Δήμος Ηρακλείου: «Κόκκινες γραμμές» για τον ΒΟΑΚ στους πολιτικούς αρχηγούς, προσφυγή στο ΣτΕ και στο βάθος… ακτιβισμό!

Κρήτη
Δήμος Ηρακλείου: «Κόκκινες γραμμές» για τον ΒΟΑΚ στους πολιτικούς αρχηγούς, προσφυγή στο ΣτΕ και στο βάθος… ακτιβισμό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα τέθηκε πριν από λίγο στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου από τον επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για το Ηράκλειο» Ευρυπίδη Κουκιαδάκη

Ενώπιον των τοπικών πολιτικών και θεσμικών φορέων, των κομμάτων αλλά πρωτίστως προσωπικά των ίδιων των πολιτικών αρχηγών που θα κατέβουν εδώ για προεκλογικές περιοδείες και ομιλίες θα θέσει ο δήμος Ηρακλείου τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει το δημοτικό συμβούλιο σε σχέση με το έργο του νέου ΒΟΑΚ και αφορούν στο γνωστό ζήτημα της διχοτόμησης της πόλης αλλά και στην ρητή κατοχύρωση εξαίρεσης της παράκαμψης Ηρακλείου από την επιβολή διοδίων.

Το θέμα τέθηκε πριν από λίγο στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου από τον επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για το Ηράκλειο» Ευρυπίδη Κουκιαδάκη.

Παράλληλα με την προσφυγή που ετοιμάζεται να καταθέσει ο δήμος στο Συμβούλιο Επικρατείας μετά από δική του πρόταση-παραίνεση, ο κ. Κουκιαδάκης ζήτησε να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη φορέων, να ζητηθούν παρεμβάσεις από τους φορείς, να γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον κόσμο και συνάμα να τεθεί το θέμα διά ζώσης στους πολιτικούς αρχηγούς, που θα κατέβουν ξανά εδώ για περιοδείες και ομιλίες το επόμενο διάστημα μέχρι και τη νέα κάλπη της 25ης Ιουνίου...

«Να δούμε πως θα το χειριστούμε, εκτός από το δικαστικό κομμάτι. Οι προσφυγές έχουν προθεσμία ως τις 6 Ιουνίου να κατατεθούν αλλά δεν θα συζητηθούν άμεσα. Θα καθυστερήσουν οι δικαστικές εξελίξεις.

Οπότε, θεωρώ ότι θα πρέπει να κινηθούμε και πολιτικά. Να κάνουμε ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης σε φορείς, κόσμο και πολιτικούς αρχηγούς.

Να τους καλέσουμε, αν θέλετε, να πάμε μαζί και σε ώρα αιχμής, π.χ. στις 4 το απόγευμα, τον ΒΟΑΚ, που σχολάνε οι εργαζόμενοι να δουν όλοι τι γίνεται στο ΒΟΑΚ.

Το κόστος για την υπογειοποίηση που ζητάμε δεν είναι μεγάλο, άλλωστε ανάλογο κόστος δέχθηκαν στην κυβέρνηση για τη σήραγγα στο Κακό Όρος που είπαν μάλιστα ότι από τις πέτρες που θα βγάλουν εκεί για τον δρόμο θα περιορίσουν την οικονομική ζημιά.

Η αξία των 150 στρεμμάτων κοινόχρηστων χώρων που θα εξασφαλιστούν στην πόλη με την υπογειοποίηση που ζητάμε εμείς είναι μεγαλύτερης αξίας από τα χαλίκια που μνημονεύουν.

Από εκεί και πέρα, έχουν υποσχεθεί από το υπουργείο ότι δεν θα βάλουν διόδια στην παράκαμψη Ηρακλείου. Έχω πει όμως πολλές φορές ότι αν δεν μπουν ρητώς όροι στη ΜΠΕ και στη σύμβαση παραχώρησης οι εταιρείες μετά θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Το 3ο θέμα διεκδίκησης είναι να πάρουμε παράπλευρους δρόμους, εννοώ να τις κάνει ο παραχωρησιούχος και όχι εμείς ο δήμος», ανέφερε ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης.

Δ. Βρύσαλης: Να αναλάβει πρωτοβουλίες και πίεσης ο δήμος

«Θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε χαραμάδα διεκδίκησης που θα ανακουφίσει τους δημότες και σε σχέση με τη διχοτόμηση για την οποία μιλάμε όλοι της πόλης αλλά και για τα διόδια.

Ο πρωθυπουργός που μίλησε για τοπικά συμφέροντα και για τοπικές κοινότητες δεν εξαπατήθηκε. Είπε την κουβέντα αυτή, έχοντας στο μυαλό του την εικόνα του μικρότερου κόστους και των μεγαλύτερων κερδών για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο δήμος μπορεί και πρέπει να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως τις περιέγραψε ο κ. Κουκιαδάκης.

Πέρα όμως από αυτές τις πρωτοβουλίες που θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο , ταυτόχρονα θα πρέπει να εξασφαλιστεί με συντονισμένες πιέσεις ότι οι παράπλευροι δρόμοι και τα συνοδά έργα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το κρατικό ταμείο», ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Βρύσαλης.

Λυγερός: «Σημαία» η αλλαγή χάραξης και η απαλλαγή διοδίων

«Θέλω να τονίσω 2 πράγματα που πρέπει να είναι ''σημαία'' για το δημοτικό συμβούλιο:

1ον: Δε δεχόμαστε να παραμείνει η χάραξη από Ληνοπεράματα ως το αεροδρόμιο με τη σημερινή της μορφή.

2ον: Δεν θα πληρώνουν οι πολίτες διόδια στη διέλευση για το αστικό αυτό τμήμα

Να γίνει καθαρό στους πολιτικούς αρχηγούς που θα κατέβουν εδώ προεκλογικά.

Να βγει επιστολή του δημάρχου ή του δημοτικού συμβουλίου, να σταλεί στα κόμματα και στους πολιτικούς αρχηγούς και επίσης να ζητηθεί συνάντηση με τους αρχηγούς για το θέμα», επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης ''Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες'' Ηλίας Λυγερός.

Ειδική επιτροπή μετά από πρόταση του Β. Λαμπρινού

Σύμφωνος με το σχέδιο δράσης για πολιτικές διεκδικήσεις, παράλληλα με τις δικαστικές, ως προς το φλέγον θέμα του ΒΟΑΚ, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου .

Μάλιστα ο Βασίλης Λαμπρινός πρότεινε και έγινε αποδεκτό επιτόπου να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα έχει τον συντονισμό δράσης.

Η επιτροπή, όπως αποφασίστηκε , θα είναι 4μελής και θα απαρτίζεται από τους Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, Ηλία Λυγερό, Γιάννη Κουράκη(ή τον Γρηγόρη Μακαρώνα) και τον Γιάννη Αναστασάκη από τη δημοτική αρχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News