Εκλογές 2023: "Παγωμένος" ο ΣΥΡΙΖΑ από την οδυνηρή ήττα - Ώρα ανασύνταξης μετά τη συντριβή

Κρήτη
Εκλογές 2023: "Παγωμένος" ο ΣΥΡΙΖΑ από την οδυνηρή ήττα - Ώρα ανασύνταξης μετά τη συντριβή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δε θα καταθέσουμε τα όπλα», λένε στο neakriti.gr στελέχη, πρώην και επανεκλεγέντες βουλευτές του κόμματος στο νησί: Γρήγορες και στοχευμένες διαδικασίες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις κάλπες του Ιουνίου ο στόχος

Ως «βαριά» χαρακτηρίζουν την ήττα του κόμματός τους, μιλώντας στο neakriti.gr, στελέχη και πρώην ή επανεκλεγέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την Κρήτη, αλλά δηλώνουν ότι «δε θα καταθέσουν τα όπλα». Ξεκαθαρίζουν ότι, ενόψει των δεύτερων εκλογών, θα γίνουν γρήγορες και στοχευμένες διεργασίες για να ακολουθήσει μία πολύ πιο δυναμική αναμέτρηση, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πάντως, διευκρινίζουν ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες εσωκομματικές διεργασίες, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να προχωρήσει μπροστά, αφού διδαχτεί από τα λάθη του και επουλώσει τις “πληγές” του.

Συγκεκριμένα, ο συντονιστής της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κλαράκης, δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας στις ερωτήσεις του neakriti.gr: «Το αίτιο του κακού εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι ένα. Υπήρξε πολυπαραγοντικό. Οπότε και θα πρέπει να αναλυθεί. Να τρέξουμε για να ετοιμαστούμε για τις δεύτερες εκλογές συντεταγμένα για να δώσουμε μία “μάχη” και να κάνουμε όποιες βελτιώσεις και διορθώσεις είναι εφικτές αυτό το μικρό διάστημα, για να ανατάξει ο χώρος μας. Να συσπειρωθεί και να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, που μάλλον εκεί συγκλίνει η ημερομηνία των δεύτερων εκλογών».

Ο Δημήτρης Κλαράκης αναφέρει ακόμη πως «έχουμε υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στις αρχές μας, τις αξίες μας και κυρίως στον κόσμο που μας τίμησε με την ψήφο του και έτρεξε μαζί μας, να μην παραδώσουμε τα “όπλα” και να τρέξουμε με ευθύνη για να ανατάξουμε»... Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί ότι χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές ακόμα και σε επίπεδο ηγεσίας, ο ίδιος απαντάει: «Θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές και κάποιες τροποποιήσεις σε λάθος οδηγίες και τακτικές. Για να δούμε τι μπορεί να διορθωθεί, για να διασφαλίσουμε τη θέση μας ως δεύτερος πυλώνας. Ζήτημα ηγεσίας δε θεωρώ ότι είναι ώρα να συζητήσουμε. Αλλά έτσι κι αλλιώς θεωρώ ότι θα πρέπει να συζητήσουμε οτιδήποτε είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μπροστά», καταλήγει ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σεβαστή η ετυμηγορία του λαού»

Είναι «σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού», υπογράμμισε από την πλευρά του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο γραμματέας της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Αυγενάκης, για την πορεία των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη μεγάλη διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «θέλω να ευχαριστήσω την κοινωνία που μας εμπιστεύτηκε και μας έχει κατατάξει και πάλι αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ τόνισε πως «στοίχημα» θα είναι η «δεύτερη φάση των εκλογών». Συνεχίζοντας, διαβεβαιώνει: «Εμείς από οποιαδήποτε θέση θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους που δεν έχουν προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας και μέσα και έξω από τη Βουλή και θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη που μας έχει δώσει ο λαός. Θα είμαστε παρόντες και θα κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Την επόμενη ημέρα στο επίκεντρο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν οι παράγοντες που διαμόρφωσαν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα», κάνοντας λόγο για μια περίοδο αυτοκριτικής.

«Έχουμε τη θέληση και τη δύναμη»

«Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σίγουρα είναι δύσκολη, με μια απρόβλεπτη ήττα που όμως έχουμε τη θέληση και τη δύναμη, με σοβαρή προσπάθεια, να τη διαχειριστούμε», δηλώνει στο neakriti.gr ο επανεκλεγείς βουλευτής Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης. «Τούτη την ώρα πρέπει να υπάρξει άμεση ανασύνταξη των δυνάμεων για την τελική μάχη της 25ης Ιουνίου. Ξεκινάμε τον αγώνα μας για τις επόμενες εκλογές και είμαστε σίγουροι ότι με τη σωστή ενημέρωση των πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά του», καταλήγει ο Ηρακλειώτης βουλευτής.

«Ανάγκη για άμεση ανασυγκρότηση»

«Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αλλά και την ανάγκη άμεσης ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής διαδικασίας». Αυτό αναφέρει στο neakriti.gr ο επανεκλεγείς βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης.

«Κάνουμε την αυτοκριτική μας με ειλικρίνεια, διατηρούμε στο ακέραιο τις αρχές και τις αξίες τις οποίες εκπροσωπούμε και προχωράμε στην επόμενη μάχη.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλες και όλους που έδωσαν τον αγώνα μέχρι τέλους. Που πάλεψαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, προτάσσοντας το κοινό όραμα, τα κοινά ιδανικά. Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι τίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την εμπιστοσύνη τους. Θα φανούμε αντάξιοι», καταλήγει προς την εφημερίδα μας.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής Ρεθύμνου που δεν μπόρεσε να επανεκλεγεί, Ανδρέας Ξανθός, τονίζει στο neakriti.gr: «Η Κρήτη ακολούθησε την πανελλαδική τάση. Δεν υπήρχε απόκλιση. Είναι γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο και το Λασίθι είχε ανοδική τάση και σε συνδυασμό με τη δική μας εκλογική κάθοδο χάσαμε τις δύο έδρες. Απλή αναλογική και προοδευτική διακυβέρνηση δεν έπεισαν. Υπήρχε έλλειμμα αξιόπιστης εναλλακτικής. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο κόσμος προτίμησε τουλάχιστον την πολιτική σταθερότητα».

«Δεν το περίμενε κανείς»

«Λογικό είναι ότι δεν το περίμενε κανείς αυτό το αποτέλεσμα», λέει από την πλευρά του στο neakriti.gr ο πρώην βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπόρεσε να επανεκλεγεί, Μανόλης Θραψανιώτης. «Ήταν ένα αποτέλεσμα, που δυστυχώς δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά, τα οποία, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, θα τα συζητήσουμε άμεσα στα όργανα για να δούμε τι έγινε, πώς έγινε και γιατί είχαμε αυτή τη μεγάλη απόκλιση από όλα αυτά που περιμέναμε με βάση τις παραστάσεις που είχαμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, «επειδή έχω μιλήσει με πάρα πολλούς Κρήτες και συντρόφους ένα πρόβλημα που τους απασχολεί όλους είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Κρήτη “βάφτηκε” μπλε. Το ερώτημα είναι γιατί αυτή η απότομη στροφή με αυτό το αποτέλεσμα;». Βάζει δε ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά αναφορικά με την τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε Λασίθι και Ρέθυμνο, με το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί ότι μπαίνει και θέμα ηγεσίας, ο Μανόλης Θραψανιωτάκης απαντά: «Είναι κάτι που θα συζητηθεί. Υπάρχει και μια πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου. Νομίζω όμως ότι αυτά θα συζητηθούν στα όργανα του κόμματος και φυσικά δεν μπορώ να εκφράσω κάποια άποψη».

«Παρά τη συνολική βαριά ήττα»

Σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο επανεκλεγείς βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, αναφέρει: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου σε όσους στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εξέλεξαν και εμένα βουλευτή Χανίων ξανά. Η συνολική ήττα είναι βαριά. Χρειάζονται γρήγορες κινήσεις, ιδεολογικό-πολιτικό και οργανωτικό ξεκαθάρισμα και συνολική ανασυγκρότηση για να προχωρήσουμε. Θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα».

«Στόχος η ανατροπή του αποτελέσματος»

«Το αποτέλεσμα στα Χανιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και είναι τέτοιο που μας υποχρεώνει σε βαθύ αναστοχασμό και ανασυγκρότηση, ώστε να αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας στις εκλογές που θα γίνουν σ’ έναν μήνα. Σκοπός μας θα είναι να ανατρέψουμε τα αποτελέσματα και να αγωνιστούμε για την ανατροπή της ανάλγητης αυτής κυβέρνησης της Ν.Δ.», είπε στο neakriti.gr ο Ανδρέας Παπανδρέου, συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καλλιντέρης, συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, υπογράμμισε: «Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια μεγάλη νίκη της Δεξιάς και μια οδυνηρή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηττήθηκε ταυτόχρονα και η στρατηγική των κυβερνήσεων συνεργασίας και η απλή αναλογική. Οι αναλύσεις μας σίγουρα πρέπει να λάβουν υπόψη και τη μεγάλη συντηρητική στροφή στην Ευρώπη. Ωστόσο, τώρα είναι η ώρα της μεγάλης “μάχης” για να αποτραπεί η παντοδυναμία ενός πρωθυπουργού, που, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα μείνει ταυτισμένος με την αυθαιρεσία και τις υποκλοπές. Είναι ένας αγώνας για τη Δημοκρατία στον τόπο μας και αυτόν τον αγώνα μπορεί και πρέπει να τον δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα. Ο δημοκρατικός κόσμος, σοκαρισμένος από το απρόβλεπτο αποτέλεσμα, θα εκφράσει την αγωνιστική του αντίθεση στις επόμενες εκλογές, στηρίζοντας τη μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τη δεξιά “επέλαση”, την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Εκτός Βουλής ηχηρά ονόματα - Δεν εκλέγονται Λοβέρδος, Φίλης, Σκανδαλίδης

“Σεισμός” προκλήθηκε προχθές Κυριακή 21 Μαΐου, στο πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο για τα υψηλά ποσοστά της Ν.Δ., τα οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό μη αναμενόμενα, αλλά και για τα ίδια τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι φέρνουν αναπάντεχες αλλαγές. Είναι άξιο αναφοράς πως από χθες αρκετά μεγάλα ονόματα κομμάτων μένουν εκτός Βουλής, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και με τη μέχρι τώρα ενσωμάτωση των σταυρών.

Ειδικότερα, στην Α’ Αθηνών εκτός μένουν ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κωνσταντίνα Κούνεβα από το ΚΚΕ και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σκανδαλίδης, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει στο παρελθόν αρκετές φορές το χαρτοφυλάκιο του υπουργού. Πιο συγκεκριμένα, κατά το παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (δύο φορές), καθώς επίσης και υπουργός Αιγαίου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών εκτός φαίνεται πως μένουν οι τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σκουρλέτης, Αθανασίου, Μπαλάφας, Αυλωνίτου και Καββαδίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ εκτός μένει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στον Β2 Δυτικό Τομέα εκτός μένουν οι Βίτσας και τέως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κουρουμπλής, από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην υφυπουργός και παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το Λασίθι, Καρχιμάκης.

Στον Β3 Νότιο Τομέα ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Γρηγόρης Ψαριανός μένουν εκτός από τη Ν.Δ. και το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας.

Στην Α’ Πειραιά η Νόνη Δούνια έμεινε εκτός από πλευράς Ν.Δ., ενώ στη Β’ Πειραιώς ο Τραγάκης από τη Ν.Δ. και ο Αλεξιάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ανατολική Αττική ο Ευάγγελος Αντώναρος, όνομα που συζητήθηκε εκτενώς, έμεινε εκτός. Στην Αιτωλοακαρνανία εκτός μένει μέχρι τώρα ο Σπήλιος Λιβανός (Ν.Δ.) και οι Γιώργος Βαρεμένος και Νίκος Μωραΐτης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Ζάκυνθο έμεινε εκτός ο Σταύρος Κοντονής από το ΠΑΣΟΚ. Στην Ηλεία ο Μάκης Μπαλαούρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Μαγνησία η Μαρίνα Χρυσοβελώνη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Ρέθυμνο ο Βασίλης Σκουντής από το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Φθιώτιδα εκτός μένει ο Γιάννης Οικονόμου από τη Ν.Δ. και στα Χανιά μένει εκτός ο Γιώργος Σταθάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News