Τα ρομπότ στις υπηρεσίες του ΕΣΔΑΚ και της ανακύκλωσης!

Κρήτη
Τα ρομπότ στις υπηρεσίες του ΕΣΔΑΚ και της ανακύκλωσης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα διαλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων αναπτύσσει ο ΕΣΔΑΚ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του ανακυκλώσιμου υλικού

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης προχωρώντας τον σχεδιασμό του για τη διαχείριση των απορριμμάτων εξελίσσεται διαρκώς. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι, ίσως, η χαμηλή ποιότητα του υλικού που φθάνει στα εργοστάσια ανακύκλωσης, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ τη διαδικασία διαλογής των απορριμμάτων και εν τέλει της ανακύκλωσης. Οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για τη διαχείριση απορριμμάτων και οι απαιτητικοί στόχοι που έχουν τεθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών απαιτούν τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΣΔΑΚ αναπτύσσει ένα σύγχρονο ρομποτικό σύστημα το οποίο έχει τη δυνατότητα διαλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων με ακρίβεια, ταχύτητα και ασφάλεια. Πρόκειται για ένα σύνθετο σύστημα το οποίο αποτελείται από έναν ιμάντα μεταφοράς απορριμμάτων καθώς και ένα ρομποτικό σύστημα που κινείται γραμμικά πάνω από τον ιμάντα αναγνωρίζοντας και διαλέγοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Το ρομποτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα διαλογής 6.600 αντικειμένων ανά ώρα, όταν την ίδια στιγμή ένας ξεκούραστος άνθρωπος διαλέγει 2.400 αντικείμενα, ενώ η παραγωγικότητά του πέφτει μετά τις 2 πρώτες ώρες εργασίας. Γίνεται δηλαδή αντιληπτή η σημαντική αναβάθμιση που θα επέλθει στη διαδικασία διαλογής μέσω της χρήσης του ρομποτικού συστήματος. Όμως, τα οφέλη από τη ρομποτική διαλογή δεν περιορίζονται στην επιτάχυνση της διαδικασίας διαλογής, καθώς αφενός αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αδυναμίας εύρεσης εργατικού δυναμικού χειροδιαλογής που θα στελεχώσει τις εγκαταστάσεις διαλογής απορριμμάτων, αφετέρου επιτυγχάνεται η μείωση των εργατικών ατυχημάτων σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο πόστο όπως αυτό της χειροδιαλογής απορριμμάτων. Περαιτέρω, η χρήση του ρομποτικού συστήματος θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας της ανακύκλωσης, ακόμη και σε έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή της πανδημίας καθώς παρουσιάστηκε δυσλειτουργία των Κέντρων Ανακύκλωσης λόγω παρουσίας δυνητικά μολυσμένων υλικών στους κάδους ανακύκλωσης.

Το ρομποτικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση του τελικού ποιοτικού ελέγχου των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στοχεύοντας στην επίτευξη σχεδόν απόλυτης καθαρότητας του υλικού προς ανακύκλωση και βοηθώντας στην επίτευξη των υψηλών στόχων της ανακύκλωσης και καθαρότητας των ανακτημένων υλικών.

Το ρομποτικό σύστημα αναπτύσσεται στο πλαίσιο της Πράξης με πλήρη τίτλο «Ρομποτικό Σύστημα Ταχείας Διαλογής για την Ενίσχυση των Διαπεριφερειακών Δραστηριοτήτων Ανακύκλωσης Ελλάδας και Κύπρου» και ακρωνύμιο InterRecycle, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. H πράξη προωθεί τη χρήση έξυπνων ρομποτικών συστημάτων που αυτοματοποιούν τη διαδικασία διαλογής/ταξινόμησης ανακυκλώσιμων, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα των βιομηχανικών μονάδων ανάκτησης υλικών, οι οποίες μέχρι στιγμής βασίζονται κατά κύριο λόγο στη χειροδιαλογή. Πέρα από τον ΕΣΔΑΚ, στην Πράξη συμμετέχει το ΙΤΕ, το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Green-Dot Cyprus.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News