default-image

Επανέρχεται η Λότζια για το Τρανταλλίδειο: Θα καταθέσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά στο “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου”

Κρήτη
Επανέρχεται η Λότζια για το Τρανταλλίδειο: Θα καταθέσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά στο “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τη νέα οικονομική πρόταση, που θα κατατεθεί προσεχώς επισήμως στο “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου”, στη δημοτική Αρχή προσδοκούν, όπως σχολίασε ερωτηθείς σχετικά από το neakriti.gr ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, πως αυτή τη φορά η προσφορά μπορεί να γίνει αποδεκτή και να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία για τη μακροχρόνια παραχώρηση του Τρανταλλίδειου στον Δήμο Ηρακλείου

Με νέα βελτιωμένη οικονομική πρόταση προς το Νομικό Πρόσωπο “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου”, που διαχειρίζεται το περίφημο κληροδότημα Τρανταλλίδη, ετοιμάζεται να επανέρθει δριμύτερος ο Δήμος Ηρακλείου... Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να γεφυρωθεί αυτή τη φορά το οικονομικό χάσμα που είχε προκύψει κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να κλειστεί η πολυπόθητη συμφωνία για την παραχώρηση του ιστορικού αλλά ερειπωμένου Τρανταλλίδειου στο κέντρο του Ηρακλείου...

Μια συμφωνία, σημειωτέον, που είναι μεγάλης σημασίας για το Ηράκλειο, τόσο για τον Δήμο όσο και για την τοπική κοινωνία, που θα ήθελε να μη τι άλλο για λόγους δημόσιας ασφάλειας, αισθητικής, ιστορίας κ.λπ. να δει το διατηρητέο στη συμβολή των οδών Αγίου Τίτου και Μιλάτου να αποκαθίσταται και να αξιοποιείται το σημερινό επικίνδυνο ερείπιο- “φάντασμα”.

Μετά από αναμονή αρκετών χρόνων, στα τέλη Οκτωβρίου 2021 είχε προκηρυχθεί από το “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου” διαγωνισμός για τα δύο Τρανταλλίδεια, δηλαδή τα δύο διατηρητέα στο κέντρο του Ηρακλείου, που κληροδότησε ο αείμνηστος γιατρός Τρανταλλίδης στον Δήμο Ρεθύμνου, με σκοπό τότε τη δημιουργία δημοτικού νοσοκομείου Ρεθύμνου, ένα σχέδιο βεβαίως που δεν προχώρησε ποτέ. Ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει το Νομικό Πρόσωπο έληξε στις 30 Ιουνίου 2022, μετά την παράταση που είχε δοθεί, και ο Δήμος Ηρακλείου ήταν τελικά ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που κατέθεσε σχετική προσφορά.

Η προσφορά του Δήμου Ηρακλείου αφορά συγκεκριμένα στο κτήριο το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μιλάτου και Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

Ο φάκελος της πρότασης κατατέθηκε συνδυαστικά από τις Αντιδημαρχίες Δημόσιας Περιουσίας, Πολιτισμού και Τεχνικών Έργων, με τη στενή συνεργασία των αντιδημάρχων Μανόλη Βασιλάκη, Αριστέας Πλεύρη και Γιάννη Αναστασάκη, και αφορά στην παραχώρηση του χώρου για 50 χρόνια, με μηνιαίο μίσθωμα, και στην αναστήλωση-ανακατασκευή του σημερινού ετοιμόρροπου κτίσματος, ώστε να γίνει ένα πολιτιστικό “στολίδι” στην “καρδιά” του Ηρακλείου, φιλοξενώντας διάφορες πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις και σεμινάρια...

Όπως είχαμε γράψει παλαιότερα, οι αρχικές διαπραγματεύσεις δεν έβγαλαν “λευκό καπνό”.

Η συμφωνία παραχώρησης “σκόνταψε” στο οικονομικό χάσμα που αποτυπώθηκε μεταξύ των όσων προσέφερε αρχικώς οικονομικά ο Δήμος Ηρακλείου και των όσων θα ήθελε και ζητά από τη δική του πλευρά ο ιδιοκτήτης, δηλαδή το Νομικό Πρόσωπο “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου”.

Ωστόσο τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά.

Στην αρχική οικονομική πρότασή της η Λότζια είχε πάρει ως σημείο αναφοράς το ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα προχωρούσε με δική του δαπάνη στην αναγκαία, δαπανηρή κτηριακή αποκατάσταση του Τρανταλλίδειου.

Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς και είχε προτείνει τα πρώτα χρόνια να έδινε ένα πολύ χαμηλό, συμβολικό ουσιαστικά μίσθωμα στο ΝΠΔΔ.

Ωστόσο, ο Δήμος Ηρακλείου έχει κάνει νέα μελέτη, παίρνοντας ως “μπούσουλα” αυτή τη φορά ότι η αποκατάσταση του ιστορικού, ετοιμόρροπου κτηρίου θα γίνει με χρήματα που θα καταφέρει να εξασφαλίσει ο Δήμος Ηρακλείου από ευρωπαϊκά προγράμματα, και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, ότι δηλαδή δε θα πάρει τελικώς στη δική του “πλάτη” το οικονομικό βάρος της κτηριακής αποκατάστασης, ο Δήμος θα προτείνει τώρα, όπως ειπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ένα πολύ υψηλότερο μηνιαίο μίσθωμα, που μπορεί να ξεπεράσει τα 6.000 ευρώ.

Με βάση τη νέα οικονομική πρόταση, που θα κατατεθεί προσεχώς επισήμως στο “Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου”, στη δημοτική Αρχή προσδοκούν, όπως σχολίασε ερωτηθείς σχετικά από το neakriti.gr ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, πως αυτή τη φορά η προσφορά μπορεί να γίνει αποδεκτή και να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία για τη μακροχρόνια παραχώρηση του Τρανταλλίδειου στον Δήμο Ηρακλείου.

Αν πάντως κατ’ ευχήν τα βρουν στο οικονομικό οι δύο πλευρές, θα μιλάμε για μια “win-win” συμφωνία...

Το ίδρυμα, λοιπόν, του “Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου” θα έχει όφελος, πέραν του μισθώματος που θα εισπράττει για 50 χρόνια, ότι μετά τη λήξη της εκμίσθωσης θα έχει ένα πλήρως αποκαταστημένο κτήριο, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου - και η πόλη - θα έχει ένα διασωθέν, αξιοποιημένο διατηρητέο στη θέση του σημερινού ετοιμόρροπου που απειλεί τη δημόσια ασφάλεια και τα κεφάλια ανυποψίαστων περαστικών, αποτελώντας συνάμα και μια άσχημη εικόνα για το κέντρο της πόλης.

Οι προτεινόμενες χρήσεις - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για το ακίνητο

Σημειώνεται ότι, με βάση τον σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου, οι προτεινόμενες χρήσεις για το Τρανταλλίδειο, στη συμβολή των οδών Μιλάτου και Αγίου Τίτου, θα είναι:

  • Χώρος μόνιμης διαδραστικής έκθεσης που θα στεγάσει δράσεις ιστορίας και πολιτισμού και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης και της υπαίθρου του Δήμου Ηρακλείου.
  • Μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι που θα στεγάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενούμενες συλλογές έργων τέχνης.
  • Αίθουσες διδασκαλίας όπου θα φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών.
  • Πολυλειτουργική αίθουσα, όπου θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις, καθώς και μικρές διαλέξεις και σεμινάρια.
  • Μόνιμος εκθεσιακός χώρος, όπου θα φιλοξενηθεί το τυπογραφείο “Κείμενα”.
  • Κατάστημα πώλησης έργων τέχνης, κατά τα πρότυπα των πωλητηρίων των μεγάλων μουσείων του κόσμου.
  • Χώρος αναψυκτήριου για την ανάπαυλα των επισκεπτών.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News