Πτώση στις τιμές των καυσίμων ύστερα από μήνες στην Κρήτη - Στο 1,83 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη

Κρήτη
Πτώση στις τιμές των καυσίμων ύστερα από μήνες στην Κρήτη - Στο 1,83 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέση τιμή του πετρελαίου στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας ήταν στο 1,52 με 1,53 ευρώ το λίτρο στα πρατήρια υγρών καυσίμων του Ηρακλείου, ενώ η μέση τιμή στην αμόλυβδη κυμάνθηκε γύρω στο 1,83 με 1,84 ευρώ το λίτρο

Σταθερότητα δύο εβδομάδων σε επίπεδα που σε σχέση με πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση χαρακτηρίζονται ως σχετικά χαμηλά εμφανίζουν οι τιμές των καυσίμων στο Ηράκλειο. Μάλιστα, μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης λέει ότι, αν μειωθεί ακόμα κατά 10 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 20 λεπτά το λίτρο η αμόλυβδη βενζίνη, θα πέσουμε στα επίπεδα που ήταν οι τιμές των καυσίμων πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και αυτό θα ήταν ευχής έργον ιδιαίτερα ενόψει της αρχής της νέας θερινής περιόδου, που ο κόσμος θέλει να μετακινείται περισσότερο.

«Υπάρχει μια σταθεροποίηση σε σχέση με τις τιμές που είχαμε πριν από 1,5 μήνα. Μάλιστα, θα έλεγα πως έχουμε μία γενικότερη πτώση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης», λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λυκούργος Σαμόλης.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του πετρελαίου στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας ήταν στο 1,52 με 1,53 ευρώ το λίτρο στα πρατήρια υγρών καυσίμων του Ηρακλείου, ενώ η μέση τιμή στην αμόλυβδη κυμάνθηκε γύρω στο 1,83 με 1,84 ευρώ το λίτρο.

«Έχουμε λοιπόν μία σταθεροποίηση της αγοράς, χωρίς αισθητές αλλαγές, και τα πράγματα προς το παρόν είναι ήρεμα. Και μιλάμε για μία σταθεροποίηση περίπου δύο εβδομάδων, αλλά και πριν από δύο εβδομάδες είχαμε και πάλι μία πτώση των τιμών. Σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν μέχρι πριν από 1,5 μήνα, έχουμε στο πετρέλαιο κίνησης μια πτώση περίπου 9-10 λεπτών το λίτρο. Και στη βενζίνη γύρω στα 5 λεπτά το λίτρο», όπως μας είπε ο Λυκούργος Σαμόλης.

«Θεωρητικά είναι φτηνές οι τιμές. Και θέλουμε λίγο ακόμη για να φτάσουμε στις παλαιότερες τιμές. Θέλουμε γύρω στα 10 λεπτά να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου και στην αμόλυβδη γύρω στα 20 λεπτά το λίτρο, για να πάμε στις τιμές που είχαμε πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Βέβαια, έχουμε ακόμα “δρόμο”... Ας ελπίσουμε να φτάσουμε στα επίπεδα αυτά και ειδικά τώρα που μπαίνουμε στο καλοκαίρι και ο κόσμος χρειάζεται τη φτηνή βενζίνη για να μπορέσει να κάνει τις μετακινήσεις του», καταλήγει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου.

Οι μέσες τιμές πανελλαδικά

Στο μεταξύ, οι μέσες τιμές καυσίμων στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων: 1,831 € ανά λίτρο (μέση τιμή από 4.514 πρατήρια).

Στην αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων: 2,032 € ανά λίτρο (μέση τιμή από 2.719 πρατήρια).

Στο πετρέλαιο κίνησης (diesel): 1,544 € ανά λίτρο (μέση τιμή από 4.816 πρατήρια).

Στο υγραέριο κίνησης (autogas): 0,839 € ανά λίτρο (μέση τιμή από 1.155 πρατήρια).

Σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, οι τιμές έχουν παρουσιάσει 19% μείωση για την αμόλυβδη 95 οκτανίων, 16% μείωση για την αμόλυβδη 100 οκτανίων, 17% μείωση για το diesel και 26% μείωση για το υγραέριο.

Φόροι πίσω από την ακρίβεια

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο, με τις τιμές να διαμορφώνονται σε πιο υψηλά επίπεδα ακόμη και από άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπου οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι - όπως η Γερμανία και η Ελβετία.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία τιμών από τη World of Statistics, που εκφράζονται όλα σε δολάρια ΗΠΑ ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας βρίσκεται στη δέκατη θέση της σχετικής λίστας, με το κόστος για ένα λίτρο αμόλυβδη να υπολογίζεται σε 2,13 δολάρια (1,96 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία).

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο πολύπαθος Λίβανος, όπου η κακή οικονομική κατάσταση και η κατάργηση επιδοτήσεων για τα καύσιμα πέρυσι από την κεντρική τράπεζα της χώρας έχει οδηγήσει στις τιμές στα 6,11 δολάρια το λίτρο.

Οι υψηλοί φόροι όμως για τα υγρά καύσιμα στην Ευρώπη φέρνουν πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και όχι μόνο - πολύ ψηλά στη σχετική κατάταξη, αφού πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Φιλανδία.

Οι φόροι στα υγρά καύσιμα στη χώρα μας αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στην τελική τιμή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής στην αντλία.

Ο ΦΠΑ από τον Ιούνιο του 2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αντίστοιχα, από 1η Ιανουαρίου 2017. Επιπλέον, για το πετρέλαιο θέρμανσης και για χρονική περίοδο από 15 Οκτωβρίου κάθε έτους έως και τις 30 Απριλίου του επόμενου έτους ορίζεται μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ ύψους 280 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 ευρώ ανά 1.000 κιλά.

Ικανοποίηση των φορέων

«Ελπίζουμε σε σταθεροποίηση»

Στο μεταξύ, η σταθεροποίηση των τιμών των καυσίμων στο Ηράκλειο, με την προσδοκία για παραπέρα αποκλιμάκωση των τιμών, σχολιάζεται θετικά και από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Μιλώντας στο neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Αναστάσιος Ξενάκης, τόνισε τα εξής: «Πράγματι το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τη μείωση και τη σταθεροποίηση των τιμών στα καύσιμα. Βέβαια, περισσότερο μειωμένη εμφανίζεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης και λιγότερο η τιμή της αμόλυβδης. Είναι πάντως πάρα πολύ σημαντική η εξέλιξη αυτή, ιδιαίτερα ενόψει του καλοκαιριού, καθώς έρχονται οι μετακινήσεις των εργαζομένων λόγω των μπάνιων του λαού, αλλά και γενικότερα θα υπάρξουν μεγαλύτερες μετακινήσεις για να κάνουν οι άνθρωποι κάπου τις διακοπές τους.

Μάλιστα, θα έλεγα πως εμείς ως εργαζόμενοι περιμένουμε ακόμα καλύτερες τιμές. Και ελπίζουμε, από την άλλη, να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, για να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τον χειμώνα, βλέποντας τις τιμές των καυσίμων να εκτοξεύονται στα ύψη».

Η τιμή της αμόλυβδης χθες στην Κρήτη*

Νομός   Ελάχιστη τιμή (ευρώ)    Μέση τιμή          Μέγιστη τιμή

Ηρακλείου          1,811    1,885    2,040

Χανίων 1,815    1,867    1,950

Λασιθίου             1,835    1,882    1,999

Ρεθύμνου           1,799    1,887    1,957

* Στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News