Μπαίνει «λουκέτο» στο 39ο Δημοτικό Σχολείο στον Πόρο - Αναζητούν στέγη οι μαθητές

Κρήτη
Μπαίνει «λουκέτο» στο 39ο Δημοτικό Σχολείο στον Πόρο - Αναζητούν στέγη οι μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να αναζητήσουν στέγη σε άλλο σχολικό συγκρότημα καλούνται οι μαθητές του σχολείου της οδού Κομνηνών στον Πόρο - Πληροφορίες θέλουν τον ιδιοκτήτη από τον οποίο μισθώνει ο Δήμος Ηρακλείου το σχολείο να θέλει το κτήριο για ιδία χρήση

Στον “αέρα” βρίσκονται οι μαθητές και οι μαθήτριες του 39ου Δημοτικού Σχολείου στον Πόρο Ηρακλείου, καθώς η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε γνωστό πως θα τεθεί σε αναστολή εργασίας. Αυτό σημαίνει πως οι γονείς των μαθητών και των μαθητριών θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού σχολική στέγη για τα παιδιά τους.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, έκανε σαφές πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση έγινε ερήμην του ΠΥΣΠΕ και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτούργησε αυτοβούλως.

Ειδικότερα, το 39ο Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται στην οδό Κομνηνών στον Πόρο. Είναι ένα σχολείο αρκετά μικρό, που φιλοξενεί μαθητές από τις περιοχές των Πατελών, της Χρυσοπηγής και του Πόρου. Είναι 6θέσιο, αλλά η χωρητικότητά του είναι προσαρμοσμένη για ένα μικρό αριθμό μαθητών. Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα είναι μισθωμένο από τον Δήμο Ηρακλείου.

Το σχολείο αυτό έχει διάφορα κτηριακά ζητήματα, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει θεωρηθεί πως είναι παρωχημένο κτηριακά. Πέρα από τον μικρό αριθμό μαθητών και μαθητριών που φιλοξενεί, έχει έναν ευρύτερο κοινωνικό ρόλο στην περιοχή, καθώς φιλοξενεί ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως Ρομά. Το μαθητικό δυναμικό του ποικίλλει.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του neakriti.gr ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος που ο Δήμος Ηρακλείου ενοικιάζει είχε ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς το κτήριο. Η συνάντηση έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2022, χωρίς ωστόσο να υπάρχει από εκεί κι έπειτα καμία άλλη παρέμβαση από τον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος, που λειτουργεί εδώ και αρκετές δεκαετίες ως σχολείο.

Ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε ο Δήμος Ηρακλείου έχουν διευκρινίσει μέχρι και τη δεδομένη στιγμή πως πρέπει οι γονείς να αναζητήσουν άλλο σχολείο για τα παιδιά τους. Καμία απόφαση δεν έχει παρθεί. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, ο οποίος ανέφερε: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τον Δήμο Ηρακλείου ούτε από τον ιδιοκτήτη του χώρου, πως χρειάζονται άμεσα το οίκημα. Δεν υπάρχει ενημέρωση. Σίγουρα ο ιδιοκτήτης είχε υποστηρίξει Σεπτέμβριο-Οκτώβριο πως επιθυμεί τον σχολικό χώρο, αλλά από εκεί κι έπειτα το ζήτημα έμεινε στον “αέρα” και δεν υπάρχει ενημέρωση από τον Δήμο ή τον ιδιοκτήτη εάν πρέπει να μπει σε αναστολή εργασίας».

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από το φθινόπωρο, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, όπου υποστηρίζει πως το 39ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου από το επόμενο σχολικό έτος (2023-2024) θα μπει σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Ουσιαστικά, σημαίνει πως δε θα λειτουργήσει ως σχολικό συγκρότημα και ως εκ τούτου θα πρέπει όλοι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου να αναζητήσουν αλλού σχολική στέγη.

«Δε ρωτήθηκε το ΠΥΣΠΕ» - «Μας παρέκαμψε η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας»

Αυτό υποστήριξε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, με τον Γιώργο Μακράκη να ξεσπάει, κάνοντας σαφές πως είναι απόφαση του ΠΥΣΠΕ εάν θα τεθεί ένα σχολικό συγκρότημα σε αναστολή εργασίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τρόπο που παρακάμπτει τους αιρετούς εκπροσώπους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έχουν εκλεχθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται πως το ΠΥΣΠΕ αποτελείται από τα αιρετά μέλη που είναι οι Γιώργος Μακράκης και Γρηγόρης Γιαμαλάκης, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και δύο στελέχη που έχουν επιλεγεί από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Καμία απόφαση για αναστολή εργασίας δεν μπορεί να ληφθεί εάν το ΠΥΣΠΕ δε συνεδριάσει και δεν ελέγξει τη συνολική κατάσταση που επικρατεί. Το ΠΥΣΠΕ πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά με το σχολείο, έχοντας ακούσει τόσο τους δημοτικούς παράγοντες, που είναι οι αρμόδιοι, όσο και τον ιδιοκτήτη. Δεν μπορούν να βγαίνουν ανακοινώσεις ερήμην των συλλογικών οργάνων που χαράζουν την εκπαιδευτική πολιτική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο Δήμος Ηρακλείου, όπως επίσης και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να φροντίσουν το ζήτημα, ώστε κανένα παιδί να μη βρεθεί απροετοίμαστο και χωρίς σχολική στέγη την επόμενη σχολική χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Μακράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News