Κρήτη: 60 δασοκομάντος έτοιμοι να ριχτούν στη «μάχη» με τη φωτιά (vid)

Κρήτη
Κρήτη: 60 δασοκομάντος έτοιμοι να ριχτούν στη «μάχη» με τη φωτιά (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με υπερσύγχρονα μέσα και τη συνδρομή ελικοπτέρου η 3ης ΕΜΟΔΕ επιχειρεί εδώ και περίπου ένα χρόνο στην Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και ολόκληρη τη χώρα ενισχύοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση Δασικών πυρκαγιών

Οι 60 δασοκομάντος της Κρήτης, είναι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη με τη φωτιά αλλά και κάθε φυσική καταστροφή. Με υπερσύγχρονα μέσα και τη συνδρομή ελικοπτέρου, που αποτελεί το ισχυρό πλεονέκτημα της επίλεκτης μονάδας της 3ης ΕΜΟΔΕ που επιχειρεί εδώ και περίπου ένα χρόνο στην Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και ολόκληρη τη χώρα.

Το neakriti.gr και η ΚΡΗΤΗ TV βρέθηκαν στην 126ΣΜ του Ηρακλείου και το στρατηγείο της μονάδας που βρίσκεται σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας ανά πάσα στιγμή. Η ομάδα επιχειρεί με δύο κλιμάκια.

Ένα αερομεταφερόμενο και ένα επίγειας υποστήριξης όπως εξηγούν οι επικεφαλής της ομάδας Βάση της 3ης ΕΜΟΔΕ είναι ο χώρος εντός της 126 Σμηναρχίας Μάχης του Ηρακλείου που έχει παραχωρηθεί από την πολεμική αεροπορία για τις επιχειρησιακές ανάγκες της υπηρεσία την οποία πλαισιώνουν 10 έμπειροι αξιωματικοί και στελέχη των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης. Μαζί τους οι 50 ειδικά εκπαιδευμένοι κομάντος και δασολόγοι που αποτελούν τη δύναμη κρούσης της ομάδας, ανάμεσα τους και η μόνη γυναίκα της ομάδας δασολόγος.

Στη διάρκεια των πτήσεων γίνεται από αέρος η εκτίμηση για την εξέλιξη της φωτιάς, την κατεύθυνση κάθε μετώπου, τις υποθερμικές συνθήκες στο πεδίο, πληροφορίες που μεταφέρονται στις επίγειες δυνάμεις.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν πολλές φορές καθιστούν αδύνατη τη βοήθεια από αέρος αλλά και επικίνδυνη της προσπάθεια προσέγγισης για τους δασοκομάντος. Όπως έγινε στην περίπτωση της μεγάλης φωτιάς στον Πλακιά όπου κλήθηκαν να επιχειρήσουν λίγες μόλις μέρες μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας της 3ης ΕΜΟΔΕ.

Οι δασοκομάντος είναι οι μόνοι που έχουν την εξουσιοδότηση της χρήσης αντιπύρ, να προκαλέσουν δηλαδή ελεγχόμενη φωτιά για να εξουδετερώσουν την καύσιμη ύλη μέσω της οποίας ένα μέτωπο φωτιάς μπορεί να εξαπλωθεί.

Για την αρτιότερη εφαρμογή του μέτρου δύο από τους επικεφαλής της 3ης ΕΜΟΔΕ που μίλησαν στην ΚΡΗΤΗ TV βρίσκονται ήδη στην Αμερική και εκπαιδεύονται από Αμερικανούς κομάντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News