ΕΑΣΗ: Αγώνας δρόμου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων - "Αγκάθι" οι απλήρωτοι στην Κρήτη

Κρήτη
ΕΑΣΗ: Αγώνας δρόμου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων - "Αγκάθι" οι απλήρωτοι στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να μην επιχειρήσουν οι παραγωγοί να κάνουν μόνοι τους την ενεργοποίηση δικαιωμάτων γιατί το όποιο λάθος θα τους ακολουθεί για όλη τη διάρκεια της νέας ΚΑΠ και θα έχουν πρόβλημα στις πληρωμές», συμβουλεύει ο Μύρων Χιλετζάκης - Η επίσημη ανακοίνωση της οργάνωσης προς τον αγροτικό κόσμο

Να εισέλθουν με τον κωδικό TAXIS NET και να κατεβάσουν τον απαραίτητο εξαψήφιο κωδικό Πύλης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2023, καλεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου τους παραγωγούς της δύναμης της, ενώ τους συνιστά αν δεν μπορούν μόνοι τους να απευθύνονται στους λογιστές τους. Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης τονίζει ότι παρά τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου, οι παραγωγοί δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν ακόμα ούτε μόνοι τους, αλλά μόνο να λάβουν τον εξαψήφιο κωδικό τους και στη συνέχεια θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται στα τηλέφωνα της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, "η ΕΑΣΗ ενημερώνει τους παραγωγούς ότι, το σύστημα για την λήψη του απαραίτητου εξαψήφιου κωδικού Πύλης για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων 2023 έχει ανοίξει, με χρήση των κωδικών TAXIS NET (μέσω του λογιστή τους) https://eae2023.opekepe.gov.gr/landing-page.

Μετά την λήψη του εξαψήφιου κωδικού, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας για την καταχώρησή του και στη συνέχεια για την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους.

Τα στελέχη της  ΕΝΩΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, με την 20ετή εμπειρία και τεχνογνωσία τους, είναι σε θέση να υποβάλλουν  έγκαιρα και έγκυρα την αίτηση ΟΣΔΕ των παραγωγών,  παρά την πολυπλοκότητα της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που εφαρμόζεται από φέτος".

"Θα προλάβουμε"...

"Παράγεται ο εξαψήφιος κωδικός. Για να παραχθεί ο εξαψήφιος κωδικός χρειάζονται οι κωδικοί του TAXIS NET. Με αυτό τον τρόπο παίρνουμε προσωρινό πρωτόκολλο", όπως διευκρινίζει ο Μύρων Χιλετζάκης. "Οι ενεργοποιήσεις θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 21 Αυγούστου. Προς το παρόν δεν μπορούμε να οριστικοποιήσουμε. Απλώς κατεβάζουμε την αίτηση", λέει ο συνεταιριστής.

Στο ερώτημα μας αν θα προλάβουν οι παραγωγοί φέτος να λάβουν εγκαίρως τις επιδοτήσεις τους, δεδομένου ότι από τις 16 Οκτωβρίου και μετά δίνεται η προκαταβολή", η απάντηση Χιλετζάκη ήταν θετική: "Η προκαταβολή δίνεται ακόμα και αν δεν έχουμε πάει σε περαιτέρω έλεγχο. Αυτό το λέει ο κανονισμός. Και το έχουμε δει αυτό τα προηγούμενα χρόνια. Πάρα πολλοί παραγωγοί πληρώνονταν τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο δεν πληρώνονταν γιατί τους έκαναν περαιτέρω έλεγχο"...

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης συμβουλεύει τους παραγωγούς να μην επιχειρήσουν να ενεργοποιήσουν από μόνοι τους τα δικαιώματα τους, γιατί το όποιο λάθος θα τους ακολουθεί για όλη τη διάρκεια της νέας ΚΑΠ και θα έχουν έτσι προβλήματα στις πληρωμές τους.

"Αγκάθι" οι απλήρωτοι

Ωστόσο, "αγκάθι" για την Κρήτη παραμένει ο μεγάλος αριθμός παραγωγών που "κάνει να παίρνουν" μέρος ή και ολόκληρο το μέρος των περυσινών τους επιδοτήσεων. "Οι πληρωμές που έλεγαν ότι θα γίνονταν στις 15 του Μάη δεν έχουν γίνει. Σοβαρό πρόβλημα. Αν δεν γίνουν οι εκκαθαρίσεις προγενέστερων ετών σε όσους δεν βρίσκονται σε ειδικό διοικητικό έλεγχο, δεν μπορεί επίσημα να ανοίξει το ΟΣΔΕ. Και έχουμε χιλιάδες "απλήρωτα" ΑΦΜ. Άλλοι με μεγάλο πρόβλημα και άλλοι με μικρότερο"...

Έρχεται το μεταφορικό ισοδύναμο

Στο μεταξύ, από σήμερα Πέμπτη 18 Μαΐου μπορούν οι κτηνοτρόφοι να κατεβάζουν τον εξαψήφιο κωδικό τους μέσω TAXIS NET και να επικοινωνούν με την ΕΑΣΗ για να γίνεται δωρεάν η διαδικασία πληρωμής τους από το μεταφορικό ισοδύναμο, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

Τα χρήματα που θα καταβληθούν ανάλογα με τα δηλωθέντα ζώα, θα είναι από 300 έως και 1.200 ευρώ για τον κάθε κτηνοτρόφο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News