82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης: Σπάνιο πολεμικό υλικό στη Συκολιά Χανίων (pics)

Κρήτη
82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης: Σπάνιο πολεμικό υλικό στη Συκολιά Χανίων (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέρος των προσωπικών συλλογών τους, εκθέτουν στη Συκολιά Χανίων πέντε συλλέκτες, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Σπάνιο πολεμικό υλικό, μέρος των προσωπικών συλλογών τους, εκθέτουν στη Συκολιά Χανίων πέντε συλλέκτες, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Χανίων, για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Μια γνωριμία με σπάνιο πολεμικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, εξοπλισμό και ρουχισμό στρατιωτών που πήραν μέρος στην πιο άνιση Μάχη όλων των εποχών, αποτελεί για τον επισκέπτη η έκθεση Ενθυμήματα του πολέμου. Με αφορμή την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, πέντε συλλέκτες, οι Στέλιος Γρηγοράκης, Παύλος Καραγιαννίδης, Κωνσταντίνος Μαμαλάκης, Αλέξανδρος Παπαδομανωλάκης και Παύλος Σουβλάκης, προβάλλουν για πρώτη φορά στο κοινό τις μοναδικές συλλογές τους.

Σε μια βιοτεχνία ξυλείας, ανάμεσα σε στρατιωτικά οχήματα, πυροβόλα και συντρίμμια πολεμικών αεροπλάνων, εκτίθενται σε προθήκες αντικείμενα των αντιμαχομένων στρατών που αναμετρήθηκαν στη Μάχη της Κρήτης. Από χιτώνια και στρατιωτικές στολές, μαχαίρια, χειροβομβίδες και καπνικά είδη των στρατιωτών, μέχρι εξοπλισμός αλεξιπτωτιστών και αλπινιστών αλλά και υγειονομικό υλικό, απαραίτητο για τις χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου.

Η έκθεση επικεντρώνεται στο σύντομο διάστημα από τις παραμονές της Γερμανικής εισβολής στην Κρήτη τον Μάιο του 1941 μέχρι και την κατάληψη του νησιού.

Μέρος των εκθεμάτων ανήκει στον Μανόλη Παπαραφτάκη από το Μάλεμε, ο οποίος συνέλεγε αντικείμενα που βρίσκονταν στα απίθανα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Μάλεμε και η απώλεια του οποίου φτώχυνε την παρέα των συλλεκτών. Η έκθεση που άνοιξε σήμερα, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή στις οκτώ το βράδυ και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Κυριακή 28 Μαΐου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News