Erasmus: Γνώρισαν τον γερμανικό τρόπο ζωής μαθητές του 3ου Λυκείου Ηρακλείου

Κρήτη
Erasmus: Γνώρισαν τον γερμανικό τρόπο ζωής μαθητές του 3ου Λυκείου Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Γερμανών, σύναψαν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους και γνώρισαν τον γερμανικό τρόπο ζωής

Στo Aμβούργο της Γερμανίας και στο σχολείο Stadtteilschule Poppenbuttel  βρέθηκε αντιπροσωπεία του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου την περίοδο από 8 έως 12/5/2023 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “ Building bridges Integration through Education”. Tην αντιπροσωπεία αποτελούσαν πέντε μαθητές που συνοδεύτηκαν από τις εκπαιδευτικούς Τερζάκη Μαριάννα, καθηγήτρια Φιλόλογο και Χήτα Γεωργία, καθηγήτρια Πληροφορικής.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Γερμανών, σύναψαν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους και γνώρισαν τον γερμανικό τρόπο ζωής. Eντυπωσίασαν τα μέλη των άλλων αντιπροσωπειών με το ήθος, τη συμπεριφορά, τις γνώσεις και την άριστη χρήση της Αγγλικής γλώσσας.

Το γερμανικό σχολείο υποδέχθηκε τα μέλη όλων των αντιπροσωπειών με μουσικοχορευτικές παραστάσεις, παιχνίδια γνωριμίας και μπουφέ αντιπροσωπευτικών δειγμάτων της κουζίνας της κάθε συνεργαζόμενης χώρας.

Κατά τη διάρκεια εργασιών του προγράμματος τα μέλη όλων των αντιπροσωπειών είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον τρόπο λειτουργίας ενός τυπικού γερμανικού σχολείου, να συνομιλήσουν μεταξύ τους για τον τρόπο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα τους και για το πως επιτυγχάνεται η κοινωνική ένταξη αυτών των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων μέσω της εκπαίδευσης.

Σε άλλες σχολικές δραστηριότητες έμαθαν να διαβάζουν και να προφέρουν τη Γερμανική  γλώσσα , έφτιαξαν γέφυρες βασισμένες στον λογότυπο του προγράμματος και είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν ( karaoke) και να χορέψουν μελωδίες και σκοπούς του τόπου τους.

Όλες οι ομάδες των συνεργαζόμενων χωρών  από Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Ελλάδα παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολιτισμικής τους κληρονομιάς ( «culture in a box”), εμβληματικές προσωπικότητες και επιλογές της τοπικής τους κουζίνας.

Στα περιθώρια των εργασιών οι μαθητές γνώρισαν το κέντρο της πόλης με «παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού» ενώ οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στα πιο αντιπροσωπευτικά αξιοθέατα της πόλης.

Τέλος, το σχολείο φιλοξενίας σύστησε σε όλα τα μέλη το τοπικό παιχνίδι Kegeln (Bowling) και οργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ballinstadt Emigration Museum όπου μέσα από αφίσες, εικόνες, εκθέματα και προσωπικές αφηγήσεις παρακολουθήσαμε την αναγκαστική μετακίνηση κατοίκων της πόλης προς τις Η.Π.Α από τα τέλη του 19ου και κατά τη διάρκεια του 20ου αι.

Με τη μετακίνηση αυτή ολοκληρώθηκε η τελευταία φάση του προγράμματος.

Εκ μέρους της παιδαγωγικής ομάδας που συμμετείχε στο πρόγραμμα, η κ. Τερζάκη Μαριάννα, καθηγήτρια Φιλόλογος, Contact person Erasmus+, απευθύνει μέσω ανακοίνωσης «δημόσιες ευχαριστίες στη Διεύθυνση και στο Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Γ.Λ.Η, στην υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης κ. Βουράκη Αρετή, στην κ. Συλλιγάρδου Μ. από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου και σε όλους τους Δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που στάθηκαν αρωγοί σε αυτή μας την προσπάθεια.

Τέλος, ευχαριστούμε όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους για τη συνεργασία και τη στήριξη στις ανάγκες του προγράμματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News