Γιατί τα τρακτέρ «σκοτώνουν» τους αγρότες στην Κρήτη; - 8 νεκροί σε 12 μήνες

Κρήτη
Γιατί τα τρακτέρ «σκοτώνουν» τους αγρότες στην Κρήτη; - 8 νεκροί σε 12 μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαραγμός στο τελευταίο αντίο του 16χρονου Γιάννη Χαβάκη, που έχασε τη ζωή του στον Κρούστα από την φρέζα - Πολλές ζωές ενδεχομένως θα είχαν σωθεί, αν οι αγρότες δεν έβγαζαν από τα τρακτέρ τους τις προστατευτικές μπάρες, υποστηρίζουν αγροτοσυνδικαλιστές

Από ηλικιωμένους που δε θα έπρεπε να οδηγούν τρακτέρ μέχρι και νεότερους ανθρώπους χάνουμε κάθε χρόνο στην Κρήτη, εξαιτίας δυστυχημάτων με τρακτέρ, ενώ ήδη μέσα στο 2023 μετράμε 4 νεκρούς. Συνολικά, 8 είναι τα θανατηφόρα δυστυχήματα με τρακτέρ που καταγράφονται στο νησί μας από τις αρχές του Μαΐου του 2022 έως και χθες 29 Μαΐου 2023, χωρίς να αναφερόμαστε στο πρώτο τετράμηνο του 2022, που είχαμε και άλλα θλιβερά περιστατικά. Μάλιστα, το τελευταίο θύμα ήταν ο 16χρονος έφηβος από την Κρούστα Λασιθίου, που τραυματίστηκε από τη φρέζα του τρακτέρ, το οποίο χειριζόταν ο παππούς του, εκτελώντας εργασίες στο χωράφι!

Προβληματίζουν τα στοιχεία, καθώς οι περισσότεροι που σκοτώνονται με τρακτέρ είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι προφανώς και δεν πρέπει να οδηγούν τρακτέρ. Πολλά είναι τα ερωτηματικά που τίθενται και που χρήζουν άμεσης διερεύνησης από τις αρμόδιες Αρχές του κράτους.

«Βγάζουν τις μπάρες!»

Σε μια αποκάλυψη που σοκάρει προχώρησε χθες, απαντώντας στα ερωτήματα του neakriti.gr, ο παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής από τις Δαφνές, Ναπολέων Λουκαδάκης. «Αν δεν έβγαζαν τις προστατευτικές μπάρες, δε θα σκοτώνονταν. Τουλάχιστον τα 95 στα 100 περιστατικά θα είχαν αίσιο τέλος, γιατί με την μπάρα το τρακτέρ πέφτει στα πλάγια, αλλά δεν κάνει τούμπα να πλακώσει τον χειριστή».

Όταν ρωτήσαμε τον κ. Λουκαδάκη γιατί βγάζουν τις μπάρες οι αγρότες, η απάντησή του ήταν σοκαριστική... «Βγάζουν τις μπάρες για να μπορούν να μπαίνουν κάτω από τις ελιές. Γιατί αλλιώς η μπάρα “βρίσκει” στην ελιά και δεν μπορούν να την προσεγγίσουν».

Ο Ναπολέων Λουκαδάκης βάζει και άλλα ζητήματα: «Υποτίθεται ότι για να έχεις τρακτέρ πρέπει να έχεις άδεια και να έχεις ασφάλεια. Υπάρχουν όλα αυτά; Γίνονται έλεγχοι; Γιατί βλέπετε πόσοι ηλικιωμένοι σκοτώνονται. Με ποιο δικαίωμα παίρνει το τρακτέρ ο ηλικιωμένος και μπαίνει στα χωριά και στα χωράφια και όποιον πάρει ο χάρος; Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους, αλλιώς τα περιστατικά αυτά δε θα σταματήσουν».

Χωρίς τέλος οι τραγωδίες

Η νέα τραγωδία σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, όταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο άτυχος μαθητής Α’ λυκείου Γιάννης Χαβάκης βοηθούσε τον παππού του στο χωράφι. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τα πόδια του Γιάννη κάποια στιγμή “μάγκωσαν” στη φρέζα του τρακτέρ, με συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του. Η αιμορραγία ήταν ακατάσχετη.

Επιτόπου έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μαζί με δύναμη της Πυροσβεστικής. Ο νεαρός διακομίστηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Το προσωπικό του νοσοκομείου έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να καταφέρει να σώσει τον άτυχο νεαρό. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα το παιδί να αφήσει την τελευταία του πνοή. Σε κλίμα οδύνης, φίλοι και συγγενείς είπαν χθες Δευτέρα το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο Γιάννη Χαβάκη.

Στο Γεράκι

Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, ένας 79χρονος άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν την ώρα που εκτελούσε αγροτικές εργασίες με τρακτέρ βρέθηκε “σφηνωμένος” ανάμεσα στο όχημα κι ένα κλαδί ελιάς, στο Γεράκι Ηρακλείου.

Η τραγωδία σημειώθηκε γύρω στις 10:30 το βράδυ της Τετάρτης 24 Μαΐου, σε χωράφι όπου εκτελούσε αγροτικές εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά σε αυτό το μακάβριο θέαμα βρέθηκε ο 53χρονος γιος του, ο οποίος τον αναζητούσε. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το πλήρωμα του οποίου διαπίστωσε τον θάνατο του 79χρονου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, ο άτυχος ηλικιωμένος Νίκος Κουρλετάκης ενώ ήταν πάνω στο τρακτέρ και δούλευε στο λιόφυτο, άγνωστο πώς, παρασύρθηκε από ένα χοντρό κλαδί ελιάς. Φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε, δεν πρόλαβε να αντιδράσει για να αποφύγει το κλαδί, το οποίο και τον “έσφιξε” από τον λαιμό, με συνέπεια σε ανύποπτο χρόνο να βρεθεί σφηνωμένος ανάμεσα στο τρακτέρ και το κλαδί ελιάς, χάνοντας τις αισθήσεις του και δυστυχώς και τη ζωή του.

Στις Βασιλειές

Ένας ακόμη φριχτός θάνατος είχε προηγηθεί στις Βασιλειές του δήμου Ηρακλείου, με θύμα τον 66χρονο Νίκο Ασκιανάκη. Το θλιβερό περιστατικό, που στοίχισε τη ζωή στον αδικοχαμένο Νίκο Ασκιανάκη, συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, το απόγευμα της Τρίτης 16 Μαΐου, στις Βασιλειές Ηρακλείου.

Ήταν γύρω στις 6 το απόγευμα. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το τρακτέρ ανατράπηκε κι έπεσε από ύψος δύο μέτρων σε παρακείμενο χωράφι. Ο 66χρονος εγκλωβίστηκε από το τρακτέρ και τραυματίστηκε βαρύτατα. Αξιοσημείωτο είναι ότι αρχικά, αμέσως μετά το συμβάν, είχε τις αισθήσεις του και κατάφερε να ειδοποιήσει τους οικείους του, καλώντας τους για βοήθεια.

Άμεσα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό. Επιτόπου μετέβη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον 66χρονο τραυματία, μεταφέροντάς τον στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, ο άτυχος Νίκος υπέκυψε μερικές ώρες αργότερα στα βαρύτατα τραύματα που είχε υποστεί, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών. Στο άκουσμα του τραγικού χαμού του Νίκου Ασκιανάκη, η οικογένειά του, αλλά και εν γένει η τοπική κοινωνία των Βασιλειών βυθίστηκαν στο πένθος.

Στους Ζωφόρους

Ήταν απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαρτίου, όταν ένας 71χρονος αγρότης στους Ζωφόρους του δήμου Μινώα Πεδιάδος έμελλε να βρει φρικτό τέλος την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες με το τρακτέρ του. Ο άτυχος άνδρας φέρεται να τραυματίστηκε θανάσιμα από τμήμα τοιχίου στάβλου, που ήταν μισογκρεμισμένος από τον σεισμό. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν συγχωριανοί του 71χρονου, το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε φέρεται να παρέσυρε κλήμα, το οποίο είχε απλωθεί σε τμήμα του στάβλου… Μάλιστα, τραγική ειρωνεία της υπόθεσης συνιστά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια η σύζυγος του ηλικιωμένου είχε χάσει τη ζωή της μετά από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη σε ατύχημα με το ίδιο τρακτέρ! «Καθόταν στο φτερό πάνω. Όπως πηγαίνανε, αυτός έστριψε απότομα. Αυτή κρατούσε ένα παγουρίνο κι έχασε την ισορροπία της κι έπεσε πάνω από το τρακτέρ. Χτύπησε στο κεφάλι… Πήγε στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς πέθανε…», όπως έλεγαν την ημέρα του συμβάντος κάτοικοι του χωριού.

Πολλές οι τραγωδίες - Οχτώ θάνατοι σε χωράφια μέσα σε έναν χρόνο

Ας δούμε όμως πόσα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Κρήτη μέσα σε έναν χρόνο, από πέρυσι την άνοιξη δηλαδή μέχρι φέτος. Τραγικό τέλος είχε ένας 50χρονος άνδρας στις Καρίνες του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, το μεσημέρι της Κυριακής 27 Νοεμβρίου 2022, καθώς καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε.

Είχε προηγηθεί μία ακόμη τραγωδία με τρακτέρ. Ήταν το βράδυ της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022, όταν μετά από ανατροπή τρακτέρ σε επαρχιακό δρόμο μετά το χωριό Κατωφύγι του δήμου Βιάννου εντοπιζόταν ένας άνδρας νεκρός ηλικίας 82 χρόνων. Ήταν στα τέλη Μαΐου του 2022, όταν ένας 84 χρόνος αγρότης στο Μεσοχωριό του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων έχασε τη ζωή του, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε τούμπαρε και τον καταπλάκωσε στη διάρκεια αγροτικών εργασιών. Με τη γνωστοποίηση του περιστατικού, στο σημείο έσπευσε γιατρός και πλήρωμα του Κέντρου Υγείας Χάρακα, διαπιστώνοντας τον θάνατο του ηλικιωμένου, ο οποίος έφερε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Νεκρό είχαμε όμως και το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαΐου του 2022 στην Κρήτη. Αυτή τη φορά στα Χανιά και συγκεκριμένα στην ορεινή τοποθεσία Σκινές του δήμου Πλατανιά στα Χανιά. Ειδικότερα, ένας 64χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News