Σήμα κινδύνου από του αλιείς του Ηρακλείου για το δορυφορικό σύστημα αλίευσης - «Μας αναγκάζουν να δέσουμε τις βάρκες μας»

Κρήτη
Σήμα κινδύνου από του αλιείς του Ηρακλείου για το δορυφορικό σύστημα αλίευσης - «Μας αναγκάζουν να δέσουμε τις βάρκες μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σε εξόντωση μας οδηγεί η Ε.Ε.», λένε οι επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου, απαντώντας στην απόφασή της για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σκαφών (VMS) και την ηλεκτρονική καταγραφή των αλιευμάτων

«Σε εξόντωση μας οδηγεί η Ε.Ε.», λένε οι επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου, απαντώντας στην απόφασή της για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σκαφών (VMS) και την ηλεκτρονική καταγραφή των αλιευμάτων. «Χρειάζονται πολλά χρήματα για να βάλουμε τα συστήματα αυτά. Πού θα βρούμε εμείς τόσα χρήματα;», διερωτάται, μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, καλώντας την όποια κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή, ενώ τονίζει ότι πράγματι και στην Κρήτη το πρόβλημα της υπεραλίευσης είναι έντονο, αλλά για να λυθεί είναι μονόδρομος η απαγόρευση στις τράτες να έρχονται στις παράκτιες ζώνες και να “χτενίζουν” τον βυθό!

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες για την πρόληψη της υπεραλίευσης. Η συμφωνία επικαιροποιεί το 70% περίπου των υφιστάμενων κανόνων για έλεγχο των αλιευτικών σκαφών, με στόχο να κάνει πιο βιώσιμη την αλιεία της Ε.Ε. Κάποιες από τις βασικές αλλαγές:

- Συστήματα παρακολούθησης σκαφών (VMS) και ηλεκτρονική καταγραφή: Για να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, όλα τα αλιευτικά σκάφη θα παρακολουθούνται μέσω του VMS (για ορισμένα μικρότερα σκάφη, οι κανόνες αυτοί θα εφαρμοστούν από το 2029) και θα υποχρεούνται να καταγράφουν τα αλιεύματά τους με ηλεκτρονικά μέσα.

- Ερασιτεχνική αλιεία: Οι ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν συγκεκριμένα είδη θα πρέπει να εγγραφούν σε καταλόγους και να καταγράφουν και να αναφέρουν τα αλιεύματά τους μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

- Υποχρέωση εκφόρτωσης: Θα χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά εργαλεία παρακολούθησης εξ αποστάσεως για να διασφαλιστεί ότι ανεπιθύμητα αλιεύματα μεταφέρονται στην ξηρά.

- Αναθεώρηση του συστήματος επιβολής κυρώσεων: Θα καθοριστούν ελάχιστα επίπεδα διοικητικών οικονομικών κυρώσεων για σοβαρές παραβάσεις των κανόνων της ΚΑλΠ, ως εναλλακτική στις ποινικές κυρώσεις. Θα συμφωνηθεί κατάλογος κοινών κριτηρίων για ορισμένες από τις καταχωρισμένες σοβαρές παραβάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και βελτιωμένη ιχνηλασιμότητα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Θα είναι ευκολότερο να εντοπίζονται νωπά προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (περιλαμβανομένων μεταποιημένων προϊόντων μετά από μελέτη της Επιτροπής και πενταετή μεταβατική φάση).

Γενικά, οι νέοι κανόνες θα αρχίσουν να ισχύουν δύο έως τέσσερα έτη από την έγκρισή τους. Έτσι, οι αλιευτικές Αρχές της Ε.Ε. και οι άλλοι σχετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς θα έχουν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.

«Εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε»

«Δεν είναι δυνατόν ένας αλιέας με ένα μικρό σκάφος μέχρι 10 μέτρων να βάλει δορυφορικό μηχάνημα, διότι ο πρώτος λόγος είναι το κόστος που ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ. Ο δεύτερος είναι ότι εμείς δεν κάνουμε πάνω από 75 ημερομίσθια τον χρόνο. Άρα, από πού θα βρούμε αυτά τα χρήματα; Διότι αν μας βάλει η Ε.Ε. αυτά τα συστήματα και δεν πληρώσουμε τα 400 ευρώ για το κόστος του συστήματος, το υπουργείο δίνει εντολή στο Λιμεναρχείο και δένεται το σκάφος. Άρα, θα πρέπει να γίνει μία τροποποίηση για τη μικρή κλίμακα της παράκτιας αλιείας, στην οποία εμείς ανήκουμε», λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης.

Εξάλλου, όπως τονίζει, «ο ψαράς είναι αγράμματος. Αυτό το σύστημα που πάνε να εφαρμόσουν έχει και ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Πώς αυτός ο αγράμματος ψαράς θα μπορεί να μπει ηλεκτρονικά και να γράψει “δύο κιλά σκορπίδια, δύο γόπα, δύο κιλά μπαρμπούνια, δύο κιλά φαγκριά”; Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Δηλαδή, κάποια στιγμή θα δέσουν τα καΐκια, γιατί δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τα 400 ευρώ».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων του νομού Ηρακλείου λέει επίσης: «Τα μεγάλα σκάφη που έχουν 12, 13, 14, 15 μέτρα μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αλλά εμένα μου λέει ότι έχω το δικαίωμα να ψαρέψω στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή. Δηλαδή από το λιμάνι του Ηρακλείου μέχρι την Ντία. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, από τα 6 ναυτικά μίλια και έξω δεν μπορώ να ψαρέψω».

Τα θέματα αυτά η διοίκηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ν. Ηρακλείου τα έχει συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου. «Είχαμε κάνει κάποια συζήτηση. Ο υφυπουργός μας απάντησε ότι θα δει μήπως τα 400 ευρώ μάς τα πληρώσει η Ε.Ε. υπό τη μορφή επιδοτήσεων. Αυτό είναι μια “μπανανόφλουδα” για να μας βάλουν στο “τρυπάκι”», σύμφωνα με τον Γιάννη Ανδρουλάκη.

Εξαφανίζονται πολλά είδη ψαριών - «Την υπεραλίευση δεν την κάνουμε εμείς»

«Την υπεραλίευση την κάνουν οι ερασιτέχνες που χρησιμοποιούν ζωντανά δολώματα. Την υπεραλίευση την κάνει κυρίως η ανεμότρατα. Ένας παράκτιος ψαράς που είναι σταματημένος και θα πάει το ψάρι μόνο του πάνω στο δίκτυ δεν κάνει υπεραλίευση. Εάν λοιπόν αυτοί οι κύριοι απαγορεύσουν τις ανεμότρατες στον κόλπο του Ηρακλείου μέχρι και των Μαλίων, θα δείτε ένα καταφύγιο από ψάρια. Θα γεμίσει ο τόπος ψάρια. Μιλάμε για μεγάλα σκάφη, που “χτενίζουν” τον βυθό και χαλάνε τη φωλιά του ψαριού. Το δίκτυ δεν τη χαλάει», λέει ο Γιάννης Ανδρουλάκης.

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα εξαιτίας της υπεραλίευσης, αλλά και των λαγόψαρων και λεοντόψαρων ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων απαντάει: «Έχουμε από τη μία την υπεραλίευση. Και από την άλλη τα λαγόψαρα και τα λεοντόψαρα που τρώνε τον γόνο. Επίσης, τρώνε το αβγό. Μόλις το αφήσει το άλλο ψάρι το αβγό του, πάνε και το τρώνε. Που σημαίνει ότι δεν αυξάνεται ο πληθυσμός. Είναι πολλά τα είδη στα οποία υπάρχει πρόβλημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News