ΒΟΑΚ: Σε γενική κινητοποίηση των φορέων καλεί η δημοτική παράταξη Κουκιαδάκη - «Δε φτάνει μόνο η προσφυγή»

Κρήτη
ΒΟΑΚ: Σε γενική κινητοποίηση των φορέων καλεί η δημοτική παράταξη Κουκιαδάκη - «Δε φτάνει μόνο η προσφυγή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας ζητά η παράταξη Κουκιαδάκη, προτείνοντας πλαίσιο δράσης για τη διαμόρφωση κοινού διεκδικητικού μετώπου των τοπικών φορέων ως προς το ζήτημα της διχοτόμησης του Ηρακλείου

Σε γενική κινητοποίηση των τοπικών φορέων, με μπροστάρη τον Δήμο Ηρακλείου, παράλληλα με την ειλημμένη ήδη απόφαση της προσφυγής του Δήμου στο ΣτΕ, καλεί για το θέμα της διχοτόμησης του Ηρακλείου από τον νέο ΒΟΑΚ η παράταξη “Συνεργασία για το Ηράκλειο” με επικεφαλής τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη, που θέλει να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μεθαύριο Δευτέρα.

Όπως έχουμε γράψει, υιοθετώντας σχετική πρόταση-παρότρυνση του επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδη Κουκιαδάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε πρόσφατη συνεδρίασή του είχε αποφάσισε να προσφύγει ο Δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην επιμέρους Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις παρακάμψεις πόλεων του έργου “Χανιά-Χερσόνησος” του νέου ΒΟΑΚ.

Με την προσφυγή, για την κατάθεση της οποίας αναζητείται εξειδικευμένο νομικό γραφείο, θα επιδιωχθεί να ανατραπεί η απόρριψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ της τμηματικής υπογειοποίησης του αυτοκινητόδρομου σε επιλεγμένα αστικά τμήματα, υπογειοποίηση που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει ένα μερικό “αντίβαρο” στην παράδοξη, αντιαναπτυξιακή εικόνα διχοτόμησης του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου από τον ΒΟΑΚ.

Μπορεί λοιπόν το αίτημα για προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ να έγινε δεκτό, ωστόσο η παράταξη Κουκιαδάκη επανέρχεται στο θέμα της παράκαμψης Ηρακλείου του ΒΟΑΚ με φόντο πρόσφατη (πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου) τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διακαναλική του συνέντευξη, κατά την οποία ο ίδιος “έκλεισε την πόρτα” σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη χάραξη, ζητώντας να μπουν στην άκρη τα τοπικά συμφέροντα και “θέλω”...

Ορμώμενος από την τοποθέτηση αυτή, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης απέστειλε αίτημα να συζητηθεί το θέμα εκτάκτως στο προγραμματισμένο για μεθαύριο Δευτέρα Δημοτικό Συμβούλιο, βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις. Πέραν της απόφασης που έχει ήδη παρθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από δικές του πιέσεις για την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της παράκαμψης Ηρακλείου του νέου ΒΟΑΚ, ο ίδιος ζητά να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη φορέων, να ζητηθούν παρεμβάσεις από τους φορείς, να γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον κόσμο και συνάμα να τεθεί το θέμα διά ζώσης στους πολιτικούς αρχηγούς, που θα κατέβουν ξανά εδώ για περιοδείες και ομιλίες το επόμενο διάστημα μέχρι και τη νέα κάλπη της 25ης Ιουνίου...

Η επιστολή της παράταξης Κουκιαδάκη

«Ήδη, λόγω κατεπείγοντος με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ανετέθη σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο η άσκηση Αιτήσεως Ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να αποτραπεί η διχοτόμηση του Ηρακλείου. Όμως, επειδή το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι δικαστικό, προτείνουμε το παρακάτω πλαίσιο δράσης:

- Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Δήμου, προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς οι φορείς της πόλης, τα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές.

- Ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών, κατά την επίσκεψή τους στο Ηράκλειο, για το μείζον αυτό πρόβλημα και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται από την αδικαιολόγητη άρνηση του κ. πρωθυπουργού να συζητήσει και κυρίως να αποδεχτεί τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

- Άσκηση πρόσθετων παρεμβάσεων για την υποστήριξη των αιτήσεων του Δήμου από τους κοινωνικούς εταίρους (επιμελητήρια, Εργατικό Κέντρο, επαγγελματικές ομοσπονδίες, την Περιφερειακή Ένωση Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης).

- Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων για την υπεύθυνη, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των κατοίκων.

Με την παράκληση να διανεμηθεί η πρότασή μας στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την εκτίμηση, την ελπίδα και την προσδοκία ότι ο κ. Μητσοτάκης, αν ενημερωθεί υπεύθυνα και αντικειμενικά, θα κατανοήσει και θα σεβαστεί το αίτημά μας ως και τους χιλιάδες πολίτες της Κρήτης που τον εμπιστεύτηκαν.

Με αυτές τις σκέψεις παρακαλούμε να συζητηθεί η παραπάνω πρότασή μας κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, λόγω κατεπείγοντος», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους από την παράταξη “Συνεργασία για το Ηράκλειο” ο επικεφαλής Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Φανούρης Βατσινάς.

Αιχμές κατά Μητσοτάκη για την αναφορά του στην... Τοπική Κοινότητα Ηρακλείου

Στην επιστολή της παράταξης Κουκιαδάκη γίνεται μνεία σε αιχμηρό τόνο στην πρόσφατη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των αντιδράσεων και προσφυγών για το έργο του νέου ΒΟΑΚ.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «ο κ. πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξής του, ταύτισε τη Μητροπολιτική Ενότητα Ηρακλείου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας της Κρήτης με Συμβούλιο “Τοπικής Κοινότητας”!!!!

“Να επαναλάβω - είπε με αφορμή την ομόφωνη απόφασή μας για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης διχοτόμησης της Μητροπολιτικής Ενότητας Ηρακλείου - το αυτονόητο: Η Ν.Δ. σέβεται πάντα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και οποιοσδήποτε θεωρεί ότι θίγεται έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτήν και να αναμένει την εκδίκαση της απόφασής του. Για πρώτη φορά έχουμε ένα έργο το οποίο μπορεί να γίνει πράξη. Κατανοώ ότι κάθε τοπική κοινότητα!!! μπορεί να αισθάνεται ότι η χάραξη θα ήθελε να είναι λίγο διαφορετική, όμως δεν είμαι διατεθειμένος αυτή τη στιγμή να κάνω αλλαγές. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο. Ας αναλογιστούμε όλοι - χρησιμοποιώ α’ πληθυντικό ως Κρητικός - την τεράστια σημασία αυτού του έργου, τον φόρο αίματος που πληρώνουμε κάθε χρόνο επειδή έχουμε μείνει με έναν δρόμο ο οποίος ουσιαστικά έρχεται από τη δεκαετία του ’60. Την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να δώσει ο νέος ΒΟΑΚ. Ας αφήσουμε λίγο στην άκρη τα τοπικά συμφέροντα και ας δούμε επιτέλους για μία φορά τη μεγάλη εικόνα!!!”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News