Σεισμός στην Μεσαρά: Αυτοψία Λέκκα μετά τα 5,1 Ρίχτερ - Τι είπε στους τοπικούς φορείς ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (vid)

Κρήτη
Σεισμός στην Μεσαρά: Αυτοψία Λέκκα μετά τα 5,1 Ρίχτερ - Τι είπε στους τοπικούς φορείς ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να είναι προσεχτικοί να αποφεύγουν να παραμένουν σε παλιά κτίσματα που υπέστησαν έστω και μικρές φθορές, αλλά και να καταφεύγουν σε κάποιο ανοιχτό χώρο όταν εκδηλώνεται σεισμική δόνηση, κάλεσε τους πολίτες ο κ. Λέκκας, ο οποίος πάντως με επίκεντρο μια παραφιλολογία που αναπτύσσεται, διευκρίνισε ότι η κοινωνία θα πρέπει να κινείται συντεταγμένα και πάντως με άξονα την επίσημη ενημέρωση - Το επίσημο πόρισμα για τον σεισμό των 5.1 Ρίχτερ στη Μεσαρά

Πριν καν συμπληρωθούν δώδεκα ώρες από το σεισμό στη Μεσαρά ο πρόεδορς του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας έφτασε στην Κρήτη , επιχειρώντας να ενημερωθεί και να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

Σε σύσκεψη στο δημαρχείο φαιστού παρουσία και τοπικών φορέων ο κ. Λέκκας δεν μπόρεσε να πει αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό σημειώνοντας όμως ότι η ακολουθία συνεχίζεται και το φαινόμενο εξελίσσεται με μια τάση εκτόνωσης, προετοιμάζοντας τους κατοίκους ότι οι δονήσεις μπορεί να διαρκέσουν επί μέρες.

Δείτε βίντεο

Να είναι προσεχτικοί να αποφεύγουν να παραμένουν σε παλιά κτίσματα που υπέστησαν έστω και μικρές φθορές, αλλά και να καταφεύγουν σε κάποιο ανοιχτό χώρο όταν εκδηλώνεται σεισμική δόνηση , κάλεσε τους πολίτες ο κ. Λέκκας ο οποίος πάντως με επίκεντρο μια παραφιλολογία που αναπτύσσεται, διευκρίνισε ότι η κοινωνία θα πρέπει να κινείται συντεταγμένα και πάντως με άξονα την επίσημη ενημέρωση.

Όσα σχολεία δεν φιλοξενούν εκλογικά τμήμα και σήμερα θα λειτουργούσαν, παρέμειναν κλειστά με απόφαση του δημάρχου, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι για την ασφάλεια των σχολείων τόσο ενόψει εκλογών, όσο και ενόψει της επανόδου των παιδιών από την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Λέκκας και τοπικοί φορείς επισκέφθηκαν τις Μοίρες αλλά χωριά όπως ο Σίβας και τα Πιτσίδια βλέποντας από κοντά τις όποιες καταστροφές, διευκρινίζοντας ότι η παρακολούθηση του φαινομένου θα συνεχιστεί , ενώ μετά από εντολή του υπουργείου πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής θα υπάρξει σύγκληση του επιστημονικού οργάνου εκτίμησης σεισμικότητας.

Ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι διευκρινίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται δίπλα τους και σε αυτή την δοκιμασία.

Αυτό είναι το επίσημο πόρισμα για τον σεισμό των 5.1 Ρίχτερ στη Μεσαρά - Φυσιολογική εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας

Πλήρης επιβεβαίωση του neakriti.gr που εδώ και ώρα είχε δημοσιεύσει πληροφορίες για τη σεισμική ακολουθία στη Μεσαρά μετά τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης. Το πόρισμα αναφέρει: "Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Προέδρου του ΟΑΣΠ και Προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, συνεδρίασε η εν λόγω Επιτροπή για να εξετάσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής:

1. Η σεισμική ακολουθία στον Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης εξελίσσεται φυσιολογικά, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έως τώρα δεδομένα.

2. Η Επιτροπή συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες στον Δήμο Φαιστού. Επίσης, προτείνεται στους πολίτες να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις.

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας οφείλεται σε ρήγμα μικρού μήκους, το οποίο αναπτύσσεται κυρίως στον θαλάσσιο χώρο.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε όπως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oasp.gr".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News