Ηράκλειο: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο “της μαλλιαρής” ανήμερα της Αναλήψεως στον Καράβολα (vid)

Κρήτη
Ηράκλειο: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο “της μαλλιαρής” ανήμερα της Αναλήψεως στον Καράβολα (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων τα τελευταία χρόνια το αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο

Πιστός στο ραντεβού του με την παράδοση ο πολιτιστικός σύλλογος Καμινίων τήρησε για μια ακόμη φορά το έθιμο “της Mαλλιαρής” ανήμερα της Αναλήψεως όπως οι παλιοί Ηρακλείωτες - και όχι μόνο - συνήθιζαν να τηρούν για καλοτυχία. Δεν έλειψαν και φέτος τα κεράσματα αλλά και η ζωντανή κρητική μουσική.

Σαράντα ημέρες από την Ανάσταση και ανήμερα της Αναλήψεως οι κάτοικοι των Καμινίων κατηφόρισαν και πάλι προς την παραλία του Καράβολα και ακολουθώντας και φέτος τις προσταγές της παράδοσης αναβίωσαν το ξεχασμένο έθιμο “της Μαλλιαρής”… Μιας πέτρας δηλαδή μέσα από τη θάλασσα που οι παλιοί θεωρούσαν πως φέρνει τύχη.

Κι αν τις περασμένες δεκαετίες οι Ηρακλειώτες τηρούσαν το έθιμο πιστά κατακλύζοντας τις διάσπαρτες κοντινές παραλίες, στο πέρασμα των χρόνων χάθηκε αλλά δεν λησμονήθηκε… Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Καμινίων τα τελευταία χρόνια το αναβιώνει κάθε χρόνο για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να μαθαίνουν οι νεότεροι αλλά και ως αφορμή για μια γιορτή πλάι στη θάλασσα.

Η τήρηση του εθίμου που κάποτε είχε ταυτιστεί με το πρώτο μπάνιο του καλοκαιριού ήταν ταυτόχρονα και μια καλή αφορμή για γιορτή με μεγάλες παρέες και οικογένειες να μαζεύονται στην θάλασσα. Για αυτό και κάθε χρόνο από την αναβίωσή του από τον πολιτιστικό σύλλογο των Καμινίων δεν λείπουν τα κεράσματα αλλά και η ζωντανή κρητική μουσική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News