«Αναγκαίο ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» για να ενισχυθούν η αγροτιά, ο τουρισμός και οι μικρομεσαίοι - Τι λένε φορείς της Κρήτης

Κρήτη
«Αναγκαίο ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» για να ενισχυθούν η αγροτιά, ο τουρισμός και οι μικρομεσαίοι - Τι λένε φορείς της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών πρέπει να προβεί η επόμενη κυβέρνηση ώστε να κάνει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας βιώσιμο

Σε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών πρέπει να προβεί η επόμενη κυβέρνηση, ώστε να κάνει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας βιώσιμο. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να υπάρξουν στον τουριστικό, αγροτικό και εργασιακό τομέα, επιζητώντας την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να είναι η αναδιατύπωση της ΚΑΠ, η ισορροπημένη ανάπτυξη τουρισμού και πρωτογενούς τομέα και η στόχευση του τουριστικού μας μοντέλου επάνω σε δύο βασικούς άξονες και πιο συγκεκριμένα ο ελληνικός και δη κρητικός τουρισμός πρέπει αφενός να αποκτήσουν κοινωνικό πρόσωπο και αφετέρου να έχουν ένα όσο το δυνατόν ελαφρύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ειδικότερα, η συζήτηση για την ύπαρξη ενός παραγωγικού μοντέλου είναι πάντοτε ανοιχτή. Ανασυγκρότηση παραγωγικού μοντέλου σημαίνει ανασυγκρότηση των οικονομικών και εργασιακών δυνάμεων που διατηρούν και αναπαράγουν ένα κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο. Καταλύτης των δυνάμεων αυτών είναι η κυβέρνηση και γενικότερα η εκτελεστική εξουσία που ρυθμίζει τις κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις.

Λαμβάνοντας υπόψη πως σε δύο ημέρες έχουμε εκλογές, εργασιακοί και παραγωγικοί φορείς μίλησαν στο neakriti.gr τόσο για τις προκλήσεις, αλλά και για τις στοχεύσεις που πρέπει να έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο. Είναι άξιο αναφοράς πως όλοι οι παραγωγικοί φορείς μίλησαν για ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο, πράγμα που σημαίνει πως το κοινωνικό όφελος δε διαχέεται αποκλειστικά και μόνο στα κέρδη των ολίγων, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας.

Αναμφισβήτητα, το οικονομικό πεδίο που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, ρευστότητα και κυρίως λειτούργησε ως ανάχωμα την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν ο τουρισμός. Ειδικότερα, ο τουρισμός προσφέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης προέρχεται από τον τουρισμό. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, μίλησε στο neakriti.gr όπου κατέστησε σαφές πως ο τουρισμός πρέπει να συνδεθεί άμεσα με το περιβάλλον και να αποκτήσει ένα κοινωνικό πρόσωπο. «Ο τουρισμός πρέπει να αποκτήσει ένα κοινωνικό πρόσωπο αφενός και αφετέρου να τον συνδέσει η κυβέρνηση με περιβαλλοντικές πολιτικές. Η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να βάλει σε προτεραιότητα προβλήματα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οδικά δίκτυα. Ο τουρίστας επιθυμεί να μεταβαίνει σ’ έναν τουριστικό τόπο σε όσο γίνεται λιγότερες ώρες. Λιγότερα έξοδα βενζίνης, καλύτερες υποδομές και οδικό δίκτυο. Όλα αυτά απαιτούν έναν στρατηγικό σχεδιασμό, συνδεδεμένο με την ανάγκη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να εξωτερικεύσουν ένα κοινωνικό πρόσωπο τόσο προς την τοπική κοινωνία όσο και προς τη γενικότερη επιχειρηματικότητα του τόπου», υπογράμμισε ο κ. Πελεκανάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πελακανάκης σημείωσε πως το νέο παραγωγικό μοντέλο από την επόμενη κυβέρνηση επιζητάει μια ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ταυτόχρονα την ανάδειξη συνεργειών με τον τουρισμό. «Ο τουρισμός είναι ένα δυναμικό οικονομικό πεδίο δράσης. Αναπτύσσεται ραγδαία. Το ζήτημα είναι να υπάρξουν ωστόσο συνέργειες με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Είναι αναγκαίο και επιτακτικό αίτημα να προβληθούν μέσω του τουρισμού τα τοπικά μας προϊόντα και γενικότερα η περιφερειακή οικονομία του τόπου μας. Επίσης, οποιαδήποτε κυβέρνηση και να έρθει στην εξουσία θα πρέπει να επιδιώξει έναν “ζωντανό” τουρισμό. Ανάπτυξη δε σημαίνει να αναπτύσσεται μονομερώς ο τουρισμός και ο κτηνοτροφικός και αγροτικός κόσμος να αφανίζονται. Δεν πρέπει το αεροδρόμιο Καστελίου να αποτελέσει αφορμή για καμία κυβέρνηση για να αφανιστεί ο πρωτογενής τομέας. Για να μιλάμε για ένα νέο και αναβαθμισμένο παραγωγικό μοντέλο, θα πρέπει να έχουμε δύο οικονομικά πεδία δράσης, όπως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, και να αναπτύσσονται γρήγορα, με την κυβέρνηση να τους παρέχει την ώθηση».

Την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί η νέα ΚΑΠ, καθώς το 2030 δε θα υπάρχει αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Πρέπει να αλλάξει η νέα ΚΑΠ. Εμείς ως αγροτοκτηνοτρόφοι υποστηρίξαμε πως πρέπει να έχουμε κατώτερες εγγυημένες τιμές για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα έξοδά μας. Φέτος, και η γεωργία και η κτηνοτροφία στηρίχτηκαν στην επιδότηση. Εάν κοπεί η επιδότηση, τότε δε θα υπάρχει ούτε ένα κοπάδι. Η εντατικοποίηση προτείνεται σταθερά από την κυβέρνηση και από την ΚΑΠ. Εμείς δε θεωρούμε πως είναι σωστό μέτρο. Έχουμε ζητήσει να αλλάξει η νέα ΚΑΠ, γιατί θεωρούμε πως το 2030 δε θα υπάρχει κτηνοτρόφος και γεωργός. Η νέα ΚΑΠ προκαλεί αφαίμαξη των μικρών κλήρων και δε δίνει περιθώρια στον μικρομεσαίο», διεμήνυσε.

«Δε δόθηκαν χρήματα στην πραγματική οικονομία» από το Ταμείο Ανάπτυξης

Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος της ΓΣΕΕ, Στέλιος Βοργιάς, επισήμανε την ανάγκη η Πολιτεία να δώσει χρήματα σε τομείς που παράγουν, ενώ κατήγγειλε πως ευρωπαϊκά χρήματα και κονδύλια, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης, δε δόθηκαν στην πραγματική οικονομία. «Θα πρέπει η Πολιτεία να γίνει περισσότερο παρεμβατική και κυρίως να υπάρξουν δυναμικές πολιτικές, ώστε να ενισχυθούν τομείς, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, ο τουρισμός και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς, αυτοί οι 3 τομείς πολλές φορές λειτουργούν στον “αυτόματο πιλότο” και θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος κρατικής παρέμβασης, ώστε να τονώνει τη δυναμικότητα των κλάδων αυτών. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έπρεπε να δώσει χρήματα στην πραγματική οικονομία που υπάρχει εντός της κοινωνίας και να στηριχτούν, πέραν των παραπάνω κλάδων, τομείς όπως η μεταποίηση, που είναι αναδυόμενος κλάδος, αλλά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που είναι η “ραχοκοκκαλιά” της εθνικής μας οικονομίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News