Μάχη της Κρήτης: Ογδόντα δύο χρόνια από την ανυπέρβλητη αυτοθυσία των Κρητικών (pics, vid)

Κρήτη
Μάχη της Κρήτης: Ογδόντα δύο χρόνια από την ανυπέρβλητη αυτοθυσία των Κρητικών (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάχη που καθόρισε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τιμάται με εκδηλώσεις σε ολόκληρο το νησί οι οποίες κορυφώνονται την Κυριακή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μάλεμε

Με την επίσημη έπαρση των σημαιών των συμμαχικών χωρών στο Φρούριο του Φιρκά στο παλιό λιμάνι συνεχίστηκαν σήμερα, Παρασκευή, 26 Μαΐου στα Χανιά, οι εκδηλώσεις για τα 82 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Η Μάχη που καθόρισε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τιμάται με εκδηλώσεις σε ολόκληρο το νησί οι οποίες κορυφώνονται την Κυριακή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Με την ονομασία “Μάχη της Κρήτης” έμεινε στην ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου του 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη του νησιού. Η Μάχη της Κρήτης ήταν μία από τις σημαντικότερες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων μέχρι και την Κυριακή:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΙΟΥ

– 11:00 Εκδήλωση στο Φρούριο Φιρκά. Επίσημη έπαρση Σημαιών. Εθνικοί Ύμνοι. Διοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Δήμος Χανίων.

Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Παρουσίαση νέων εκθεμάτων Μάχης Κρήτης. Διοργάνωση: Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

– 13:30 Εκδήλωση στην 42η Οδό Τσικαλαριών – Μνημείο Στρατιωτικού Εκστρατευτικού Σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC) εις Μνήμην της 27ης Μαΐου 1941. Χαιρετισμοί από τους δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη και εκπροσώπους των Αρχών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Διοργάνωση: Δήμος Χανίων, με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσικαλαριών, Αυστραλιανή Επιτροπή Μνημείου ANZAC.

– 18:30 Εκδήλωση στον Γαλατά – Μνημείο Ελληνο-Νεοζηλανδών. Χαιρετισμοί από τους δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη και εκπροσώπους των Αρχών της Νέας Ζηλανδίας. Διοργάνωση: Δήμος Χανίων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΙΟΥ

– 11:00 Εκδηλώσεις στον Αλικιανό – Μνημείο Κερίτη. Χαιρετισμός από τον δήμαρχο Ιωάννη Μαλανδράκη και ομιλία για τα γεγονότα στην περιοχή από τον ιστορικό Δρ Γιώργο Λιμαντζάκη. Διοργάνωση: Δήμος Πλατανιά

– 18:30 – Σούδα – Εκδήλωση στο Συμμαχικό Νεκροταφείο.

Διοργάνωση: Βρετανική Πρεσβεία της Αθήνας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΙΟΥ

– 11:00 – Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Χανίων – Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου Δαμασκηνού. Διοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου, Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Χανίων, Δήμος Χανίων.

– 11:30 – Παλαιό Λιμάνι Χανίων – Παρέλαση Σημαιοφόρων των Παραδοσιακών Συλλόγων Χανίων με αφετηρία την Πλατεία Τάλω και τερματισμό το Νεώριο Μόρο. Διοργάνωση: Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

– 12:00 – Μνημείο Θυμάτων «ΤΑΝΑΙΣ» -– Κουμ Καπι – Λιμάνι Χανίων. Ετήσιο Μνημόσυνο στο Μνημείο για όλα τα Θύματα της Βύθισης του Πλοίου “Τάναϊς”. Επιμνημόσυνες δεήσεις από τον ραβίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν, τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό και τον εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας Χανίων εφημέριο π. Λούκα Ρωμάνι. Χαιρετισμοί από Εκπροσώπους τοπικών Αρχών, τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Νταυίδ Σαλτιέλ, την πρόεδρο του Δ.Σ. ΑΜΚΕ «Ετς Χαγίμ» Βασιλική Γιακουμάκη. Επιμνημόσυνη δέηση στη Συναγωγή Χανίων Ετς Χαγίμ. Διοργάνωση: Συναγωγή Etz Hayyim, Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

– 13:30 – Μάλεμε – Εκδήλωση στο Γερμανικό Νεκροταφείο. Διοργάνωση: Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

– 18:30 – Αεροδρόμιο Μάλεμε – Τελετή Λήξης – Μνημείο Μάχης Κρήτης. Χαιρετισμοί από τους αντιπεριφερειάρχη Νικόλαο Καλογερή και δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη. Ομιλία από τον δήμαρχο Πλατανιά Ιωάννη Μαλανδράκη. Χαιρετισμός Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ρίψη αλεξιπτωτιστών από την 1η ΜΑΛ. Αεροπορική επίδειξη αεροσκαφών F16 από την 115 ΠΜ. Διοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμος Πλατανιά, Δήμος Χανίων, 5η Α/Μ ΤΑΞ, 115 ΠΜ, 1η ΜΑΛ.

https://www.youtube.com/watch?v=m_gU9ZFfTOA

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News