Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές σε Μεσκλά και Πολυρρήνια

Κρήτη
Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές σε Μεσκλά και Πολυρρήνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετέχει στη φετινή δράση με την πραγματοποίηση δύο ξεναγήσεων, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεχίζει την επικοινωνιακή δράση με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετέχει στη φετινή δράση με την πραγματοποίηση δύο ξεναγήσεων, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 και συγκεκριμένα:

Σάββατο, 27 Μαΐου 2023: Ξενάγηση στον Ι.Ν. Σωτήρα Χριστού (Μεσκλά Χανίων) και

Κυριακή, 28 Μαΐου 2023: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Πολυρρήνιας. 

Ξενάγηση στα Μεσκλά

Σάββατο, 27 Μαΐου 2023, ξενάγηση στον Ι.Ν. Σωτήρα Χριστού (Μεσκλά Χανίων)

Ώρα 10:30

Γνωριμία με την ιστορία και την παράδοση του χωριού Μεσκλά (Π.Ε. Χανίων-Δήμος Πλατανιά, περ. 25km από τα Χανιά) και ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Σωτήρα Χριστού από τον αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Φαντάκη Ιωάννη.

Ο ναός του Σωτήρα Χριστού κτίστηκε κατά το α΄ μισό του 13ου αιώνα και φέρει πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο. Οι τοιχογραφίες ιστορήθηκαν μεταξύ των μέσων του 13ου και του β’ μισού του 14ου αιώνα από ικανούς ζωγράφους, μεταξύ των οποίων είναι ο Θεόδωρος-Δανιήλ Βενέρης, και ο ανιψιός του Μιχαήλ.

Μετά το τέλος της ξενάγησης προτείνεται, όποιος επιθυμεί, να διασχίσει το παρακείμενο φαράγγι της Σαρακήνας, το οποίο προσφέρεται για μια όμορφη εκδρομή μέσα στη φύση.

Χώρος: Ι.Ν. Σωτήρα Χριστού στο χωριό Μεσκλά

Διάρκεια ξενάγησης: 60 λεπτά

Σημείο συνάντησης: Δημοτικό Σχολείο Μεσκλών

Ελεύθερη συμμετοχή-απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Πολυρρήνιας

Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Πολυρρήνιας

Ώρα 11:00

Ξενάγηση-γνωριμία με τον οικισμό και τον αρχαιολογικό χώρο της Πολυρρήνιας.

Βρίσκεται 7km νότια της Κισάμου, σε λόφο που δεσπόζει στο ΒΔ τμήμα του νομού Χανίων. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Πατεράκη Νεκτάριο.

Η Πολυρρήνια, ως ανεξάρτητη πόλις-κράτος, άκμασε κατά την ελληνιστική περίοδο μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης.

Μετά το τέλος της ξενάγησης προτείνεται, όποιος επιθυμεί, να επισκεφτεί (να διασχίσει ή να προχωρήσει λίγο μετά τη βόρεια είσοδο, όπου σώζεται πέτρινο γεφύρι της ενετοκρατίας) το Σηρικαριανό φαράγγι.

Χώρος: Αρχαιολογικός χώρος Πολυρρήνιας

Διάρκεια ξενάγησης: 60 λεπτά

Σημείο συνάντησης: Στην πλατεία της Πολυρρήνιας

Ελεύθερη συμμετοχή-απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν, ωστόσο, οι συμμετέχοντες θα μετακινηθούν στον χώρο της ξενάγησης με ίδια μέσα.

Για την καλύτερη οργάνωση των δράσεων είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ( 6984700663 (καθημερινές από 10:00 έως 14:00).

Σημειώνεται τέλος ότι σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης οι δράσεις δε θα πραγματοποιηθούν.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News