Ηράκλειο: Ξεκίνησε το “σαφάρι” ελέγχων για τα ακαθάριστα οικόπεδα - “Τσουχτερά” πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες

Κρήτη
Ηράκλειο: Ξεκίνησε το “σαφάρι” ελέγχων για τα ακαθάριστα οικόπεδα - “Τσουχτερά” πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δημοτική Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους δημότες, αν δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, να προχωρήσουν σε καθαρισμό των οικοπέδων και των λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη

«Προχωρήστε άμεσα στον καθαρισμό των οικοπέδων σας, γιατί τα πρόστιμα είναι τσουχτερά», διαμηνύει ο Δήμος Ηρακλείου προς τους απανταχού εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες, χτυπώντας “καμπανάκι” σε όσους το έχουν παραμελήσει, τόσο για λόγους δημόσιας ασφάλειας αφού φέτος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι αυξημένος, όσο και για οικονομικούς λόγους.

Και αυτό πολύ απλά γιατί με το νέο νομικό πλαίσιο, που είναι πιο αυστηρό συγκριτικά με το παρελθόν, ο πέλεκυς των προστίμων είναι πιο βαρύς.

Συγκεκριμένα, όποιος ελεγχθεί και βρεθεί να έχει αφήσει ακαθάριστο το οικόπεδο ή τον ακάλυπτο χώρο ιδιοκτησίας του, θα “φάει” πρόστιμο ύψους 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο όμως ποσό τα 200 ευρώ, ενώ θα χρεωθεί, συνάμα, και τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και της απομάκρυνσης των υλικών.

Βεβαίως δεν πρόκειται για μεμονωμένη κίνηση εδώ του Δήμου Ηρακλείου. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια σειρά από Δήμους της χώρας να εκδίδουν αντίστοιχες προειδοποιητικές... ανακοινώσεις, με τις οποίες καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά και σκουπίδια, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στη δική του χθεσινή ανακοίνωση ο Δήμος Ηρακλείου γνωστοποιεί μάλιστα πως έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία αυστηρών ελέγχων και πως έχει δεχτεί ήδη 40 καταγγελίες, ενώ ξεκαθαρίζει πως το ελεγκτικό... “σαφάρι” που συνοδεύεται από πρόστιμα θα εντατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, φέτος υπάρχει και μια σημαντική ειδοποιός διαφορά...

Δεν υπάρχει πλέον η προθεσμία 10 ημερών που δινόταν πέρυσι στους ιδιοκτήτες, αλλά αντιθέτως, εφόσον κατά την αυτοψία διαπιστωθεί αμέλεια, θα επιβάλλεται αυτομάτως, επιτόπου δηλαδή, πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, με αριθμό ΦΕΚ 2549/19.04.2023 ορίζεται στο άρθρο 5, στις κυρώσεις, ότι το πρόστιμο που προβλέπεται επιβάλλεται με την έκθεση αυτοψίας του δημοτικού αστυνομικού, δηλαδή αμέσως, αντίθετα με την περσινή απόφαση, που οριοθετούσε μια προθεσμία 10 ημερών.

Η ανακοίνωση της Λότζιας

«Ξεκίνησε η διαδικασία των αυστηρών ελέγχων και της επιβολής προστίμων από τη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου για τα ακαθάριστα οικόπεδα, σε εφαρμογή της νέας πυροσβεστικής διάταξης που προβλέπει αυστηρότερο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τον φετινό χειμώνα, που ευνοούν τις συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η Δημοτική Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους δημότες, αν δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, να προχωρήσουν σε καθαρισμό των οικοπέδων και των λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη.

Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 20 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συντηρούν καθαρούς τους οικοπεδικούς τους χώρους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση για καθαρισμούς περιλαμβάνει οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ πλέον επεκτείνεται και αφορά και εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.

Επισημαίνεται ότι φέτος δε θα αποσταλούν οι γνωστές ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες, όπου τους δινόταν προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να προβούν στον καθαρισμό του χώρου ιδιοκτησίας τους. Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη, η αρμόδια υπηρεσία θα προβαίνει στον καταλογισμό του προστίμου, αφού πρώτα γίνει αυτοψία. Επίσης, γίνεται γνωστό ότι, εάν οι ιδιοκτήτες προβούν στον καθαρισμό μετά την επίδοση του προστίμου, μπορούν να προσέλθουν στη Δημοτική Αστυνομία και να ζητήσουν μείωση, αλλά όχι ακύρωση του προστίμου», επισημαίνει στη χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ηρακλείου.

Τι προβλέπει η πυροσβεστική διάταξη για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς

«Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Από τις 20 Απριλίου μέχρι σήμερα η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου έχει λάβει 40 καταγγελίες για οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News