Πανελλήνιες 2023: Στη «μάχη» σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Κρήτη
Πανελλήνιες 2023: Στη «μάχη» σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H “πρεμιέρα” των Πανελλαδικών Εξετάσεων ξεκίνησε χθες με το μάθημα της Έκθεσης για τους υποψήφιους των ΕΠΑ.Λ. και θα ολοκληρωθούν μαζί με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου

Στη «μάχη» για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπαίνουν σήμερα, Παρασκευή 2 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ). Ως είθισται, κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων, οι υποψήφιοι εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ «παίρνουν τη σκυτάλη» από τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάστηκαν χθες, Πέμπτη, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Όλα κύλησαν ομαλά κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών, χωρίς να προκύψουν προβλήματα.

Σημειώνεται, ότι αύριο, Σάββατο 3 Ιουνίου, είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Χωρίς εκπλήξεις και κλιμακούμενης δυσκολίας τα θέματα των Νέων Ελληνικών, στα οποία εξετάστηκαν χθες πρώτη ημέρα των εξετάσεων οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ

Ξεκίνησε χθες “μάχη” των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με 90.000 υποψήφιους από όλη τη χώρα - εκ των οποίων οι 6.321 από την Κρήτη - να διεκδικούν τις 68.574 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και πάνω από 2.000 θέσεις σε σχολές ενστόλων. Τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να εξεταστούν χθες οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων χαρακτηρίστηκαν βατά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ τη “σκυτάλη” παίρνουν σήμερα και οι μαθητές των ΓΕ.Λ. που θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Ειδικότερα, η “πρεμιέρα” των Πανελλαδικών Εξετάσεων ξεκίνησε χθες με το μάθημα της Έκθεσης για τους υποψήφιους των ΕΠΑ.Λ. και θα ολοκληρωθούν μαζί με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου. Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι θα γίνουν με υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας, τον πρώην πρύτανη και ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ, Χρήστο Κίττα, και εν μέσω εκλογών, καθώς στις 25 Ιουνίου, όταν θα προσέλθουν οι πολίτες και πάλι στις κάλπες, θα διενεργούνται ακόμα οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα.

Χθες, η θεματική ενότητα επάνω στην οποία εξετάστηκαν οι μαθητές ήταν ο εθελοντισμός, μια κατά γενική ομολογία από την εκπαιδευτική κοινότητα αναμενόμενη ενότητα. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον φιλόλογο και διευθυντή των Φροντιστηρίων “Πουκαμισάς” Ηρακλείου, κ. Μανόλη Μαυράκη, ο οποίος εξήγησε πως για έναν άρτια προετοιμασμένο μαθητή τα θέματα δεν ήταν δύσκολα.

Όπως είπε ο κ. Μαυράκης, «ήταν μία αναμενόμενη θεματική ενότητα ο εθελοντισμός. Το κείμενο που επελέγη ήταν απολύτως κατανοητό. Σαφές και απόλυτα κατανοητό. Οι ασκήσεις δεν προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στους υποψηφίους. Υπήρχαν σημεία που έπρεπε οι υποψήφιοι να είναι προσεκτικοί στις απαντήσεις τους. Στο δεύτερο μέρος, το ποιητικό κείμενο του Μπρεχτ ήταν απολύτως κατανοητό. Έγινε αναφορά στα δυσάρεστα φαινόμενα αστέγων στη Ν. Υόρκη και όπως επίσης δεν αρκούν μεμονωμένες εθελοντικές ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Επίσης, στο κείμενο γίνονταν εμφανής η ανάγκη του κόσμου να ευαισθητοποιηθεί σε τέτοια φαινόμενα. Και στο δεύτερο μέρος, οι ερωτήσεις είχαν σαφήνεια. Τα θέματα ήταν σωστής κλιμακούμενης δυσκολίας, χωρίς υπερβολές. Ένας σωστά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να γράψει καλά».

Σήμερα έχουν σειρά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕ.Λ. με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα για τα Γενικά Λύκεια έχει ως εξής:

- Σήμερα 2 Ιουνίου: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας.

- 6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο. Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο. Π. Σπουδών Υγείας).

- 8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

- 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Όσον αφορά στη συνέχεια του προγράμματος των ΕΠΑ.Λ., το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Αύριο Σάββατο 3 Ιουνίου: Μαθηματικά (Άλγεβρα).

- Τετάρτη 7 Ιουνίου: Ανατομία - Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

- Παρασκευή 9 Ιουνίου: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία - Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

- Σάββατο 10 Ιουνίου: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών.

- Τρίτη 13 Ιουνίου: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές.

- Πέμπτη 15 Ιουνίου: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα.

- Παρασκευή 16 Ιουνίου: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Οδηγός για υποψηφίους

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το δελτίο εξεταζόμενου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ., ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί. Πριν την είσοδο στις αίθουσες, πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. να υπενθυμίζει στους υποψήφιους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους. Τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή του κινητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Ε.Κ. ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής του κινητού του.

Τα ανωτέρω ισχύουν επίσης για τους επιτηρητές, το βοηθητικό προσωπικό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο, καθώς επίσης και για υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Τα θέματα θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ.

Εφόσον οι επιτηρητές διαπιστώσουν ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή, ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Λυκειακή Επιτροπή.

“Κόφτης” υποψηφίων με χαμηλές επιδόσεις

Υπενθυμίζεται πως για τρίτη χρονιά εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ένα μέτρο που αποτελεί “κόφτη” για τους υποψήφιους με χαμηλές επιδόσεις. Η ΕΒΕ προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και του συντελεστή που έχει ορίσει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα μεταξύ 0,80 και 1,20. Για παράδειγμα, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών πέρσι ο “κόφτης” της ΕΒΕ για τα τμήματα που είχαν ορίσει τον χαμηλότερο συντελεστή, δηλαδή το 0,80, ήταν το 8,36 (σ.σ. όποιος υποψήφιος είχε γράψει χαμηλότερα αποκλειόταν από την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), ενώ για τα τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή, δηλαδή το 1,20, το όριο κάτω από το οποίο αποκλειόταν ο υποψήφιος από την είσοδό του στο τμήμα ήταν το 14,25.

Φέτος, κάποια πανεπιστημιακά τμήματα επέλεξαν να δυσκολέψουν τους υποψηφίους, ανεβάζοντας τον συντελεστή. Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι αυτά της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Φυσικοθεραπείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, τα οποία από το χαμηλότερο επίπεδο, 0,80, που είχαν θέσει πέρσι, ανέβασαν τον συντελεστή στο υψηλότερο επίπεδο, στο 1,20.

Δημοφιλή τμήματα, όπως το Τμήμα Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ανέβασαν τον πήχη με συντελεστή 1,10 έναντι 1,00 πέρσι, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΛΜΕΠΑ με συντελεστή 1,00 έναντι 0,90 πέρσι και το Τμήμα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με συντελεστή 0,90 έναντι 0,80 πέρσι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News