Έβαλαν κάγκελα μετά την τραγωδία και τώρα οι συγγενείς του νεκρού ζητούν 1,15 εκατ. ευρώ - Αυτοψία στην περιοχή (vid)

Κρήτη
Έβαλαν κάγκελα μετά την τραγωδία και τώρα οι συγγενείς του νεκρού ζητούν 1,15 εκατ. ευρώ - Αυτοψία στην περιοχή (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συγγενείς του Μάρκου Κάββαλου, που βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του 24 ώρες αφότου είχαν χαθεί τα ίχνη του αξιώνουν αποζημίωση «μαμούθ» 1.150.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης
  • Έκλεισαν έστω και με καθυστέρηση το γεφυράκι του θανάτου
  • Στο φονικό σημείο το 2018 έχασε τη ζωή του ο Μάρκος Κάββαλος
  • Η μελέτη εφαρμόστηκε στην περιοχή μετά την τραγωδία
  • Η οικογένεια του άτυχου Μάρκου ζητά αποζημίωση "μαμούθ" από την Περιφέρεια Κρήτης

Μπήκαν τα κιγκλιδώματα στο φονικό γεφυράκι στο οποίο έχασε την ζωή του ο Μάρκος Κάββαλος το 2018. Δεκάδες «παγίδες» στον ίδιο δρόμο εξακολουθούν να καραδοκούν. Η μελέτη που είχε γίνει πριν από την τραγωδία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί για να μπει τέλος στον φόρο αίματος στον δρόμο που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία.

Οι συγγενείς του Μάρκου Κάββαλου, που βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του 24 ώρες αφότου είχαν χαθεί τα ίχνη του αξιώνουν αποζημίωση «μαμούθ» 1.150.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ειδικότερα, αντιμέτωπη με μια αγωγή- “μαμούθ”, με την οποία αξιώνεται αποζημίωση προς την οικογένεια νεκρού σε τροχαίο 1,15 εκατ. ευρώ, βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης, ευθυνόμενη για το οδικό δίκτυο και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν την εποχή που συνέβη το δυστύχημα.

Η αγωγή έχει κατατεθεί από την οικογένεια του 35χρονου Μάρκου Κάββαλου, ο οποίος αγνοείτο επί ένα 24ωρο και εντέλει βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, που είχε κατακρημνιστεί από γεφυράκι ύψους περίπου 5 μέτρων στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Μαλάδων.

Το δυστύχημα συνέβη μεταξύ 27 και 28 Νοεμβρίου 2018. Η οικογένεια του 35χρονου νεκρού έχει προσφύγει στα αστικά δικαστήρια αξιώνοντας αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι το δυστύχημα συνέβη λόγω της πλημμελούς συντήρησης της οδού και της ελλιπούς σήμανσης στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου. Οι συνολικά 7 συγγενείς του άτυχου 35χρονου αξιώνουν χρηματική αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης συνολικού ποσού 1.150.000 ευρώ εντόκως, από την επίδοση της αγωγής. Η αγωγή είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί τον περασμένο Μάρτιο, όμως δόθηκε αναβολή, καθώς εκκρεμούσε η συμπλήρωση της ποινικής δικογραφίας. Έτσι, η αγωγή για τον θάνατο του 35χρονου στο γεφυράκι του Αγίου Σίλα ορίστηκε εκ νέου να συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη 1η Ιουνίου.

Η τραγωδία

Η τραγωδία με τον 35χρονο Μάρκο Κάββαλο συνέβη τον Νοέμβριο του 2018. Ο άνδρας, που ήταν αγρότης και ιδιοκτήτης ταβέρνας στον Άγιο Σίλα, αγνοούταν για περίπου ένα 24ωρο. Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου 2018, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν την απόφαση να συγκροτήσουν ένα πεζοπόρο κλιμάκιο για να ερευνήσουν την περιοχή και να εντοπίσουν τον συγχωριανό τους, που αγνοούταν. Περίπου στις 7 το απόγευμα εκείνης της ημέρας, κάτοικοι που “χτένιζαν” την περιοχή εντόπισαν το αυτοκίνητο του 35χρονου κατακρημνισμένο από το γεφυράκι του Αγίου Σίλα. Είχε πέσει από ύψος 4-5 μέτρων, ενώ το στενό γεφυράκι αποτελούσε τον κεντρικό περιφερειακό δρόμο της περιοχής, που ενώνει Μαλάδες, Προφήτη Ηλία, Άγιο Σίλα και γενικά όλο το Τέμενος.

Το στενό γεφυράκι βρίσκεται έναντι στης ταβέρνας του “Κούκου” στην περιοχή. Μόλις εντοπίστηκε το μαύρο αυτοκίνητο του 35χρονου, κλήθηκαν η Αστυνομία και τα σωστικά συνεργία, ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό του οχήματος, μέσα στο οποίο τελικά βρισκόταν νεκρός ο οδηγός.

Έγγραφο- “καμπανάκι” έξι μήνες πριν το ατύχημα!

Το στενό πέρασμα ήταν γεμάτο καλάμια, ενώ το πλάτος του δε χωράει δύο μεγάλα αυτοκίνητα. Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαρία Κυπράκη είχε αποκαλύψει τότε ότι από τις 25 Μαΐου του 2018, δηλαδή έξι μήνες πριν το τροχαίο, είχε αποστείλει έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης για άρση της επικινδυνότητας της περιοχής, επισημαίνοντας ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για ατύχημα.

Τότε οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι όχι μόνο τα καλάμια, αλλά και η ίδια η στενή γέφυρα ήταν επικίνδυνη, καθώς τα θεμέλια έμοιαζαν κομμένα, δεν υπήρχε σήμανση, ούτε φως καθώς και προστατευτικά κιγκλιδώματα. Στο έγγραφο, που είχε αποσταλεί στις 25 Μαΐου 20218 προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον αντιπεριφερειάρχη και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αναφερόταν ξεκάθαρα μεταξύ πολλών άλλων: «Επικίνδυνα σημεία που χρήζουν αποκατάστασης υπάρχουν και στον κεντρικό δρόμο από Κάμπο προς Μαλάδες, Άγιο Σίλα και Τσαγκαράκι. Επίσης, όπως έχουμε αναφέρει και στο υπ’ αριθμ. 39466/10-5-2018, στον κεντρικό περιφερειακό δρόμου Κάμπου Αγίου Σίλα, σε σημείο που είναι εμφανές, έχει “ανοίξει” ο δρόμος, έχουν δημιουργηθεί σοβαρές βλάβες στο οδόστρωμα, με μεγάλο κίνδυνο να προκληθεί κάποιο ατύχημα. Το συγκεκριμένο σημείο χρήζει άμεσα αποκατάστασης και τοποθέτησης φωτεινής σήμανσης. Καθαρισμός από τα ξερά χόρτα στον κεντρικό περιφερειακό δρόμο της ευρύτερης περιοχής Αγίου Σίλα, διότι δεν υπάρχει ορατότητα.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και τον άμεσο προγραμματισμό των εργασιών σας, προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι προαναφερόμενες ζημιές στο οδικό δίκτυο, να καθαριστούν οι δρόμοι από ξερά χόρτα για την ασφάλεια των δημοτών μας, την αποφυγή ατυχημάτων και δυσάρεστων γεγονότων».

Βουλευτής κατά της Περιφέρειας για ζημιά στο βουλευτικό αυτοκίνητο

Η κατάσταση βεβαίως στο οδικό δίκτυο της Κρήτης είναι γνωστό ότι δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ακόμη και το οδόστρωμα του ΒΟΑΚ αλλά και οι γέφυρες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και από πλευράς της Περιφέρειας έπεσαν κάποια ασφαλτικά στο αστικό κομμάτι του ΒΟΑΚ μέχρι την κατασκευή του νέου, που ωστόσο για το Ηράκλειο δε θα διαφέρει και πολύ από το υπάρχον λόγω πλάτους. Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο πέραν του ΒΟΑΚ, υπήρξε και άλλο περιστατικό για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται υπόλογη στα δικαστήρια. Είναι η περίπτωση του μέχρι πρότινος βουλευτή του ΜέΡΑ25 Γιώργου Λογιάδη, ο οποίος, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη στις 18 Μαΐου, διαλύθηκε το ελαστικό του τροχού του βουλευτικού του αυτοκινήτου, καθώς αυτό έπεσε σε μια τρύπα στον δρόμο για τη Μεσαρά. Ο κ. Λογιάδης, όπως παραδέχτηκε στον τηλεοπτικό αέρα, προσέφυγε δικαστικά κατά της Περιφέρειας Κρήτης, ζητώντας τα 600 ευρώ της ζημιάς στα λάστιχα, ωστόσο ο λόγος που πήγε στα δικαστήρια ήταν για να καταδείξει το πρόβλημα, φέρνοντας μπροστά στις ευθύνες τους εκείνους που είναι υπεύθυνοι.

Ακόμη είπε ότι τον Οκτώβριο του 2021, όταν πήγε για σέρβις το βουλευτικό όχημα στην Αθήνα, τον ενημέρωσαν ότι το ολοκαίνουργιο βουλευτικό αυτοκίνητό του είχε σπασμένο πίσω ψαλίδι, κινούμενο απλώς στους δρόμους της Κρήτης. Συγκεκριμένα, ο κ. Λογιάδης ανέφερε: «Πέρυσι το καλοκαίρι, με το βουλευτικό μου αυτοκίνητο έπεσα σε τρύπα στον Άγιο Αντώνιο, στον δρόμο που συνδέει το Ηράκλειο με τη Μεσαρά. Διέλυσε το λάστιχο, ήρθε η Αστυνομία, έκαναν αγωγή κατά της Περιφέρειας και σε δύο μήνες είχαν βάλει εκεί επιτόπου άσφαλτο. Η προσφυγή στα δικαστήρια ακόμη δεν έχει εκδικαστεί. Πέρα από αυτό, πήγα το αυτοκίνητο στην Αθήνα για σέρβις και μου λένε “έχει σπάσει το πίσω ψαλίδι”. Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι καταστροφική. Το οδικό δίκτυο, δυστυχώς, είναι εγκαταλελειμμένο, είναι σε άθλια κατάσταση, παραμελημένο και υποβαθμισμένο».

Ο κ. Λογιάδης ανέφερε ότι η δική του δικαστική υπόθεση, με την οποία στρέφεται κατά της Περιφέρειας Κρήτης για τη συντήρηση του δικτύου που βρίσκεται στην αρμοδιότητά της, δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News