Κρήτη

Σάλος σε Ενορία του Ηρακλείου: Κλέβουν τα λεφτά από τα πρόσφορα και φεύγοντας... τα δαγκώνουν!

Οι κάτοικοι πάνε στην εκκλησία "δίνοντας" ένα πρόσφορο, προκειμένου να μνημονεύσουν ζώντες και κεκοιμημένους όπως είθισται στην θρησκεία μας

Αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των πιστών σε μεγάλη Ενορία του Ηρακλείου εξαιτίας περιστατικών κλοπών με στόχο τα πρόσφορα και τα χαρίσματα για τη μνημόνευση των νεκρών.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα περιστατικά αυτά φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να γίνονται συχνό φαινόμενο αφού εκτός από τα χρήματα που αφήνουν οι κάτοικοι στον ιερέα για το μνημόσυνο οι δράστες δαγκώνουν και τα πρόσφορα που βρίσκουν τοποθετημένα στην πόρτα της Εκκλησίας ώστε στον εσπερινό να διαβαστούν.


Τα περιστατικά αυτά έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων της εν λόγω Ενορίας του Ηρακλείου, και είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τα παράπονα κυρίως από ηλικιωμένα άτομα για κλοπές χρημάτων και του άζυμου άρτου.

Οι κάτοικοι πάνε στην εκκλησία "δίνοντας" ένα πρόσφορο, προκειμένου να μνημονεύσουν ζώντες και κεκοιμημένους ως είθισται στην θρησκεία μας.
Οι κάτοικοι σε κάποιες περιπτώσεις που βρίσκουν κλειστή την πόρτα της εκκλησίας λόγω του ωραρίου, κρεμούν τα πρόσφορα με την σακούλα τους στο χερούλι της πόρτας.


Ερχόμενος ο παππάς ή ο νεωκόρος θα τα πάρει και θα τα βάλει στην Αγία Τράπεζα για να είναι έτοιμα για να λειτουργηθούν στον εσπερινό.
Συνηθίζεται μέσα στο πρόσφορο μαζί με το χαρτάκι της λίστας των ονομάτων (ζωντανών ή νεκρών) να τοποθετείται και ένα μικρό χρηματικό ποσό.


Τα πρόσφορα είναι κρεμασμένα στο χερούλι και ο πειρασμός είναι μεγάλος για κάποιους επιτήδειους, οι οποίοι σκίζουν τις συσκευασίες και πετούν κάτω τα πρόσφορα προκειμένου να "ξαφρίσουν" τα χρήματα από τα σακουλάκια...
Οι ιερείς βρίσκουν τα πρόσφορα στις γωνίες πεταμένα και πατημένα ενίοτε και δαγκωμένα.

Ωστόσο μαρτυρία γυναίκας στο neakriti.gr αναφέρει: «Μας παίρνουν τα πρόσφορα από την πόρτα και τα πετάνε, δεν θέλω να αφήνω στο χερούλι τίποτα γιατί τα κλέβουν.. θα περιμένω τον παπά ή θα ξαναπεράσω».
Παρέες ηλικιωμένων γυναικών «φυλάνε» τα πράγματα που έχουν κρεμάσει οι πιστοί μέχρι να έρθει και να ανοίξει την εκκλησία ο ιερέας!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια