Η Ελένη Βατσινά στο neakriti.gr: "Ενότητα και ομοψυχία στο ΠΑΣΟΚ για τη νέα Αλλαγή και ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό"

Κρήτη
Η Ελένη Βατσινά στο neakriti.gr: "Ενότητα και ομοψυχία στο ΠΑΣΟΚ για τη νέα Αλλαγή και ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη πρέπει να δουλέψουμε και πάνω στα θέματα της Ισότητας προκειμένου η ίδια μας η Κοινωνία να συνειδητοποιήσει ότι οι γυναίκες είναι απολύτως ισότιμες με τους άνδρες, με τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες δυνατότητες, τις ίδιες ευθύνες και επομένως θα έπρεπε να έχουν και τις ίδιες προσβάσεις.

Ένα ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ "βλέπει" η υποψήφια βουλευτής στο Ηράκλειο Ελένη Βατσινά σε συνέντευξη που έδωσε στο neakriti.gr λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η κ. Βατσινά μιλάει για τους νέους, τις υποομές της Κρήτης και τα μηνύματα που λαμβάνει από τον κόσμο λέγοντας ότι όλο το ΠΑΣΟΚ δίνει αγώνα για τη νέα Αλλαγή με ενότητα και ομοψυχία.

Η συνέντευξη της κ. Βατσινά αναλυτικά είναι η ακόλουθη:

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής τι μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο ;

Μηνύματα ενότητας και συσπείρωσης, σίγουρα!Όλο το ΠΑΣΟΚ, με ενότητα και ομοψυχία, δίνει τον αγώνα για τη νέα Αλλαγή για να οικοδομήσει ξανά, σε στέρεες βάσεις, ένα ισχυρό Δημοκρατικό Κάστρο σε όλο το νησί,

που θα ανοίξει τις πύλες του προς το μέλλον, θα υψώσει τείχη προστασίας στους αδύναμους, θα εξασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή.Προσωπικά, εισπράττω και εξαιρετικά θετική ενέργεια και εμπιστοσύνη. Νιώθω την αναγκη των πολιτών να μπορέσουν να εμπιστευθούν έναν άνθρωπο και είναι τιμή μου που επιλέγουν εμένα. Η ελπίδα τους αποτελεί για μένα όπλο και εφόδιο, για να μπορέσω να ενώσω τις δυνάμεις μου με όλο το ΠΑΣΟΚ και από κοινού να διεκδικήσουμε για την Κοινωνία.

Οικονομική πολιτική ή υποκλοπές κυριάρχησαν στην προεκλογική ατζέντα;

Η Οικονομία είναι το Νο1 πρόβλημα που αναδεικνύει η Κοινωνία ως μείζον αλλά ελάχιστα ακούσαμε για αυτό - και ήταν γενικόλογα. Βλέπετε, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπερήφανη για τα κουπόνια με τα οποία έχουν καταντήσει να ζουν οι Έλληνες και ως εκεί φτάνει ο μακρόπνοος σχεδιασμός και το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής της απερχόμενης κυβέρνησης.

Όμως οι υποκλοπές δε θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής ατζέντας. Πρόκειται για ένα ζήτημα Δημοκρατίας, που το ΠΑΣΟΚ θέτει υπεράνω όλων. Καταδεικνύεται η θεσμική κρίση και η υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών. Και ταυτόχρονα βλέπουμε να ξετυλίγεται μια συγκεντρωτική κουλτούρα διακυβέρνησης, μια αλαζονεία, μια αίσθηση παντοδυναμίας.

Πώς μπορούν να εμπιστεύονται οι πολίτες το πολιτικό σύστημα μετά από όλα αυτά; Ιδίως όταν στην Ελλάδα του 2023, ένας πολιτικός αρχηγός παρακολουθείται, με τον Πρωθυπουργό αρχικά να κάνει τον ανήξερο και στη συνέχεια να παραδέχεται την παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη, που πάντως δεν αποτελούσε εθνικό κίνδυνο - το είπε ο κ.Μητσοτάκης στο debate - κάτι σαν "συγνώμη, λάθος", δηλαδή! Όμως τί μήνυμα παίρνει ο πολίτης από όλα αυτά τα αδιανόητα; Μήνυμα ατιμωρησίας και ασυδοσίας!

Το τουριστικό ρεύμα έχει ξεκινήσει... είμαστε έτοιμοι; σε επίπεδο εργαζομένων και υποδομών ;

Έτοιμοι δε θα είμαστε ποτέ, όσο δεν υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τον Τουρισμό. Έχουμε ήλιο, έχουμε θάλασσα, κι από εκεί και πέρα έχουμε ιστορία, πολιτισμό, γαστρονομία, φύση, που οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τυχαία και αν οι ίδιοι έχουν ειδικό ενδιαφέρον και αναζητήσουν τους κρυμμένους θησαυρούς του νησιού!

Την ώρα που άλλες χώρες επενδύουν στον θεματικό Τουρισμό που προσελκύει πιο εύρωστους οικονομικά επισκέπτες και ενισχύει τον Τουρισμό καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, εμείς εξακολουθούμε να πηγαίνουμε στον "αυτόματο πιλότο", με την ιδιωτική πρωτοβουλία να παίρνει το τιμόνι.

Την ίδια ώρα το κεντρικό κράτος επιμένει να εισπράττει από τον Τουρισμό, με καμία ανταποδοτικότητα ωστόσο. Οι υποδομές εξακολουθούν να είναι ελλειμματικές:

ενέργεια και ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και καθαριότητα, υποδομές υγείας, οδική ασφάλεια και σήμανση αλλά και υλοποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό.

Όλα αυτά πρέπει επιτέλους να μπουν σε προτεραιότητα γιατί τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: και για τον Τουρισμό φυσικά, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν σημαντικά και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Όσο για το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων εξακολουθεί να υφίσταται, εξακολουθούν τα ξενοδοχεία να αναζητούν ανθρώπους - βλέπουμε αγγελίες ακόμη και στα social media.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό στην Κρήτη αντιστοιχούν στο 20% όλης της χώρας και ως κράτος αποφασίσαμε την ύστατη στιγμή να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ... χάπι για το σύμπτωμα, αντί να αναζητήσουμε την "ασθένεια" και να τη θεραπεύσουμε.

Η εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες δε θα έπρεπε να είναι η πρώτη επιλογή, αλλά η ύστατη λύση. Γιατί οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που αποτελούν το πρόσωπο της Κρήτης στο εξωτερικό, θα πρέπει να είναι οι κατάλληλοι: να είναι καταρτισμένοι και να έχουν διασφαλιστεί συνθήκες εργασίας και αμοιβές.

Θα πρέπει πρώτα να εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να εργαστούν άνθρωποι έμπειροί, ικανοί και εκπαιδευμένοι στο αντικείμενο, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και κατόπιν να στρέψουμε το βλέμμα σε τρίτες χώρες.

Μιλάμε συνεχώς για τις υποδομές που η Κρήτη αδιαμφισβήτητα έχει ανάγκη. Δε μιλάμε όμως, παρά αόριστα, και συνήθως με κάποια δυσάρεστη ή τραγική αφορμή για αυτά που δεν είναι υλικά αλλά μας αγγίζουν όλους, γιατί είναι ζητήματα κουλτούρας. Εντοπίζετε κάποια στρεβλή νοοτροπία στην Κρήτη, για την οποία θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα και παρέμβαση;

Χρειάζεται σίγουρα παρεμβάσεις στις υποδομές του ο νομός Ηρακλείου. Για τον ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελλίου που είναι δύο από τα μεγάλα έργα του νησιού έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Υπάρχουν όμως κι άλλα έργα υποδομών που οφείλουμε να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης και σχετίζονται με την ενέργεια, την ύδρευση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία και την καθαριότητα, τις υποδομές υγείας αλλά και πολεοδομικά ζητήματα (πολεοδομικές μελέτες και Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό) που θα ξεμπλοκάρουν την οικιστική ανάπτυξη και θα δώσουν νέα πνοή στον Τουρισμό.

Θα πρέπει όμως να εστιάσουμε και σε θέματα κοινωνικά, που αφορούν και το νομό Ηρακλείου αλλά και όλη την Κρήτη. Είναι μείζον ζήτημα η έξαρση βίας που καταγράφεται στο νησί και η ευκολία με την οποία παίρνει κανείς ένα όπλο, δηλαδή το νόμο στα χέρια του. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Κρητικός ότι η αυτοδικία δεν είναι επιλογή και πως για κάθε πρόβλημα, για κάθε διαφωνία υπάρχει η Δικαιοσύνη και όχι ο νόμος του ισχυρού ή ο "νόμος" των όπλων. Και φυσικά μέσα στην έξαρση της βίας, βρίσκεται και η έμφυλη βία, η οποία ωστόσο εδράζεται σε διαφορετική βάση, που δεν είναι άλλη από τα πατριαρχικά κατάλοιπα. Επομένως στην Κρήτη πρέπει να δουλέψουμε και πάνω στα θέματα της Ισότητας προκειμένου η ίδια μας η Κοινωνία να συνειδητοποιήσει ότι οι γυναίκες είναι απολύτως ισότιμες με τους άνδρες, με τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες δυνατότητες, τις ίδιες ευθύνες και επομένως θα έπρεπε να έχουν και τις ίδιες προσβάσεις.

Τι περιμένετε από τους νέους την Κυριακή; Θα πάνε να ψηφίσουν και με τι κριτήρια ;

Οι νέοι άνθρωποι διαπιστώνω ότι ενδιαφέρονται για την πολιτική. Είναι άλλωστε οι νέοι, αυτοί που έχουν βιώσει και βιώνουν τις διαδοχικές κρίσεις που περνάμε τα τελευταία 15 χρόνια. Γι'αυτό είναι πολιτικοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι ότι με την ψήφο μας μπορούμε να αλλάξουμε τον ρου των πραγμάτων.

Υπάρχει φυσικά και η αποστροφή προς το πολιτικό σύστημα αδιαμφισβήτητα, διαχέεται όμως σε όλα τα ηλικιακά στρώματα και βέβαια αυτό είναι και ένα στοίχημα για όλα τα κόμματα: να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να επανέλθει η εμπιστοσύνη του πολίτη στην Πολιτική. Είμαι πάντως πεπεισμένη ότι οι νέοι θα πάνε στην κάλπη και θα μετουσιώσουν τη φωνή τους σε ψήφο για Αλλαγή, για Αξιοπρέπεια, για σεβασμό στον πολίτη.

Τι ρόλο ευελπιστείτε ότι θα παίξει το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών ;

Το ρόλο εκείνου που θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα του πολίτη και θα εργάζεται για την κοινωνική συνοχή. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στην μεθαυριανή κάλπη για να μπορέσει να διαπραγματεύεται με αξιώσεις, να έχει ρόλο ρυθμιστή και να αποτελέσει καταλύτη μεγάλων αλλαγών με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο βλέπουμε ότι το Δημοκρατικό Κάστρο έχει αρχίσει να ανοικοδομείται εκ νέου, με το Ηράκλειο να αποδεικνύει ότι ποτέ δεν απώλεσε τις αξίες του. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στο νομό, δυνατό, με αξιώσεις και με τη νέα γενιά να δείχνει το δρόμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News