Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Κρητικοί - Εντυπωσιακή η παρουσία της νέας γενιάς!

Κρήτη
Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Κρητικοί - Εντυπωσιακή η παρουσία της νέας γενιάς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία στα 1.306 εκλογικά τμήματα του νησιού

Ομαλά, δίχως ωστόσο να λείψουν μικροπροβλήματα με “κοπανατζήδες” μέλη των εφορευτικών επιτροπών, αλλά και ουρές σε ορισμένα εκλογικά τμήματα κυρίως τις απογευματινές ώρες, εξελίχθηκε χθες Κυριακή 21 Μαΐου, η εκλογική διαδικασία στα 1.306 σημεία όπου στήθηκαν κάλπες στην Κρήτη.

Στο Ηράκλειο, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα χιλιάδες πολίτες (σ.σ. 258.729 ήταν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους) προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πρόβλημα προέκυψε στο Αστρίτσι του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, όπου η δικαστική αντιπρόσωπος, λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας, αισθάνθηκε αδιαθεσία και δεν παρουσιάστηκε στο εκλογικό τμήμα.

Άμεσα προχώρησε, όπως προβλέπει η διαδικασία, η αντικατάστασής της από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, από τη λίστα των αναπληρωματικών δικαστικών αντιπροσώπων και η ψηφοφορία ξεκίνησε κανονικά.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, η προσέλευση τις πρώτες ώρες της εκλογικής διαδικασίας ήταν υποτονική, ωστόσο, όπως σημείωσε, «σε κάθε ψηφοφορία είναι σύνηθες η ζωηρή προσέλευση να εκκινεί από τις μεσημβρινές ώρες».

Στην ουρά 1,5 ώρα

Την ίδια ώρα, σοβαρό πρόβλημα στον ρυθμό ψηφοφορίας κατήγγειλαν χθες στο neakriti.gr ψηφοφόροι, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα περίμεναν στην ουρά πάνω από 1,5 ώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική αντιπρόσωπος του τμήματος έδινε ψηφοδέλτια από τα σκουπίδια (!).

Πρόκειται για το 311ο εκλογικό τμήμα, το οποίο βρίσκεται στο 36ο Δημοτικό Σχολείο στην Ιερολοχιτών, στον Μασταμπά. Οι πολίτες έκαναν λόγο για πολύωρη αναμονή στην ουρά, ενώ διαμαρτυρήθηκαν πως η δικαστική αντιπρόσωπος παρακωλύει τη γρήγορη ροή, δίνοντας τσαλακωμένα από τα σκουπίδια ψηφοδέλτια.

Εκλογικό τμήμα κοντέινερ

Στο μεταξύ, κοντέινερ στήθηκε στο προαύλιο του σχολείου στο χωριό Αστρίτσι, προκειμένου οι κάτοικοι να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Κι αυτό γιατί το σχολείο στο οποίο διεξάγονταν οι εκλογές τα περασμένα χρόνια έχει κριθεί ακατάλληλο, μετά από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, όπως και αρκετά κτήρια στο χωριό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Το οίκημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια δε λειτουργούσε ως σχολείο αλλά ως χώρος εκδηλώσεων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, όπως και για άλλες εκδηλώσεις, έχει υποστεί ζημιές, οι οποίες το καθιστούν ακατάλληλο προς πάσα χρήση, ενώ δεν έχουν γίνει εργασίες για την αποκατάστασή του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς ή εν προκειμένω για εκλογικούς σκοπούς.

Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο η όλη διαδικασία να διεκπεραιωθεί σε κοντέινερ που στήθηκε στο προαύλιο του πρώην δημοτικού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα πρόκειται να στηθεί και δεύτερο κοντέινερ για τις ανάγκες των κατοίκων, καθώς στο σχολείο, που έχει κριθεί ακατάλληλο, γίνονταν συναθροίσεις, εκδηλώσεις κ.λπ. και τώρα δεν υπάρχει ανάλογος χώρος στο χωριό.

Στη δυτική Κρήτη

Στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ώστε να αναδειχτεί η νέα κυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προσήλθαν χθες και οι πολίτες της δυτικής Κρήτης. Από τις 6 το πρωί όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, εφοδιασμένοι για πρώτη φορά και με τα τάμπλετ τους, αλλά και τα περισσότερα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ήταν στις θέσεις τους, με τις κάλπες να ανοίγουν κανονικά στις 7 το πρωί, ενώ γύρω στις 12 το μεσημέρι η κίνηση ήταν εμφανώς αυξημένη κυρίως στα μεγάλα εκλογικά τμήματα των δύο μεγαλουπόλεων αλλά και της ενδοχώρας.

Στα Χανιά, τα εκλογικά τμήματα μαζί με τα 4 των ετεροδημοτών ήταν 342, ενώ στο Ρέθυμνο 212 μαζί με το 1 εκλογικό τμήμα των ετεροδημοτών. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Χανίων είναι συνολικά 143.879, ενώ στο Ρέθυμνο το εκλογικό σώμα αριθμεί τα 73.386 άτομα. Μέχρι και το μεσημέρι η διαδικασία εξελισσόταν ομαλά, ενώ γύρω στις 11 το πρωί, τουλάχιστον σε κάποια εκλογικά τμήματα της πόλης του Ρεθύμνου παρατηρήθηκαν μικροπροβλήματα, όταν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι προσπάθησαν να συνδεθούν online με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μεταδώσουν τον αριθμό των ψηφισάντων.

Μεγάλη συμμετοχή στο Λασίθι

Κανονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν οι κάλπες των εθνικών εκλογών και στον νομό Λασιθίου στις 7 το πρωί χθες Κυριακή. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι εφορευτικές επιτροπές ήταν σε γενικές γραμμές στη θέση τους, χωρίς φυσικά να λείπει και το συνηθισμένο μικρό ποσοστό των “κοπανατζήδων”, που σκαρφίστηκαν διάφορες δικαιολογίες για να απέχουν από τις εφορευτικές επιτροπές.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων, όπου υπήρχαν, κρατούσαν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τους διαξιφισμούς, όπως γινόταν τα παλαιότερα χρόνια, όπου τα πολιτικά πάθη ήταν πιο έντονα.

«Από τη μέχρι το μεσημέρι εικόνα που έχω περιοδεύοντας σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα στον νομό Λασιθίου και μιλώντας με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, που γνωρίζουν το ποσοστό της συμμετοχής των εκλογέων από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι σε αυτές τις εκλογές η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη αναμέτρηση και συνεπώς τα ποσοστά της αποχής φρονώ ότι δε θα είναι πολύ μεγάλα. Μου έχει κάνει εντύπωση, επίσης, ότι στα εκλογικά τμήματα που επισκέφτηκα νωρίς το πρωί είχαν περισσότερους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους, αλλά και πολλά νεότερα παιδιά που προσέρχονταν με πάθος να ψηφίσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Πέρα απ’ όλα αυτά, προβλήματα ιδιαίτερα στον νομό Λασιθίου δεν είχαμε στην εκλογική διαδικασία. Υπήρξαν ασφαλώς και εκείνοι που έκαναν “κοπάνα” από τις εφορευτικές επιτροπές, αλλά τα κενά καλύφτηκαν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά στην ώρα της», μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης.

«Ούτε στην Ιεράπετρα είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία από το πρωί μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής (σ.σ. χθες). Όλα κύλησαν ομαλά, με τη συμμετοχή των εκλογέων σε όλα τα εκλογικά τμήματα να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Μεγάλη και διακριτή ήταν, επίσης, η συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων, που έμπαιναν στα εκλογικά τμήματα, με το λογικό τρακ αλλά και τον ενθουσιασμό του πρωτάρη, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», πρόσθεσε η κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, αντιδήμαρχος Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News