Λασίθι: Σήμα για «ξεμποστάνισμα» δίνει η αγορά κηπευτικών της Ιεράπετρας

Κρήτη
Λασίθι: Σήμα για «ξεμποστάνισμα» δίνει η αγορά κηπευτικών της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αγορά των κηπευτικών τις τελευταίες μέρες δίνει σήμα για ξεμποστάνισμα των παλιών φυτεύσεων, καθώς τα παλιά φυτά στα θερμοκήπια παρουσιάζονται γερασμένα λόγω του ήπιου χειμώνα και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντας»

Μετά από μια καλή σε γενικές γραμμές χρονιά, η χειμερινή καλλιεργητική περίοδος των καλλιεργειών υπό κάλυψη της Ιεράπετρας, φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της, με την πτώση των τιμών τις τελευταίες μέρες στα βασικά προϊόντα, να δίνει σήμα για «ξεμποστάνισμα», καθαρισμό, απολύμανση των θερμοκηπίων και καλοκαιρινές διακοπές για όσους έχουν τη δυνατότητα, μέχρι να γεμίσουν ξανά τις μπαταρίες τους οι αγρότες, για να ξεκινήσουν τις νέες φυτεύσεις από τις αρχές Αυγούστου.

Αν εξαιρέσει κανείς τις χειμερινές καλλιέργειες αγγουριού που έχουν κλείσει τον κύκλο τους εδώ και πολλές μέρες, έχοντας καταγράψει θετικό πρόσημο στην πρόσοδο τους, στην Άρβη, την Ψαρή Φοράδα, την Ιεράπετρα, τον Μακρύ Γιαλό και τον Γούδουρα Σητείας, οι υπόλοιπες καλλιέργειες ντομάτας, «βελανιδιού», πιπεριάς και μελιτζάνας συνεχίζονται, με μεγάλους ακόμη όγκους παραγωγής, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα και να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Η αγορά των κηπευτικών τις τελευταίες μέρες δίνει σήμα για ξεμποστάνισμα των παλιών φυτεύσεων, καθώς τα  παλιά φυτά στα θερμοκήπια  παρουσιάζονται γερασμένα λόγω του ήπιου χειμώνα και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντας, ειδικά στις πρώιμες ντομάτες δεν είναι τόσο καλή, με αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή τους στην ελεύθερη αγορά και  αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρασύρεται προς τα κάτω και η τιμή των προϊόντων που προέρχονται από νέες καλλιέργειες και έχουν καλή ποιότητα», είπε στο neakriti.gr, ο κ. Φώντας  Δουλούμης  από το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή».

«Έτσι κι αλλιώς φτάνουμε σε λίγες μέρες στο τέλος της σαιζόν για τις χειμωνικές καλλιέργειες, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι ανοιξιάτικες και οι καλοκαιρινές καλλιέργειες να μπαίνουν στο παιχνίδι και από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.  Θεωρώ ότι όσοι έχουν το κουράγιο να μένουν μέσα στα θερμοκήπια, τους καλοκαιρινούς μήνες και να καλλιεργούν με τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι ήρωες. Τους εύχομαι καλό κουράγιο και καλή επιτυχία σε ότι και αν καλλιεργούν», τόνισε.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν εφέτος οι χώρες του Βορρά της Ευρώπης με την αδυναμία χρήσης στις θερμαινόμενες θερμοκηπιακές μονάδες του ακριβού φυσικού αερίου και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν  οι αγρότες στην Ιβηρική χερσόνησο με την παρατεταμένη ξηρασία, δημιούργησαν για τα κρητικά κηπευτικά  ευκαιρίες διείσδυσης σε νέες αγορές, όπου εκτός των κλασσικών πελατών μας, κερδήθηκε ένα καλό μερίδιο σε αναδυόμενες αγορές στόχους.

«Βάσει των στοιχείων που τηρούμε στο δημοπρατήριο  που έχουμε στο κέντρο παραγωγής των κηπευτικών της Ιεράπετρας, δυτικά της Γρα Λυγιάς, εφέτος όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας, παραγωγής, δημοπράτησης, εμπορίας, συσκευασίας, διακίνησης και μεταφοράς  κηπευτικών της Ιεράπετρας, έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί. Ήταν μια πολύ καλή χρονιά για όλους πιστεύουμε και θεωρούμε ότι θα έχει και συνέχεια υπό προϋποθέσεις», μας είπαν οι ιδιοκτήτες δημοπρατηρίου κηπευτικών Μάνος Διακάκης και Γιάννης Κατσαράκης.

«Είναι αλήθεια πως τούτη η χειμερινή σαιζόν που κλείνει σε λίγες μέρες και συνεχίζει η καλοκαιρινή, ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τις αδυναμίες  κάποιων ανταγωνιστικών χωρών και μπήκαμε  με αξιώσεις σε αγορές και αλυσίδες που πρέπει να προσέξουμε να μην τις χάσουμε, καθώς το εξαγωγικό εμπόριο έχει πολλές δυνατότητες, αν έχουμε ποιοτικά υγιεινά προϊόντα, αν έχουμε όγκο παραγωγής και αν καλλιεργούμε αυτά τα προϊόντα που ζητούν οι αγορές και οι καταναλωτές. Παρακαλώ όμως τις ναυτιλιακές εταιρείες που ζητούν επιτακτικά να φτάνουν τα φορτία με τις νταλίκες δυο ώρες πριν τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι του Ηρακλείου, να μας σεβαστούν και να αλλάξουν την ώρα αναχώρησης. Να πάνε  λίγο πιο αργά ώστε να προλαβαίνουμε,  τη συγκομιδή, τη δημοπρασία, τη φόρτωση, τη μεταφορά τη συσκευασία, τη επαναφόρτωση στις νταλίκες και τη μεταφορά από Τυμπάκι και Ιεράπετρα αυθημερόν ώστε την επομένη το πρωί τα κηπευτικά μας να είναι φρεσκότατα στους πελάτες μας. Το ζητάμε σε μια περίοδο που δεν επαρκούν τα εργατικά χέρια και είναι αδύνατον όλα αυτά να  γίνουν σωστά μέσα σε λίγες ώρες. Ζητάμε λίγη κατανόηση από όλους», πρόσθεσε ο εξαγωγέας κ. Νίκος Τσουρδίνης, με αφορμή το πρόσφατο  θέμα της επιβολής προστίμων για την καθυστέρηση εισόδου των φορτηγών στο λιμάνι του Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News