Κακλαμανάκης για Αυγενάκη: Η δικαστική περιπέτεια του ολυμπιονίκη λόγω καθυστέρησης εφαρμογής του νόμου

Κρήτη
Κακλαμανάκης για Αυγενάκη: Η δικαστική περιπέτεια του ολυμπιονίκη λόγω καθυστέρησης εφαρμογής του νόμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είχε αποκαλύψει ο χρυσός ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης σε συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες για το πώς σύρθηκε στα δικαστήρια, επειδή μίλησε στη Βουλή το 2019 για την ΕΙΟ και εν συνεχεία δεν εφαρμόστηκε ο αθλητικός νόμος

Η δικαστική περιπέτεια του χρυσού ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη φαίνεται ότι έχει ονοματεπώνυμο και αιτία. Ο Νίκος Κακλαμανάκης δέχτηκε αγωγές χιλιάδων ευρώ από την ΕΙΟ για όσα είπε δημόσια σε συνεδρίαση της Βουλής για την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, που του στοίχισαν χρόνο και χρήμα στα δικαστήρια, έχοντας πετύχει πρωτόδικη δικαίωση και βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου. Με μια αποκαλυπτική συνέντευξή του πριν από κάποιες ημέρες στο περιοδικό “Downtown”, ο κ. Κακλαμανάκης αποκάλυψε ότι σύρθηκε στα δικαστήρια, αν και θα μπορούσε να μην είχε εμπλακεί σε έναν τέτοιο αγώνα που, όπως λέει, του έχει στοιχίσει ακριβά και οικονομικά και ψυχολογικά, αν δεν υπήρχε αδικαιολόγητη καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου από τον υφυπουργό Αθλητισμού. Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Κακλαμανάκης αναφέρεται στην περιπέτειά του στα δικαστήρια, λέγοντας το εξής σημαντικό στοιχείο: «Η μέχρι σήμερα αδικαιολόγητη καθυστέρηση του υφυπουργού Αθλητισμού στην επιβολή κυρώσεων, όπως ορίζει ο αθλητικός νόμος, έκανε ακριβό έως απαγορευτικό το δικαίωμα στην αλήθεια, οδηγώντας σε μαρασμό την ιστιοπλοΐα». Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Μήπως ότι η μη έγκαιρη παρέμβαση Αυγενάκη για την εκκαθάριση της Ομοσπονδίας, παρά το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δημιούργησε απλώς τις συνθήκες για τη δικαστική περιπέτεια του ολυμπιονίκη; Μάλιστα, ο κ. Κακλαμανάκης όταν δέχτηκε την αγωγή σε βάρος του, αποκαλύπτει πως του έγινε κρούση από αθλητικούς παράγοντες να κάνει δήλωση μετάνοιας ή μεταμέλειας, κάτι που δε δέχτηκε. Τα επίμαχα σημεία της συνέντευξης Κακλαμανάκη για τη δικαστική περιπέτειά του, αφήνοντας την υποψία ότι ευθύνη για αυτήν έχει και ο ίδιος ο Αυγενάκης, είναι η ακόλουθη:

Είσαι ένας άνθρωπος που δε φοβήθηκε ποτέ, μάλιστα κλήθηκες στη Βουλή και μίλησες για τις παθογένειες στον ελληνικό αθλητισμό.

«Κλήθηκα στη Βουλή και κατέθεσα την εμπειρία μου, τις απόψεις και τις κρίσεις μου με ειλικρίνεια, ως όφειλα, από ηθικό καθήκον μου απέναντι στην Πολιτεία και την ελληνική κοινωνία, με σκοπό τη χρηστή διοίκηση των αθλητικών φορέων και της δημόσιας αποστολής τους. Η διαφθορά που έχω βιώσει από το 1988 μέχρι και σήμερα στον αθλητισμό στην Ελλάδα, όμως, φαίνεται ότι αποτελεί προστατευόμενο είδος κι εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της. Μετά την ομιλία μου στη Βουλή, οι παράγοντες της ΕΙΟ αποφάσισαν την άσκηση εκφοβιστικής αγωγής εις βάρος μου, που δημόσια την ανήγγειλαν αναχαιτίζοντας την επιθυμία κάθε τρίτου που θα ήθελε να αναφέρει τις δικές του εμπειρίες. Διεκδικώ το δικαίωμα στην αλήθεια. Δίχως το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν υπάρχει και δικαίωμα στην ευκαιρία για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτούς μίλησα, δε μίλησα για εμένα, εγώ τον κύκλο μου τον είχα τελειώσει. Δεν αποδέχτηκα να σιωπήσω και να κάνω δήλωση μετάνοιας ή μεταμέλειας, που μου ζήτησαν οι αθλητικοί παράγοντες της διοίκησης της ΕΙΟ πριν από τη συζήτηση της αγωγής, γιατί δε θα ήταν αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησής μου, αλλά φόβου».

Σε τι σημείο βρίσκεται ο αγώνας αυτός;

«Πριν από τη συζήτηση της αγωγής τους, είχε εκδοθεί πόρισμα ελέγχου της ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρότατες παραβάσεις του αθλητικού νόμου και άλλων νομοθετικών διατάξεων. Η πρωτόδικη απόφαση απέρριψε την αγωγή τους, έχοντας περιλάβει στο σκεπτικό της τις παραβάσεις αυτές, που αναφέρονται στο πόρισμα της ΕΑΔ. Πρόσφατα συζητήθηκε η έφεσή τους. Η διαχρονική κατάχρηση εξουσίας, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αλλά και η ευκολία των παραγόντων να χρησιμοποιήσουν το νομικό πρόσωπο της ΕΙΟ με κατασκευασμένες κατηγορίες εις βάρος μου, προκειμένου να με δικάσουν, και η μέχρι σήμερα αδικαιολόγητη καθυστέρηση του υφυπουργού Αθλητισμού στην επιβολή κυρώσεων, όπως ορίζει ο αθλητικός νόμος, έκαναν ακριβό έως απαγορευτικό το δικαίωμα στην αλήθεια, οδηγώντας σε μαρασμό την ιστιοπλοΐα. Η κορυφαία ιστιοπλόος μας, Βασιλεία Καραχάλιου, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να αγωνίζεται για την Πορτογαλία. Δεν έχουμε καμία διάκριση πλέον σε ολυμπιακό επίπεδο, κινδυνεύει να μην εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς η ελληνική ιστιοπλοΐα το 2024, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια. Η Πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει ότι δεν ανέχεται την παραβατικότητα. Πλήρωσα ένα υψηλό τίμημα, αντιπαλεύοντας το άδικο σύστημα μέχρι και σήμερα. Σε μία Ελλάδα του “ποιον γνωρίζεις” και του “είσαι ό,τι δηλώσεις”, έδωσα φωνή στο “τι αξίζεις”, από τον αποκλεισμό στη Σεούλ στα 19 μου μέχρι και πρόσφατα στη Βουλή».

«Πληρώνω το κόστος του να νοιάζεσαι» - «Κίνητρό μου να παλέψω για τους επόμενους»

Για ποιον λόγο αποφάσισες να μιλήσεις; Ποιο ήταν το κίνητρο;

«Την εποχή που κλήθηκα στη Βουλή το 2019 και είπα “γκρεμίστε τείχη κατάχρησης εξουσίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τείχη περιφρόνησης, γιατί αυτά βιώσαμε” και για τα οποία δικάστηκα, προπονούσα και στήριζα με υλικά όσο μπορούσα ένα παιδάκι 12 ετών, του οποίου ο πατέρας δούλευε στον καθαρισμό του Δήμου και τα έβγαζε πέρα πολύ δύσκολα. Έβλεπα ένα παιδάκι, φοβερό ταλέντο, που δεν είχε τη στήριξη για κάτι παραπάνω. Δεν μπορείς να δολοφονείς το όνειρο ενός μικρού παιδιού, ανεξαρτήτου επιπέδου διάκρισης ή κοινωνικής τάξης. Δεν πιστεύω ότι η ιστιοπλοΐα πρέπει να είναι ένα άθλημα για λίγους, έχουμε τις καλύτερες θάλασσες που είναι έτοιμα “γήπεδα” για όλους. Το κίνητρό μου ήταν να παλέψω για τους επόμενους, είδα στο πρόσωπο αυτού του παιδιού την ευκαιρία που δεν είχε ποτέ ο πατέρας μου. Το θεώρησα θεμιτό να παλέψω για τον μικρό Μανολάκη, το κλάμα της Καραχάλιου, που είναι ένα παιδί το οποίο προσπαθεί από τα 6 της και έγινε κορυφαία στον κόσμο μόνο με τη στήριξη της οικογένειάς της και για κάθε αθλητή στη θέση αυτή. Το να νοιάζεσαι είναι παρεξηγήσιμο, γιατί πολλοί κρίνουν εξ’ ιδίων, περιμένοντας ανταλλάγματα. Πληρώνω το κόστος του να νοιάζεσαι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News