπική είναι πως θα έχουμε 3 έδρες της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, 2 έδρες στο δεύτερο κόμμα, 1 έδρα στο τρίτο κόμμα, η έδρα στο ΚΚΕ και 1 έδρα στην Πλεύση Ελευθερίας. Για να πάρει η Ν.Δ. και 4η έδρα, πρέπει να βγάλει ποσοστό άνω του 40% στον ν. Ηρακλείου. Μπορεί να παραμείνουν και τα ίδια ποσοστά», κατέληξε ο κ. Δοξαστάκης.

Στα Χανιά - Χάνει την έδρα το ΚΚΕ;

Αρκετά δύσκολο χαρακτήρισε το σενάριο να κρατήσει το ΚΚΕ την έδρα στα Χανιά, με τον Ζαχαρία Δοξαστάκη να υποστηρίζει πως είτε θα πάει στο ΠΑΣΟΚ είτε θα πάει στη Ν.Δ. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που η καινούργια Βουλή συγκροτηθεί από 7 πολιτικούς σχηματισμούς.

«Στα Χανιά, η έδρα του ΚΚΕ είναι δύσκολο να κρατηθεί και το ΚΚΕ δε θα πάρει τις ίδιες έδρες αν μπουν ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή. Το μπόνους των 50 εδρών θα δοθεί στο πρώτο κόμμα και ταυτόχρονα θα πάρουν τα δύο κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή και σε περίπτωση που μπουν» και κατέληξε λέγοντας ότι «στις μονοεδρικές βγαίνει το πρώτο κόμμα. Στις διεδρικές βγαίνει το πρώτο και δεύτερο κόμμα. Στις τριαδικές έδρες, εάν το πρώτο κόμμα βγάλει ποσοστό κάτω του 33,3% που είναι το εκλογικό μέτρο, δεν μπαίνει κανένας από την πρώτη κατανομή. Άρα, στη δεύτερη κατανομή, τις δύο πρώτες έδρες τις παίρνει το πρώτο και δεύτερο κόμμα, ενώ την τρίτη έδρα την παίρνει το κόμμα που βγάζει ποσοστό μεγαλύτερο από το υπερβάλλον ποσοστό που πήρε το πρώτο κόμμα.

Στις τετραδικές έδρες, οι έδρες μοιράζονται στα κόμματα που έβγαλαν πάνω από 25% και έπειτα δεν πάμε σε δεύτερη κατανομή. Πάμε στο πρώτο πανελλαδικά κόμμα και παίρνει έδρες όπου έχει κατά φθίνουσα σειρά τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Το τρίτο κόμμα παίρνει έδρες στις τριεδρικές περιφέρειες. Τα μικρά κόμματα που θα μπουν στο Κοινοβούλιο θα αναρριχηθούν στις μεσαίες προς μεγάλες εκλογικές έδρες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News