Απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες στο ΠΑΓΝΗ - Ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 οι υγειονομικοί

Κρήτη
Απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες στο ΠΑΓΝΗ - Ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 οι υγειονομικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάλι καθυστερεί η πληρωμή των δεδουλευμένων του δεύτερου τριμήνου του 2023 στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας, όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης

Πάλι καθυστερεί η πληρωμή των δεδουλευμένων του δεύτερου τριμήνου του 2023 στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας, όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, η απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι όχι μόνο να εκταμιευτούν τα κονδύλια για την πληρωμή των δεδουλευμένων του 2ου τριμήνου του 2023, αλλά και να ληφθεί μέριμνα, ώστε να λήξει επιτέλους η γραφειοκρατία της διαδικασίας και παράλληλα να αυξηθεί η αποζημίωση για τις εφημερίες, τις υπερωρίες και τη νυχτερινή εργασία και σε αργίες και Κυριακές και να αποκατασταθεί η μισθολογική αδικία σε βάρος των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

«Μένουμε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας για τις νύχτες που δουλεύουμε, καθώς και για άλλες εργασίες που εκτελούμε. Είναι απαράδεκτο για εμάς που βρισκόμαστε πάντοτε στη θέση μας, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για τους ασθενείς, η Πολιτεία να καθυστερεί τα δεδουλευμένα μας, που είναι τόσο απαραίτητα για τις καθημερινές μας ανάγκες. Την ώρα που εμείς καλούμαστε να είμαστε εντάξει στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, η Πολιτεία δεν το κάνει και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό», καταγγέλλει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

«Επίσης, παραμένει πολύ χαμηλό το ποσό της αποζημίωσης των εργαζομένων για τα νυχτερινά μας, κάτι που είναι απαράδεκτο, καθώς την ίδια ώρα καλούμαστε να είμαστε στις θέσεις μας όλο το 24ωρο και για όλο τον χρόνο, για να κάνουμε εφημερίες και βάρδιες. Και αυτό αφορά και το ιατρικό και όλο το λοιπό προσωπικό, που βρισκόμαστε καθημερινά στη θέση μας και δίνουμε τη μάχη μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη», λέει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται έντονα, καταγγέλλοντας ότι εξακολουθεί να παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και τη νυχτερινή εργασία και σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Ούτε η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται!

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος “4.000 στην Υγεία”, με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου, ενώ δεν εφαρμόζεται ούτε η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για επανακαθορισμό του ύψους και των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας!

«Εξαιτίας των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων, οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας δεν έχουν ενιαία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους του Προγράμματος “4.000 στην Υγεία”, δεν αναγνωρίζονται ούτε η προϋπηρεσία ούτε οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών για τη μισθολογική τους εξέλιξη και βεβαίως δεν καταβάλλονται επίσης τα επιδόματα τέκνων και παραμεθορίου, για όσους εργάζονται στην παραμεθόριο», σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη.

Ούτε το πενιχρό ανθυγιεινό επίδομα έχουν λάβει

«Η Πολιτεία, εξάλλου, αμφισβητεί και αυτό το πενιχρό επίδομα το ανθυγιεινό στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ. Αμφισβητείται πότε θα δοθεί και αν θα δοθεί. Και βεβαίως υπάρχουν και σοβαρές αδικίες στο ανθυγιεινό επίδομα, αφού έχουν βγει εκτός αρκετές κατηγορίες εργαζομένων», όπως καταγγέλλει ο Δημήτρης Βρύσαλης.

Και καταλήγει, λέγοντας πως θα πρέπει οι εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ να αμείβονται με τον μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζομένους στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κατηγορία. Να αναγνωριστεί πλήρως η προϋπηρεσία τους και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.

«Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση, συνεχίζουμε τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες. Από τώρα ξέρουμε με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσουν. Και η μοναδική ελπίδα των εργαζομένων είναι η ενίσχυση του Σωματείου μας, η ενίσχυση της συλλογικής δράσης, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, που ήταν και είναι δεδομένη, και μόνο οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να την ακυρώσουν», καταλήγει, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα, λόγω των αγώνων που έχουν γίνει, έχουν μείνει στα χαρτιά ανεφάρμοστοι πολλοί αντιλαϊκοί νόμοι που είχαν ψηφιστεί για τον τομέα της Υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News