Δήμος Φαιστού: Χωρίς «σωσίβιο» κινδυνεύει να μείνει το καλοκαίρι - «Θα πληρώσουμε από την τσέπη μας» λέει ο δήμαρχος

Κρήτη
Δήμος Φαιστού: Χωρίς «σωσίβιο» κινδυνεύει να μείνει το καλοκαίρι - «Θα πληρώσουμε από την τσέπη μας» λέει ο δήμαρχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ η ναυαγοσωστική περίοδος ξεκινά αύριο στις παραλίες της Κρήτης, ο Δήμος Φαιστού δεν έχει βγάλει ακόμη σχετική προκήρυξη για ναυαγοσώστες

Δεν έχει βγει ακόμη προκήρυξη για να πάρει “εργολάβος” τη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες του δήμου Φαιστού, με άμεση συνέπεια να τίθεται ένα εύλογο ερώτημα για την ασφάλεια των λουόμενων. Αυτό υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Σωματείου Ναυαγοσωστών του ν. Ηρακλείου, που από αύριο 1 Ιουνίου ξεκινάει και επίσημα η ναυαγοσωστική κάλυψη, και οι ίδιοι επεσήμαναν πως για τους άλλους δήμους δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Παρά το γεγονός ότι η προκήρυξη δεν έχει βγει ακόμα, ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόριος Νικολιδάκης, μιλώντας αποκλειστικά στo neakriti.gr, υποστήριξε πως οι παραλίες θα είναι ασφαλείς και θα υπάρχουν ναυαγοσώστες.

Ειδικότερα, η ναυαγοσωστική κάλυψη ξεκινάει επίσημα αύριο 1 Ιουνίου και ολοκληρώνεται 30 Σεπτεμβρίου, με το σενάριο για παράταση να είναι πάντοτε ανοιχτό σε συνδυασμό πάντα με την επισκεψιμότητα της παραλίας κ.λπ. Όπως κάθε χρονιά, ο εκάστοτε Δήμος αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε “εργολάβους”, οι οποίοι είναι εκείνοι που φροντίζουν να εξοπλίσουν τις παραλίες με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των λουόμενων.

Η εφημερίδα “Ν.Κ.” σε προηγούμενο ρεπορτάζ της είχε κάνει σαφές πως τα έξοδα της ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι τεράστια και αποτελούν ένα μεγάλο οικονομικό “αγκάθι” για τον κάθε Δήμο. Μπορεί η Πολιτεία να παρέχει μια μικρή χρηματική βοήθεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή και επαρκής για να καλύψει τις οικονομικές αυτές δυσκολίες. Ωστόσο, τα έξοδα αυτά δεν είναι προαιρετικά, αλλά υποχρεωτικά, καθώς περισσότερη ναυαγοσωστική κάλυψη σημαίνει ταυτόχρονα και μικρότερος κίνδυνος για πνιγμούς. Και ειδικά στην Κρήτη που είναι μια γεωγραφική περιοχή με ιδιαίτερα νερά.

«Θα υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες», διαβεβαιώνει ο δήμαρχος

Ένα τέτοιο ζήτημα πρέπει να απασχολεί και την τοπική Αρχή. Ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, υποστήριξε πως θα υπάρξουν ναυαγοσώστες και δε θα τεθεί ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, ενώ έκανε φανερό πως τα 70.000 ευρώ από την ελληνική Πολιτεία δεν επαρκούν. «Εμείς πιστεύουμε από 1 Ιουνίου, αν δε δοθεί παράταση, σίγουρα θα υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες του δήμου Φαιστού. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εμείς θα έχουμε ναυαγοσώστες. Από εκεί και πέρα, το θέμα θα είναι δικό μας. Ναυαγοσώστες θα υπάρχουν. Τα χρήματα θα μπουν από το ταμείο του Δήμου, γιατί η ελληνική Πολιτεία μας έστειλε ελάχιστα χρήματα. Θα αναγκαστούμε να βάλουμε δικούς μας πόρους. Είναι πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα μας χρειάζονται συνολικά σε επίπεδο ναυαγοσωστικής κάλυψης. Αναγκαστικά θα μπουν από το δικό μας ταμείο. Εμείς λάβαμε 70.000 ευρώ για τη ναυαγοσωστική κάλυψη από την ελληνική Πολιτεία», σημείωσε ο κ. Νικολιδάκης. «Τα 70.000 ευρώ είναι ελάχιστα μπροστά στα έξοδα του συνόλου της ναυαγοσωστικής κάλυψης», κατέληξε.

Ο γραμματέας του Σωματείου Ναυαγοσωστών του ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, μιλώντας στo neakriti.gr, υποστήριξε πως δε νοείται καλοκαιρινή σεζόν χωρίς επαρκή ναυαγοσωστική κάλυψη. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Είναι αδιανόητο να ξεκινήσει το καλοκαίρι και να υπάρχουν παραλίες, ειδικά στην Κρήτη, που θα είναι χωρίς φύλαξη ή τέλος πάντων χωρίς εποπτεία από ναυαγοσώστες. Ως Σωματείο Ναυαγοσωστών ν. Ηρακλείου, υποστηρίζουμε πως οι Δήμοι πρέπει να βγάζουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τις προκηρύξεις για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, ώστε να “τρέξουν” οι “εργολάβοι”, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις παραλίες. Δεν είναι μόνο ζήτημα να βρεθεί το ναυαγοσωστικό προσωπικό τη στιγμή που πρέπει, αλλά αφορά την ασφάλεια των λουόμενων».

"Ψίχουλα" οι 70.000 ευρώ που δίνει το κράτος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες του δήμου – «Θα αναγκαστούμε να καλύψουμε τις ανάγκες από τα ταμεία του Δήμου για να μη μείνουμε χωρίς ναυαγοσώστες», εξηγεί στο neakriti.gr, ο Γρηγόρης Νικολιδάκης

Ενώ λοιπόν πέρασε ένα χρονικό διάστημα εύλογο που οι Δήμοι έπρεπε να βγάλουν προκηρύξεις, φαίνεται πως ο Δήμος Φαιστού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τις διαδικασίες προκήρυξης. Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυαγοσωστών του ν. Ηρακλείου, Γιάννης Σταμαθιουδάκης, ο οποίος ανέφερε: «Δεν έχουν βγει οι διαδικασίες προκήρυξης για να υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη. Δεν καταδικάζουμε τον Δήμο. Αυτό ενδεχομένως σχετίζεται με τη χαμηλή χρηματοδότηση που ενδεχομένως να έλαβε από την Πολιτεία. Ανάδοχος δε θα υπάρξει την 1η Ιουνίου. Ο Δήμος Φαιστού είναι ένας αρκετά μεγάλος Δήμος με πολλές παραλίες, όπου, πέραν του ναυαγοσωστικού προσωπικού, οι παραλίες πρέπει έχουν jet ski σκάφη. Δημιουργούνται επομένως ερωτηματικά ως προς το τι θα κάνει ο Δήμος Φαιστού για να προστατέψει την υγεία των ανθρώπων που επιθυμούν να κολυμπήσουν».

Τέλος, ο κ. Σταμαθιουδάκης έκανε σαφές πως είναι αναγκαίο και επιτακτικό ζήτημα οι Δήμοι να είναι περισσότερο οργανωμένοι στο ζήτημα των προκηρύξεων, καθώς είναι μεγάλο ζήτημα η πρόσληψη ναυαγοσωστικού προσωπικού.

«Οι Δήμοι πρέπει να είναι περισσότερο οργανωμένοι όσον αφορά στη ναυαγοσωστική κάλυψη. Δεν υπάρχουν πολλά άτομα που επιθυμούν να εργαστούν ως ναυαγοσώστες και γι’ αυτό οι προκηρύξεις πρέπει να βγαίνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα. Τα άτομα είναι λίγα και την ίδια στιγμή ως τουριστικός τόπος δεχόμαστε εκατομμύρια τουρίστες. Ειδικά σε μια τουριστική χρονιά όπως η φετινή που θα πάει πάρα πολύ καλά με βάση τις ενδείξεις και τις δηλώσεις τουριστικών παραγόντων», τόνισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News