Ρέθυμνο: Αναβιώνει η τραγωδία με θύμα τον Μανόλη Αφράτη - Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το εργατικό δυστύχημα

Κρήτη
Ρέθυμνο: Αναβιώνει η τραγωδία με θύμα τον Μανόλη Αφράτη - Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το εργατικό δυστύχημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο στο Ρέθυμνο η δίκη για τον θάνατο του 38χρονου σε τροχαίο τον Μάιο του 2020 - Για εργατικό δυστύχημα μιλάει η οικογένεια του νεκρού, χαρακτηρίζοντας το μοιραίο όχημα που οδηγούσε ως «φονικό φορτηγό-καρμανιόλα» - Ο Μανόλης Αφράτης βρήκε τραγικό θάνατο όταν το φορτηγό που οδηγούσε, κάνοντας διανομές, εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε - Παρόντες στο δικαστήριο θα είναι εκπρόσωποι και από τα 4 Εργατικά Κέντρα της Κρήτης

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των σωματείων στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου απευθύνει για αύριο Πέμπτη 1η Ιουνίου η διοίκηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου, όπου θα διεξαχθεί η δίκη για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 21 Μαΐου 2020, με θύμα τον μόλις 38 ετών Μανόλη Αφράτη. Ο οδηγός βρήκε τραγικό θάνατο όταν το φορτηγό που οδηγούσε, κάνοντας διανομές, εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε.

Την ίδια ώρα, από την αρχή του έτους η Κρήτη θρηνεί ήδη δύο εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την επιβίωση, ενώ πέρυσι, στη διάρκεια του χρόνου, μόνο στο νησί μας σκοτώθηκαν καθώς δούλευαν 13 συνάνθρωποί μας!

Χθες Τρίτη, λοιπόν, η διοίκηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι στηρίζει τον αγώνα της οικογένειας Αφράτη για δικαίωση του θύματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «στις 21 Μαΐου του 2020 έχασε τη ζωή του στο Ρέθυμνο ο 38χρονος εργαζόμενος Μανόλης Αφράτης. Το φορτηγό “ψυγείο” της εταιρείας, με το οποίο έκανε διανομές, εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Μανόλης. Τα “σαπάκια” φορτηγά που έδινε και συνεχίζει να δίνει ακόμα και σήμερα η εταιρεία στους εργαζόμενους είχαν δώσει προμήνυμα γι’ αυτό που τελικά συνέβη με θύμα τον Μανόλη Αφράτη, αφού στις 10/3/2020 άλλος εργαζόμενος στην εταιρεία γλίτωσε καθαρά από τύχη σε παρόμοια ανατροπή φορτηγού.

Σπασμένα φρένα, ζώνες ασφαλείας εκτός λειτουργίας και όχημα δηλωμένο ως “φορτηγό με ανυψωτικό μηχάνημα”, το οποίο είχε παρατύπως μετατραπεί σε φορτηγό ψυγείο. Αυτά είναι λίγα δείγματα της έγνοιας της εταιρείας για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν φαίνεται η τραγική κατάσταση του φορτηγού.

Τα ερωτήματα λοιπόν που θέτονται αυτονόητα είναι:

  • Η μετατροπή είχε δηλωθεί; Αν ναι, πότε;
  • Είχε λάβει έγκριση τύπου; Αν ναι, από ποιον φορέα και πότε;
  • Ποια η χρονιά κατασκευής του οχήματος;
  • Από τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ είχε περάσει ΜΕΤΑ τη μετατροπή;
  • Τι αναφέρει στις παρατηρήσεις ο ελεγκτής;
  • Ποια η ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών;
  • Το βιβλίο συντηρήσεων έχει συμπληρωθεί και τι επισκευές-συντηρήσεις έχουν καταγραφεί; Τιμολόγια γι’ αυτές και τα ανταλλακτικά υπάρχουν; Τις εργασίες τις έχει και ποιος σφραγίσει;
  • Για τα υπόλοιπα οχήματα της εταιρείας υπάρχουν τα παραπάνω; Έχουν γίνει έλεγχοι από ΣΕΠΕ και εισαγγελία; Αν ναι, πότε; Αν όχι, γιατί;
  • Ποιος υπογράφει ως τεχνικός ασφαλείας; Τηρείται το βιβλίο; Τι καταγραφές έχει; Πότε ελέγχθηκε;».

Συνεχίζοντας, το Σωματείο υποστηρίζει ότι «ένα ολόκληρο σύστημα δήλωσε εμπράκτως την ταξική του θέση. Έτσι, ο διορισμένος πραγματογνώμονας του Α.Τ. Αμαρίου δε “βλέπει” ευθύνη της εταιρείας, το ΣΕΠΕ παραπέμπει στην... Τροχαία, ο εισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο αρχείο, η Εκκλησία δημοσιεύει ευχαριστήριο για τη δωρεά σε είδος του επιχειρηματία υπέρ ανάπαυσης της ψυχής του θύματος!

Από τότε και αφού έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια, η οικογένεια του Μανόλη συνεχίζει να περνά ένα “Γολγοθά” γιατί, πέρα από την απώλεια του δικού της ανθρώπου, έρχεται αντιμέτωπη µε τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος που θέλει τον εργάτη ζωντανό μόνο για να του κλέβει την υπεραξία.

Η οικογένεια του Μανόλη, και µε την ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε και συνεχίζει, κατάφερε να μην κουκουλωθεί η υπόθεση ενάντια στις επιθυμίες και τις προσπάθειες της εργοδοσίας. Η δίκη, έπειτα από αναβολή θα διεξαχθεί στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου την Πέμπτη 1/6/23 (σ.σ. αύριο). Οι εργοδότες έχουν τους μηχανισμούς τους. Η εργατική τάξη έχει για όπλα την ενότητα, την ταξική αλληλεγγύη. Με αυτά θα δοθεί και αυτός ο αγώνας. Η μάχη που δίνει η οικογένεια του Μανόλη Αφράτη για δικαίωση είναι μια μάχη όλης της εργατικής τάξης, που βγαίνει στο μεροκάματο και αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα για την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης

Ψήφισμα συμπαράστασης για την υπόθεση του αδικοχαμένου Μανόλη Αφράτη εξέδωσαν και τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης. Όπως αναφέρουν, «τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης συμπαραστέκονται στην οικογένεια του 38χρονου Μανόλη Αφράτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ πραγματοποιούσε διανομές με φορτηγό ψυγείο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 21 Μαΐου του 2020, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κουρουτών-Φουρφουρά του δήμου Αμαρίου και, όπως καταγγέλλει η οικογένεια του άτυχου 38χρονου, πρόκειται για εργατικό δυστύχημα, χαρακτηρίζοντας το μοιραίο όχημα που οδηγούσε ο Μανόλης Αφράτης ως “φονικό φορτηγό-καρμανιόλα”.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις ειδικών πραγματογνωμόνων, το όχημα που οδηγούσε ο άτυχος εργαζόμενος, το οποίο είχε μετατραπεί παράνομα σε ψυγείο, αποτελούσε δημόσιο κίνδυνο, καθώς δεν πληρούσε καμία προδιαγραφή ασφαλείας και δεν είχε διενεργηθεί ο απαιτούμενος μηχανικός έλεγχος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του οδηγού.

Εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Κρήτης θα βρίσκονται έξω από το δικαστήριο του Ρεθύμνου την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 (σ.σ. αύριο), ημέρα κατά την οποία έχει οριστεί η εξ αναβολής δικάσιμος για την υπόθεση».

Μάστιγα τα εργατικά δυστυχήματα - Δεκατρείς νεκροί στην Κρήτη το 2022

«Όλα τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης θα είμαστε στο δικαστήριο για να στηρίξουμε τον αγώνα της οικογένειας του άτυχου συναδέλφου», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που χαρακτηρίζει ως μάστιγα τα εργατικά ατυχήματα και τα δυστυχήματα για το νησί μας!

«Όσο παραμένει αποδυναμωμένη η Επιθεώρηση Εργασίας, τόσο και θα έχουμε κινδύνους για τις ζωές των εργαζομένων στο νησί μας», σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά.

«Εμείς τα εργατικά ατυχήματα τα έχουμε ως πρόβλημα στην κορυφή της ατζέντας μας. Διατηρούμε τη γραμμή ανώνυμων καταγγελιών, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην πρόληψη αυτών των συμβάντων», επεσήμανε στο neakriti.gr ο συνδικαλιστής.

Μάλιστα, ο ίδιος εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία, αναφέροντας ότι «ήδη από την αρχή του 2023 έχουμε δύο νεκρούς εργαζόμενους, θύματα εργατικών ατυχημάτων. Ο ένας ήταν ο εργαζόμενος στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, που είχε τραυματιστεί στο απορριμματοφόρο και χαροπάλευε για μήνες. Και ο άλλος ήταν εργάτης σε οικοδομική εργασία στο Ρέθυμνο»...

Σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά, «μόνο πέρυσι στην Κρήτη είχαμε 13 νεκρούς από εργατικά δυστυχήματα. Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΚΗ τόνισε: «Εμείς συνεχίζουμε τις ημερίδες για την ενημέρωση των εργαζομένων. Γιατί έχουν και οι ίδιοι την ευθύνη τους. Πρέπει να καταλάβουν πως ο πρώτος τους στόχος δεν είναι το μεροκάματο, αλλά να γυρίσουν σώοι και αβλαβείς στο σπίτι τους μετά το μεροκάματο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News