Επιτέλους "ανάσα" για τον Δήμο Γόρτυνας: Μετά κόπων και βασάνων απέκτησε εγκεκριμένο δημοτικό προϋπολογισμό για το 2023

Κρήτη
Επιτέλους "ανάσα" για τον Δήμο Γόρτυνας: Μετά κόπων και βασάνων απέκτησε εγκεκριμένο δημοτικό προϋπολογισμό για το 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση κρίθηκε στο "νήμα", καθώς κατά τη σχετική ψηφοφορία πέρασε οριακά με μία μόλις ψήφο διαφορά η εναλλακτική εισήγηση σχεδίου προϋπολογισμού, που είχαν καταθέσει παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έναντι της εισήγησης της δημοτικής Αρχής

“Ανάσα” ανακούφισης στον Δήμο Γόρτυνας που μετά κόπων και βασάνων απέκτησε επιτέλους δημοτικό προϋπολογισμό για το 2023, καθώς εγκρίθηκε με τη δεύτερη προσπάθεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Απόφαση η οποία κρίθηκε πάντως στο “νήμα”, καθώς κατά τη σχετική ψηφοφορία πέρασε οριακά με μία μόλις ψήφο διαφορά η εναλλακτική εισήγηση σχεδίου προϋπολογισμού, που είχαν καταθέσει παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έναντι της εισήγησης της δημοτικής Αρχής. Μάλιστα, το “πράσινο φως” από το Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε με επεισοδιακό, αγωνιώδη τρόπο, καθώς υπήρξε αρχικώς ισοπαλία στην ψηφοφορία και ένα τεχνικό απρόοπτο με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Σταματάκη, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση, αλλά τελικά προσμετρήθηκε κανονικά η ψήφος του από τη στιγμή που την είχε στείλει και γραπτώς.

Αυτή ήταν και η ψήφος που έγειρε τελικά την “πλάστιγγα” υπέρ της πρότασης προϋπολογισμού της αντιπολίτευσης, καθώς οι υπόλοιπες ψήφοι ήταν ισόποσα μοιρασμένες μεταξύ των 2 προτάσεων που τέθηκαν προς ψήφιση στο σώμα. Για του λόγου το αληθές, τόσο η πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας και της δημοτικής Αρχής όσο και η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρώσει 11 ψήφους από τους 11 παρόντες δημοτικούς συμβούλους.

Τελικά, χάρη στη 12η γραπτή ψήφο του κ. Σταματάκη, η πλειοψηφία έγειρε υπέρ της πρότασης προϋπολογισμού της αντιπολίτευσης. Έστω και με αυτόν τον αγωνιώδη τρόπο, ψηφίστηκε τελικά ο δημοτικός προϋπολογισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας. Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που αρχικώς, θυμίζουμε, είχε ακυρώσει την πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως μη σύννομη από πλευράς θεσμικών διαδικασιών, για να κλείσει αισίως το “σίριαλ” στο οποίο είχε εξελιχθεί το προηγούμενο διάστημα η υπόθεση του νέου δημοτικού προϋπολογισμού του Δήμου Γόρτυνας. Του πολύπαθου ως προς τα οικονομικά Δήμου Γόρτυνας, καθώς, ως γνωστόν, ήταν επί σειρά ετών σε καθεστώς επιτήρησης στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών.

Το πρώτο σοκ

Όπως είχαμε γράψει, το “σίριαλ” ξεκίνησε όταν η αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας για την ψήφιση του δημοτικού προϋπολογισμού του 2023 είχε ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Κατά τον σχετικό έλεγχο που διενήργησε, ως οφείλει, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης διαπίστωσε πως δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι από τη στιγμή που καμία εκ των τριών προτάσεων για τον προϋπολογισμό δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Συμβούλιο, θα έπρεπε να είχε επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων, κάτι όμως που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να θεωρείται άκυρη η απόφαση.

Η απορριπτική απόφαση

«Από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξήχθη επί της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής, της εναλλακτικής πρότασης που υποβλήθηκε αρχικά από τους επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Γόρτυνας και της τροποποιημένης - βάσει των επισημάνσεων της εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας - εναλλακτικής πρότασης που υποβλήθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Από την καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει ότι, σε σύνολο 25 παρόντων μελών, η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής συγκέντρωσε 10 θετικές ψήφους, η αρχική εναλλακτική πρόταση της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Γόρτυνας συγκέντρωσε 2 θετικές ψήφους και η τροποποιημένη εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 10 θετικές ψήφους. Βάσει των διατάξεων του άρθρου 77 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167), όπως ισχύουν, εγκεκριμένο προϋπολογισμό συνιστά η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν καμία πρόταση δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων και θεωρείται εγκεκριμένη η πρόταση που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους επί των παρόντων», αναφέρεται στην απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και επισημαίνεται:

«Για τους λόγους αυτούς, ακυρώνουμε την αριθμ. 40/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνας, που αφορά στην ψήφιση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου για το έτος 2023, καθώς τέθηκαν σε ψηφοφορία τρεις προτάσεις και καμία δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, ήτοι 13 ψήφους. Ειδικότερα, η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής συγκέντρωσε 10 θετικές ψήφους, η αρχική εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 2 θετικές ψήφους και η τροποποιημένη εναλλακτική πρόταση συγκέντρωσε 10 θετικές ψήφους και δεν επαναλήφθηκε η ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων, κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 77 του Ν. 4172/2013, όπως ισχύουν, όπου αναφέρεται: “Η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συνιστά τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αν καμία πρόταση δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων και θεωρείται εγκεκριμένη η πρόταση που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους επί των παρόντων”. Κατά της απόφασης αυτής ο έχων έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει, εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίησή της, στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News