ΟΠΕΚΕΠΕ: "Πονοκέφαλος" στην Κρήτη από την καθυστέρηση του ΟΣΔΕ - Στον "αέρα" αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και δακοκτονία

Κρήτη
ΟΠΕΚΕΠΕ: "Πονοκέφαλος" στην Κρήτη από την καθυστέρηση του ΟΣΔΕ - Στον "αέρα" αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και δακοκτονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έμειναν σοβαρές εκκρεμότητες και στον ΕΛΓΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα ο υπηρεσιακός υπουργός "τρέχει και δε φτάνει"

Σε συνεχή “παιχνίδια εντυπώσεων”, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα στην έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, παρότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει ξεκινήσει από την 1η μέρα του 2023, δηλαδή εδώ και... μισό χρόνο, βρίσκεται η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, ο υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Τσακίρης φαίνεται να αναλαμβάνει τώρα να κάνει ό,τι... δεν έκανε ο κανονικός προκάτοχός του, δηλαδή να εκδώσει τις εφαρμοστικές εγκυκλίους για το ΟΣΔΕ, αλλά και να ασχοληθεί και με ανεκπλήρωτες εντολές πληρωμών σε αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις εύλογες απαιτήσεις των αγροτικών φορέων και των πληγέντων αγροτών!

Αξιοσημείωτο του “χαρτοπολέμου εντυπώσεων” του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι και το γεγονός ότι μία νέα ανακοίνωση του οργανισμού “πυροδότησε” ρεπορτάζ του neakriti.gr, που αποκάλυπτε πως, ακολουθώντας τη “διαδρομή” που το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ “έδειχναν” στους αγρότες, οι παραγωγοί έμπαιναν στο gov.gr και κατέβαζαν... τον περυσινό εξαψήφιο κωδικό τους, με πολλούς να μην το παίρνουν χαμπάρι και να τον δίνουν αρμοδίως για την... ενεργοποίηση. Χθες, λοιπόν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε μία άλλη “διαδρομή” στον “αέρα”, προφανώς λησμονώντας ότι... τα γραπτά μένουν!

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ “υπενθυμίζει”, υποτίθεται, ότι «η έκδοση του εξαψήφιου κωδικού για τους παραγωγούς που επιθυμούν να υποβάλλουν την ΕΑΕ 2023 μέσω πιστοποιημένου ΚΥΔ πραγματοποιείται μέσω της διεύθυνσης: https://eae2023.opekepe.gov.gr/landing-page.

Σε περίπτωση που η διαδικασία εξαγωγής του εξαψήφιου κωδικού, για την ΕΑΕ 2023, δεν έχει πραγματοποιηθεί με χρήση της άνωθεν διεύθυνσης πρέπει να επαναληφθεί». Ωστόσο, στις 17 Μαΐου στο “παρά πέντε” των εκλογών της 21ης Μαΐου, η τότε ανακοίνωση καλούσε τους παραγωγούς να ακολουθούν την εξής “διαδρομή” για την αντιγραφή των κωδικών τους: https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-agrotikes-anaptuxes-kai-trophimon/organismos-pleromon-kai-elegkhou-koinotikon-eniskhuseon-prosanatolismou-kai-eggueseon-opekepe/eae.

Μάλιστα, ανατρέχοντας στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην επίσημη σελίδα του, φαίνεται να έχει γίνει η σχετική διόρθωση και αναγράφεται η νεότερη διεύθυνση με την προσθήκη του “eae2023”... Ανατρέχοντας όμως στις δικές μας δημοσιεύσεις, βρήκαμε τι είχε ανακοινωθεί στις 17 Μαΐου.

Έχει ενδιαφέρον τώρα να μάθουμε αν οι παραγωγοί μπορούν πράγματι να αντιγράφουν τον εξαψήφιο κωδικό του 2023 ή χρειάζεται να τον ζητήσουν από τα λογιστικά γραφεία, με τα οποία συνεργάζονται, με το ενδεχόμενο ακόμα και να πρέπει να χρεωθούν αυτή την υπηρεσία.

Όπως πάντως και να είναι τα πράγματα, είναι απολύτως βέβαιο πως ούτε με τον σωστό εξαψήφιο κωδικό μπορεί ο παραγωγός να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα. Είτε μόνος του είτε μέσω ΚΥΔ δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Βέβαια, μπορεί και σήμερα ή τις αμέσως επόμενες μέρες το σύστημα να ανοίξει. Αυτό που πρέπει πρώτα να γίνει είναι να δημοσιευτούν στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως” οι εφαρμοστικές αποφάσεις που απομένουν για να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Μέχρι τώρα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι πρώτες εφαρμοστικές αποφάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, μέσω των οποίων ορίζεται ο βασικός κορμός του πλαισίου εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, βάσει του οποίου θα αξιοποιηθούν τα 19,3 δισ. ευρώ της νέας προγραμματικής περιόδου.

Οι εν λόγω αποφάσεις αφορούν τον Πυλώνα Ι της ΚΑΠ και καθορίζουν το πλαίσιο εισροών 1,9 δισ. ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2023-2027.

«Πάνε όλα πίσω»

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γιώργος Τσιφετάκης, τόνισε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος πριν από τις εκλογές και τώρα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σημειώνονται καθυστερήσεις σε πολλά ζητήματα που αφορούν στην Κρήτη. Ακόμα και η δακοκτονία πάει πίσω. Αλλά και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν αμπελουργοί που περιμένουν αποζημιώσεις. Και έχουμε και περιπτώσεις ελαιοπαραγωγών που είχαν υποστεί ζημιές από χαλάζι και περιμένουν τις αποζημιώσεις τους. Χίλιες φορές έχουμε ζητήσει να αναμορφωθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, αλλά μόνο υποσχέσεις μάς δίνουν όλες οι κυβερνήσεις και τα προβλήματα διαρκώς τα βρίσκουμε μπροστά μας».

Όσο για τις εφαρμοστικές εγκυκλίους που καθυστερούν, αυτές αφορούν στα οικολογικά σχήματα. Και μπορεί η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων να είναι προαιρετική, ωστόσο αν κάποιος παραγωγός δεν τα εφαρμόσει, τότε δε θα εισπράξει το 25% των άμεσων ενισχύσεων. Το συνολικό ποσό κάθε χρόνου από τα οικολογικά σχήματα ανέρχεται σε 425 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι κουτσουρεμένες οι ενισχύσεις. Να αφήσουμε να χαθεί και το κομμάτι αυτό των οικολογικών σχημάτων; Θα ήταν μεγάλη η ζημιά για την Κρήτη», καταλήγει ο Γιώργος Τσιφετάκης.

ΕΘΕΑΣ: Για τον εξαψήφιο κωδικό

«Για να ανοίξει η δήλωση ΟΣΔΕ χρειάζεται ένας εξαψήφιος κωδικός, τον οποίο ο παραγωγός παίρνει από το TAXISnet. Συνεπώς, όσοι παραγωγοί επιθυμούν να υποβάλουν σχετική δήλωση διά μέσου των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, δίνουν μόνο τον εξαψήφιο κωδικό που έχουν λάβει και μόνο και είναι επαρκής για την εργασία επεξεργασίας και υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ 2023». Αυτό αναφέρει η διοίκηση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κατόπιν ερωτήσεων που τέθηκαν από παραγωγούς-μέλη συνεταιρισμών. «Επισημαίνεται πως για λόγους ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων οι παραγωγοί δεν πρέπει να παραχωρούν ή να δίνουν σε καμία περίπτωση τους προσωπικούς κωδικούς του TAXISnet σε τυχαίους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά φορολογικά στοιχεία που δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει. Επομένως, οι παραγωγοί δίνουν μόνο τον εξαψήφιο κωδικό που έχουν λάβει και όχι τους κωδικούς του TAXISnet», ξεκαθαρίζει η ΕΘΕΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News