Εκλογές 2023: Ένας στους δύο αγρότες της Κρήτης επέλεξαν με τη ψήφο τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Κρήτη
Εκλογές 2023: Ένας στους δύο αγρότες της Κρήτης επέλεξαν με τη ψήφο τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρίαμβος με ποσοστό 47,5% για τη “γαλάζια” παράταξη - Πώς σχολιάζουν το αποτέλεσμα της κάλπης οι αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης

Το θριαμβευτικό ποσοστό του 47,5% έλαβε η Ν.Δ. από τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα των exit polls που διενήργησαν από κοινού οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Μάλιστα, μόλις 13% των αγροτών και κτηνοτρόφων εμφανίζονται να ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέλεξαν ως δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13,4%. Μάλιστα, ένα 8,3% των αγροτών ψήφισε Ελληνική Λύση, 7,8% ΚΚΕ και 4,7% Νίκη!

Στο πρόσωπο του απερχόμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την μεγάλη επιτυχία και την υπεροχή της Ν.Δ. στις τάξεις των αγροτών ο Γιώργος Στειακάκης, αγρότης και στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

«Ο αγροτικός κόσμος είναι απογοητευμένος από τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει. Όμως, ο συγκεκριμένος πολιτικός, ως υπουργός, είχε κάνει θαύματα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε αντίθεση με τους προκατόχους του. Παλεύει πάρα πολύ δυνατά για να λύσει τα προβλήματα. Και έχει καταφέρει να λύσει μέχρι σήμερα πάρα πολλά προβλήματα», σύμφωνα με τον Γιώργο Στειακάκη.

«Εγώ του το είχα πει και όταν είχε έρθει στο Ηράκλειο. Και παρακολουθώντας το έργο του, σας λέω ότι ως πολιτικός πραγματικά παλεύει στο υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά παρέλαβε μία κατάσταση χαώδη και προσπαθεί να βάλει μια τάξη. Ειδικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί μπάχαλο. Κάθε εβδομάδα παραιτείται και ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος. Το σύστημα λοιπόν που βρήκε ο Γεωργαντάς ήταν κακό, αλλά προσπαθεί να το φτιάξει και έχει και μια πολύ δυνατή επιτελική ομάδα γύρω του, με φοβερές γνώσεις», σύμφωνα με τον αγρότης Γιώργο Στειακάκη.

Όσο για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος λέει: «Μην ξεχνάμε τη “φόρμα 6”. Εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ χάσαμε τη “φόρμα 6”, επειδή τότε στον ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούσαν να πατήσουν ένα κουμπί για να πάρουμε τα λεφτά μας και δεν το πάτησαν»...

«Ανεξήγητο»

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι ανεξήγητο σε αυτές τις εκλογές», σχολιάζει, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο αγροτοκτηνοτρόφος-τυροκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Ίσως θα μπορούσε κάποιος να δώσει μια εξήγηση ως προς τα λεφτά που μοίρασαν. Μη βλέπετε που η Κρήτη εξαιρέθηκε. Η κυβέρνηση μοίρασε πολλά λεφτά από τα de minimis και τις κορωνοενισχύσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Και μη σας κάνει, προφανώς, εντύπωση ούτε η μεγάλη πρωτιά του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά στο Κιλκίς. Είχε τα λεφτά και τα μοίραζε εκεί που ήθελε. Γιατί να μην είναι αρεστός και γιατί να μην είναι πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια;», σχολιάζει με νόημα ο αγροτοσυνδικαλιστής.

Όσο για τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που έρχεται μάλιστα τρίτος στις επιλογές των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης λέει: «Ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε πάει καλά στην αγροτική του πολιτική. Έγιναν τεράστια λάθη. Ο Αποστόλου ήταν ο χειρότερος υπουργός. Κάτι πήγε να κάνει στη συνέχεια ο Αραχωβίτης, αλλά δεν πρόλαβε. Καλά να πάθουν που δε βγήκαν, γιατί τους τιμώρησε ο κόσμος. Εγώ θα έλεγα, μακάρι στη νέα κυβέρνηση να βγει ένας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την Κρήτη, μήπως και ισορροπήσει λίγο η κατάσταση».

«Αφού πήρε “ισχυρή εντολή” από τους αγρότες»...

«Είναι σεβαστό το αποτέλεσμα. Ο κόσμος ο αγροτικός, για να ψηφίσει σε τόσο μεγάλο ποσοστό Μητσοτάκη, προφανώς είναι ευχαριστημένος από την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος», σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς.

«Εγώ προσωπικά δεν είδα και να γίνονται τεράστιες αλλαγές ή να γίνονται πράγματα που να προχωρήσει ο πρωτογενής τομέας. Όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα... Η καταβολή των επιδοτήσεων. Μόνιμη κουβέντα γύρω από τις επιδοτήσεις. Όσον αφορά στα προϊόντα, η τιμή τελικά είναι μια συγκυρία των άλλων χωρών από θέμα παραγωγής, σε όποια προϊόντα και αν αναφερόμαστε. Είτε είναι λάδι, είτε οπωροκηπευτικά, είτε φρούτα... Ας καθίσει σοβαρά με τους αγρότες στο τραπέζι η κυβέρνηση για να φτιάξει μια εθνική ελαϊκή πολιτική. Μια εθνική πολιτική για το κρασί, για το τυρί, για το μέλι κ.λπ. Να πατάξει περισσότερο τις ελληνοποιήσεις και τις νοθείες. Περισσότερη προβολή. Περισσότερα προγράμματα. Περισσότερες αγορές. Στόχοι... Είναι πάντως εντυπωσιακό που ο αγρότης ψήφισε Ν.Δ.», σύμφωνα με τον Σταύρο Γαβαλά.

Όσο για το χαμηλό ποσοστό και την τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό κόσμο, ο συνεταιριστής μάς είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε λεφτά στους αγρότες. Τι να πω. Είναι πολύ παράξενα αυτά τα αποτελέσματα. Η νέα κυβέρνηση, που θα είναι η Ν.Δ., αφού πήρε τόσο ισχυρή εντολή από τους αγρότες, πρέπει να σκύψει πάνω από τον πρωτογενή τομέα. Να έχουμε συχνές επαφές με το υπουργείο. Να είναι ανοιχτές οι πόρτες του υπουργείου. Και να μη γίνονται συναντήσεις μόνο για τις φωτογραφίες».

«Τι άλλο πρέπει να μας κάνουν δηλαδή;»

Την προσωπική του δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα αυτό στον χώρο των αγροτοκτηνοτρόφων εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσαράς, Αντώνης Κυριακάκης.

«Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν οι εκλογές και μας ήρθαν δύο εξώδικα από τα funds. Παίρνουν τα σπίτια και τις περιουσίες των αγροτών. Και αυτοί πάνε και τους ψηφίζουν; Τι άλλο πρέπει να μας κάνουν, δηλαδή, για να ξυπνήσει ο κόσμος;», διερωτάται ο κ. Κυριακάκης.

Σύμφωνα με την εξήγηση που μπορεί να δώσει ο ίδιος, «οι αγροτοκτηνοτρόφοι φοβήθηκαν από τις γκάφες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Μα, είναι δυνατόν δύο μέρες πριν τις εκλογές να βγαίνει ο Κατρούγκαλος και να λέει πως θα φορολογήσει με το 20% τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών; Αυτά τα λάθη δεν τα κάνει ούτε ένα μικρό παιδί»...

Καταλήγοντας, ο Αντώνης Κυριακάκης λέει: «Πιστεύω ότι στις δεύτερες εκλογές ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που ψήφισαν τη Ν.Δ. θα οδηγηθεί προς το ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς, αν η Ν.Δ. πάρει 180 έδρες, δε θα μπορεί κανείς να τη σταματήσει. Ακόμα και στο χωριό μου, στα Σκούρβουλα, που στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις έβγαινε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα πήρε η Ν.Δ. 137 ψήφους, βγήκε δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 126 και μόλις τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 37 ψήφους»...

«Κανένα κόμμα δεν έχει πρόταση»

«Κανένα κόμμα, ούτε και το δικό μου, το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει τεκμηριωμένη πρόταση γύρω από τον πρωτογενή τομέα. Και αν δεν προχωρήσουν όλα τα κόμματα σε μία τέτοια πρόταση, θα κυβερνάει πάντοτε η Ν.Δ.», λέει με προβληματισμό και αγανάκτηση στο neakriti.gr ο παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής με τη δική του ιστορία στον χώρο του Αγροτικού Κινήματος της Κρήτης, Ναπολέων Λουκαδάκης.

«Παλιότερα, ο Ποττάκης έλεγε πως θα πρέπει να φτιαχτούν αγροτικά επιμελητήρια. Αλλά έχει εγκαταλειφθεί ο αγρότης. Ούτε σε αυτές τις εκλογές είδαμε κάποιο κόμμα να κατεβάσει πρόταση. Μόνο αοριστολογίες ακούγαμε απ’ όλους. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κυβερνούσε, τους μόνους που βοήθησε ήταν οι κτηνοτρόφοι. Δε βοήθησε καθόλου τους αγρότες», σύμφωνα με τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη.

Εξάλλου, ο ίδιος δηλώνει, επίσης, πεπεισμένος ότι και αυτή η χαλαρότητα που υπάρχει στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, με συνέπεια να μοιράζονται εύκολα πολλά λεφτά σε όσους μπαίνουν, συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

«Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει το ποσοστό του 47,5% υπέρ της Ν.Δ. στους αγρότες», κατάληξε ο Ναπολέων Λουκαδάκης.

Για πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής!

Πρωτάρηδες στη Βουλή είναι οι 6 από τους συνολικά 16 βουλευτές που εξέλεξε η Κρήτη στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Μάλιστα, οι τρεις από τους έξι πρωτάρηδες είναι γυναίκες!

Συνολικά τέσσερις από τους 16 βουλευτές της Κρήτης είναι γένους θηλυκού, γεγονός που, αν μη τι άλλο, μαρτυρά ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή των γυναικών σε κομβικές θέσεις στο πολιτικό στερέωμα. Πρόκειται για τις Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη, Ελένη Βατσινά και Κατερίνα Σπυριδάκη. Οι τρεις τελευταίες εξελέγησαν πρώτη φορά βουλευτές!

Στο μεταξύ, η κ. Βατσινά όχι μόνο κατάφερε να βγει πρώτη σε σταυρούς με το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο! Η κ. Βατσινά, η οποία ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έλαβε συνολικά 12.212 ψήφους.

«Το ευχαριστώ είναι σίγουρα πολύ λίγο για όλους αυτούς τους ανθρώπους που με βοήθησαν, που μου άνοιξαν τα σπίτια τους, που με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν με την ψήφο τους. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ με εμπιστεύεται να είμαι μία από τους δύο εκπροσώπους στον νομό μας και μία εκ των 4 στην Κρήτη», δήλωσε προ ημερών στην “ΚΡΗΤΗ TV” η Ελένη Βατσινά.

Ν.Δ.

Τι κι αν ήταν πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής; Τι κι αν είναι μόνο 27 ετών; Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης έλαβε 23.396 ψήφους στις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου με τη Ν.Δ. Προ ημερών, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε δηλώσει ότι είναι «μια πολύ μεγάλη τιμή για μένα και μια ευθύνη για την επόμενη μέρα, να είμαι δίπλα τους, να δώσω κι εγώ τις μάχες μου για τον νομό, και για το Ηράκλειο και για τους Ηρακλειώτες. Αλλά - για να κάνω και μια παρένθεση - η μεγάλη νικήτρια είναι η παράταξη της Ν.Δ. στην Κρήτη!».

Πρώτη φορά στη Βουλή θα βρίσκεται και η Σέβη Βολουδάκη, η οποία εξελέγη βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία, συγκεντρώνοντας συνολικά 14.610 ψήφους. Η χήρα του αείμνηστου Μανούσου Βολουδάκη δήλωσε ότι εισέπραξε «ένα κύμα στήριξης και αγάπης τόσο προς το πρόσωπό μου, όσο και προς τη Ν.Δ. και αυτό φάνηκε γιατί έγινε και ο νομός, αλλά και όλη η Ελλάδα μπλε. Θέλω να πω κι ένα τελευταίο μεγάλο ευχαριστώ στο Μανούσο μου, και να του πω “μαζί τα καταφέραμε!”».

Σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας Χανίων, πρώτη φορά βουλευτής εξελέγη ο Αλέξανδρος Μαρινάκης από το ΚΚΕ με 2.051 σταυρούς. «Ήταν μια μεγάλη “μάχη” που δώσαμε πανελλαδικά κι είχαμε μια σημαντική αύξηση του ποσοστού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Αυτό δείχνει ότι υπήρξε μια χειραφέτηση των εργαζομένων, των αγροτών και των μικροεπαγγελματιών, οι οποίοι δεν “τσίμπησαν” μπροστά στα διλήμματα!», δήλωσε με νόημα ο κ. Μαρινάκης.

ΠΑΣΟΚ

Πρωτάρη στα βουλευτικά έδρανα, ωστόσο, έχουμε και στο Ρέθυμνο. Ο Μανόλης Χνάρης έλαβε 5.393 ψήφους κι εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου με το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά.

«Σίγουρα νιώθω μια ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά, γιατί επιβραβεύτηκαν οι κόποι που κάναμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω καταρχήν όλους αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι στήριζαν πρώτα απ’ όλα την παράταξή μας, καθώς ακόμα και επίσης αυτούς που έδειξαν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου με την ψήφο τους. Εμείς μαζί με τους συνυποψηφίους μου κάναμε έναν έντιμο, δυνατό και όμορφο αγώνα, και είχαμε αυτό το συγκεκριμένο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Χνάρης.

Πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα και για την Κατερίνα Σπυριδάκη, η οποία βγήκε πρώτη σε σταυρούς στο Λασίθι με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας 2.716 ψήφους.

«Αυτό που παλεύουμε εμείς είναι να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ καλύτερο. Κι αυτό δεν αρκεί να το λέμε στα λόγια, αλλά να το δείξουμε με πράξεις. Όπως ωθήθηκα από το “κάνε τον θυμό σου απόφαση αλλαγής” και τον δικό μου θυμό τον έκανα υποψηφιότητα, τώρα είναι το δεύτερο επίπεδο που αφορά εμένα, στο οποίο το αίσθημα ευθύνης πρέπει να γίνει δράση», δήλωσε η κ. Σπυριδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News