Πυρκαγιές: «Μια απροσεξία αρκεί για την καταστροφή του τόπου μας» - Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αγρότες της Ιεράπετρας

Κρήτη
Πυρκαγιές: «Μια απροσεξία αρκεί για την καταστροφή του τόπου μας» - Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αγρότες της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιεράπετρα τα τριάντα τελευταία χρόνια, έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το τίμημα της απροσεξίας των ανθρώπων από τα χέρια των οποίων ξέφυγε η φωτιά και έκαψε σε διάφορα χρονικά σημεία και διαφορετικές περιοχές πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις και κυρίως καλλιέργειες ελιάς και κηπευτικών, αποτεφρώνοντας θερμοκηπιακές πάγιες εγκαταστάσεις και όχι μόνο

Ο Δήμος Ιεράπετρας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας συνεργάζονται φέτος, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να αποφευχθεί στο μέγιστο βαθμό ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αρκεί ένα τσιγάρο που θα πεταχτεί σε ξερόχορτα στην άκρη ενός δρόμου, για να προκαλέσει μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για το οικοσύστημα και την ιδιωτική περιουσία.

Η Ιεράπετρα τα τριάντα τελευταία χρόνια, έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το τίμημα της απροσεξίας των ανθρώπων από τα χέρια των οποίων ξέφυγε η φωτιά και έκαψε σε διάφορα χρονικά σημεία και διαφορετικές περιοχές πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις  και κυρίως καλλιέργειες ελιάς και κηπευτικών, αποτεφρώνοντας θερμοκηπιακές πάγιες εγκαταστάσεις, δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, αγροικίες, κυψέλες, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα, αγροτικές αποθήκες και εφόδια, λιπάσματα, οικόσιτα ζώα και την άγρια χλωρίδα και πανίδα στους ορεινούς όγκους, όπου η φύση ακόμα δεν έχει καταφέρει να αναγεννήσει στο 100% ότι τότε καταστράφηκε.

Κάποιες περιπτώσεις πυρκαγιάς έκρυβαν πίσω τους αρρωστημένα πάθη ανθρώπων που ήθελαν να κάνουν κακό σε άλλους ανθρώπους με τους οποίους είχαν προηγούμενα , ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η ανθρώπινη απροσεξία  και η άγνοια κινδύνου, ήταν οι αιτίες που όλα έγιναν κάρβουνο.

Η εκστρατεία ενημέρωσης, η  ευαισθητοποίηση, ο καθημερινός έλεγχος   από τα περίπολα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, ο επαγγελματισμός  και η σωστή οργάνωση των αξιωματικών και όλου του προσωπικού των πυροσβεστικών υπηρεσιών, και των εθελοντών,  έχουν καταφέρει να μειωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια οι καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ η στρατηγική της Π.Υ. που λέει «από την πρώτη στιγμή τρέχουμε με όλες  μας τις διαθέσιμες δυνάμεις στην πρώτη εστία φωτιάς πριν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις», έχει φέρει θεαματικά θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και η ανανέωση του εξοπλισμού του, βοηθούν το έργο της κατάσβεσης σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί ο πολίτης να καλέσει το 199 για να ανακοινώσει την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς.

Επειδή είναι νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας, όπου χάθηκαν δεκάδες στρέμματα θερμοκηπίων και καλλιεργειών,  το Δ.Σ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας  πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αντιπύραρχο κ Δημήτρη   Καλιοντζή, προσφέροντας τη βοήθεια του. Τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν ότι, λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά τον προηγούμενο χειμώνα, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ανύποπτο χρόνο ,  προερχόμενη κυρίως από τον ανθρώπινο παράγοντα.

«Υπενθυμίζουμε ότι η αντιπυρική περίοδος 2023 έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και για το λόγο  αυτό ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεκινά καμπάνια ευαισθητοποίησης για αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Συστήνουμε στους αγρότες να προγραμματίζουν την έγκαιρη αποκομιδή των θερμοκηπιακών υπολειμμάτων τους, καθώς και σε όλους τους πολίτες να καθαρίζουν τους υπαίθριους χώρους από ξερά χόρτα, ιδιαίτερα εντός του αστικού ιστού. Η Πυροσβεστική υπηρεσία Ιεράπετρας με τη σειρά της ενημερώνει ότι κατά τις πρώτες μέρες του Ιουνίου θα προβαίνει σε αυστηρές συστάσεις αλλά και στην επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Είναι καθήκον όλων να προστατεύσουμε την περιοχή μας από τις καταστρεπτικές συνέπειες μίας πυρκαγιάς.

Τέλος ευχαριστούμε τον ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου όπου για μια ακόμα χρονιά δίνει το ιδιαίτερο στίγμα του στο ραδιοφωνικό σποτ  που δημιουργήσαμε το οποίο θα μεταδοθεί για να μας βοηθήσει στην εκστρατεία ενημέρωσης», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News