Εκλογές 2023: Η επόμενη ημέρα στα Χανιά - Τι δήλωσαν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές

Κρήτη
Εκλογές 2023: Η επόμενη ημέρα στα Χανιά - Τι δήλωσαν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες στην επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες που στηθούν όπως όλα δείχνουν στις 25 Ιουνίου, θα υπάρχει ανανέωση

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμόρφωσε στα Χανιά, όπως και σε όλη την επικράτεια, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Με τη Νέα Δημοκρατία να καταλαμβάνει δύο από τις τέσσερις έδρες και από μια ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, το ενδιαφέρον στρέφεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου η ενισχυμένη αναλογική είναι πιθανό να φέρει και πάλι ανατροπές. Ντόρα Μπακογιάννη και Σέβη Βολουδάκη, οι οποίες ήρθαν πρώτες σε σταυρούς θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγούν, ενώ ως προς την εκλογή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέκου Μαρινάκη από το ΚΚΕ, θα εξαρτηθεί από το συνολικό αποτέλεσμα.

Στα πρόσωπα πάντως που θα εκπροσωπήσουν τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες στην επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες που στηθούν όπως όλα δείχνουν στις 25 Ιουνίου, θα υπάρχει ανανέωση. Τη δύναμη της πέτυχε να διατηρήσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που ήρθε πρώτη σε σταυρούς (15.999) κερδίζοντας ταυτόχρονα το διπλό στοίχημα της νίκης – και μάλιστα θριαμβευτικής -  σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο. «Αυτή είναι μια νίκη η οποία μετά βεβαιότητάς έχει συγκινήσει όλους μας και εμένα. Μια νέα προσπάθεια ξεκινάει με σεμνότητα, ταπεινότητα, γνωρίζοντας ότι ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα, αποφασισμένοι όμως όλοι μαζί να δουλέψουμε σκληρά για να τα αντιμετωπίσουμε», είπε στην πρώτη τοποθέτηση της μετά τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Με 13.523 σταυρούς και η Σέβη Αμανατίδου Βολουδάκη έχει εξασφαλίσει μια έδρα στην επόμενη Βουλή. Η ίδια αν και πρωτοεμφανιζόμενη υποψήφια, απέδειξε ότι έπεισε με τον λόγο της ,την παρουσία της και την παρακαταθήκη που της άφησε ο αείμνηστος Μανούσος Βολουδάκης,  ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων ενώ επιβεβαιώθηκε ότι είχε μεγάλη απήχηση στον γυναικείο πληθυσμό. Η ίδια μιλώντας στη Νέα Κρήτη ευχαρίστησε τα παιδιά, την οικογένεια της, τους συνεργάτες της, που την στήριξαν και όλους όσοι την εμπιστεύθηκαν ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αείμνηστο σύζυγο της Μανούσο Βολουδάκη. «Αισθάνθηκα ένα κύμα στήριξης και αγάπης τόσο προς το πρόσωπο μου, όσο και προς τη Νέα Δημοκρατία κι αυτό φάνηκε γιατί έγινε και ο νομός αλλά και όλη η Ελλάδα μπλε. Θέλω να πω κι ένα τελευταίο μεγάλο ευχαριστώ στο Μανούσο μου και να του πω ότι μαζί τα καταφέραμε». 

Τρίτος σε σταυρούς από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ήρθε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (12.999) ο οποίος χθες σε γραπτή δήλωση του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κόσμο που τον στήριξε , συνεχάρη τις συνυποψήφιες του Ντόρα Μπακογιάννη και Σέβη Βολουδάκη και υπογράμμισε πως «οι πολίτες επέλεξαν ξεκάθαρα τον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης, απορρίπτοντας συντριπτικά τη δημαγωγία, την αβεβαιότητα και τους ανεύθυνους πειραματισμούς. Σε λίγες εβδομάδες ο θρίαμβος της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης θα ολοκληρωθεί με την αυτοδυναμία».

Κλίμα απογοήτευσης, προβληματισμού και σκεπτικισμού έχει διαμορφώσει στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό αποτέλεσμα. «Νομίζω ότι η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στα ΜΜΕ το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που ξαναλειτούργησε ενώ έδειχνε ότι έσπαγε και επίσης ατυχέστατες δηλώσεις των τελευταίων ημερών από στελέχη μας, συντέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα» σχολίασε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά κ. Ανδρέας Παπανδρέου.

Παρά τη συντριπτική ήττα του και στα Χανιά ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει τη μια έδρα στο κοινοβούλιο την οποία καταλαμβάνει και πάλι ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έλαβε 10.950 σταυρούς. «Η  συνολική ήττα είναι βαριά. Χρειάζονται γρήγορες κινήσεις, ιδεολογικό-πολιτικό και οργανωτικό ξεκαθάρισμα και συνολική ανασυγκρότηση για να προχωρήσουμε. Θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα» ανέφερε σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες τη μια από τις τέσσερις έδρες των Χανίων καταλαμβάνει το ΚΚΕ, εκλέγοντας βουλευτή τον Αλέκο Μαρινάκη με 1.871 σταυρούς. «Ήταν μια μεγάλη μάχη που δώσαμε πανελλαδικά, πετύχαμε σημαντική αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ και αυτό δείχνει ότι υπήρχε μια χειραφέτηση των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών. Δεν τσίμπησαν στα διλλήματα, δείχνουν ότι δεν θέλουν μια κυβέρνηση αντιλαϊκή», είπε μιλώντας στη Ν.Κ. ο κ. Μαρινάκης .

Χαμόγελα ικανοποίησης έφερε στο τοπικό ΠΑΣΟΚ η σημαντική ενίσχυση του ποσοστού του,  καθώς από το 6% το 2019 στην εκλογική περιφέρεια των Χανίων, ανέβηκε στο 10,92%. «Είναι μια μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ που δείχνει ότι με ένα καλό πλάνο και με το νέο στελεχιακό του προσωπικό θα καταφέρει σε κάποια χρόνια να αλλάξει αυτή τη χώρα προς το καλύτερο», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στα Χανιά κ. Μανόλης Τσιτσιριδάκης. Για έναν τίμιο αγώνα έκανε λόγο και ο συνυποψήφιος του κ. Παντελής Πετσετάκης.

Στα Χανιά η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής ανήλθε στο 62,79%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News