Κρήτη

Κυριάκος Μητσοτάκης από Ηράκλειο: «Θα επιστρέψω στην Κρήτη ως πρωθυπουργός»

Μήνυμα νίκης από το Ηράκλειο έστειλε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Παίρνω δύναμη από την Κρήτη»

«Με τη δύναμη του λαού θα επιστρέψω στο Ηράκλειο και στην Κρήτη ως πρωθυπουργός μετά τις εκλογές», ήταν το μήνυμα πίστης και σιγουριάς που έδωσε χθες Δευτέρα 15 Μαΐου, από το Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως «την Κυριακή των εκλογών όλη η Κρήτη, όλη η Ελλάδα, θα “βαφτεί” στα γαλάζια».

«Όχι σε μία δεύτερη φορά στη συμφορά», ήταν το σύνθημα με το οποίο ξεκίνησε την ομιλία του στο δημοτικό κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης” ο πρωθυπουργός, ενώ έθεσε και το δίλημμα ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου.

«Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω, θέλουμε καλύτερες αμοιβές ή περικοπές, θέλουμε σύνορα ασφαλή ή σύνορα ανοιχτά σε κάθε απειλή; Με λίγα λόγια, θέλουμε Μητσοτάκη ή Τσίπρα; Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέθεσε τις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του την προηγούμενη 4ετία. Εστίασε, μεταξύ άλλων, στην τουρκική προκλητικότητα, την πανδημία και την κρίση, σημειώνοντας ότι έμεινε πιστός στις εξαγγελίες του, κάνοντας πράξη όσα είχε υποσχεθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ξανά για τη στήριξη των συνταξιούχων και ιδιαίτερα εκείνων που πλήττονται ακόμα από την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη 4ετία, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «εμείς παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας και δεν ντρεπόμαστε να μιλάμε για την κοστολόγησή του». Τόνισε, δε, ότι η επόμενη 4ετία θα είναι η 4ετία των καλύτερων μισθών για όλους.

Αναφορές στους γονείς του

Από την ομιλία δεν έλλειψαν μάλιστα και οι πολλαπλές συναισθηματικές αναφορές στον πατέρα του, αλλά και στη μητέρα του.

«Παίρνω δύναμη εδώ από την Κρήτη. Ανήμερα του Κωνσταντίνου και Ελένης παίρνουμε την πρωτιά. Ο λαός θα πει όχι σε δεύτερη φορά στη συμφορά, αλλά θα δώσει δεύτερη εντολή στην προκοπή», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «τη μέρα που θα γιόρταζε μαζί μας και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποσχόμαστε τη γιορτή της δημοκρατίας και θέλουμε την πρωτιά σε όλους του νομούς μας».

«Ξεπεράσαμε το Μεταναστευτικό, την πανδημία, τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, μείναμε όρθιοι στις προκλήσεις, με την Ελλάδα πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν και τους Έλληνες ενωμένους. Είχαμε υποσχεθεί λιγότερους φόρους, φροντίδα στους αδύναμους, ασφαλή σύνορα και τα τηρήσαμε όλα αυτά. Δεν ξεχάσαμε ούτε στιγμή τις δεσμεύσεις μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Κατά 7 δισ. ευρώ ελάφρωσαν οι ώμοι των πολιτών από φόρους, αυξήθηκε το αφορολόγητο, οι αγρότες πληρώνουν μισή φορολογία, φροντίσαμε τους χαμηλόμισθους, αυξήθηκε 20% ο βασικός μισθός, που πήγε στα 780 ευρώ σήμερα. Οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις μετά από 12 χρόνια, όσοι αδικούνται από την “προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου” ενισχύονται και θα ενισχύονται, ώσπου η προσωπική διαφορά να καταργηθεί οριστικά. Η ανάπτυξη “τρέχει” με ρυθμό διπλάσιο της Ευρώπης, σημειώσαμε ρεκόρ στις εξαγωγές και στα έσοδά μας από τον τουρισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα ήταν κέντρο διερχόμενων μεταναστών, αλλά τώρα έγινε πατρίδα με σύνορα σε θάλασσα, ξηρά και αέρα» και ξεκαθάρισε ότι ο φράχτης του Έβρου θα απλωθεί σε ολόκληρη τη μεθόριο.

«Ψηφίζουμε για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας. Προσθέσαμε 24 αεροσκάφη Ραφάλ στην Πολεμική Αεροπορία. Ναυπηγούνται ήδη οι φρεγάτες Bellhara. Είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός η εθνική μας άμυνα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις στρατηγικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, στις συμφωνίες για την ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, και στις «έρευνες υδρογονανθράκων που κάνουμε αυτήν τη στιγμή νοτιοδυτικά της Κρήτης». Προσέθεσε ότι «η φωνή της Ελλάδας ακούγεται ισχυρή στις Βρυξέλλες», ενώ είπε ότι «έφερα 31 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με 5 μέρες διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες».

Για προσλήψεις, μισθούς, σπίτια

«Προσλάβαμε 18 χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές, αυξήσαμε κατά 7 χιλιάδες το προσωπικό, ο ΕΦΚΑ εκδίδει τις συντάξεις σε δύο μήνες, όμως πρόσφατες τραγωδίες έδειξαν ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν ακόμη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έθεσε ως μεγάλο “στοίχημα” για την επόμενη 4ετία την αύξηση των μισθών παντού.

«Η επόμενη 4ετία θα είναι η 4ετία των καλύτερων αμοιβών για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, με μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, κατώτατο στα 950 ευρώ, με πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. θα μειώσουμε τα τεκμήρια βίου κατά 30%, τις ασφαλιστικές εισφορές και θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος.

Στον τουρισμό, με ενημέρωσε για την αυξητική πορεία ο αερολιμενάρχης. Ο πήχης μπαίνει ψηλά. Μέχρι το 2030 μπορούμε τα ετήσια έσοδα να φτάσουν στα 30 δισ. ευρώ από τον τουρισμό και η μεγάλη κερδισμένη θα είναι η Κρήτη μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε: «Ανάμεσά μας σίγουρα θα βρίσκονται κάποιοι από τους 25.000 εκπαιδευτικούς που έχουν προσληφθεί μόνιμα. Θα προσληφθούν άλλοι 4.000.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα είναι χώρος γνώσης και όχι βίας. Εμείς είμαστε με τις βιβλιοθήκες, όχι με τις βαριοπούλες. Οι νέοι με ρωτούν πώς θα αποκτήσουν σπίτι... Ήδη ξεκινήσαμε τα πρώτα προγράμματα. Θα δώσουμε φθηνή στέγη σε πάνω από 100.000 νέους και νέα ζευγάρια».

480 έργα ύψους 7,7 δισ. ευρώ στο νησί - Για ΒΟΑΚ, αεροδρόμια και υποδομές

Ανοίγοντας το κεφάλαιο των υποδομών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι γίνονται 480 έργα κόστους 7,7 δισ. ευρώ στην Κρήτη.

«Προσωπικό μου στοίχημα ο ΒΟΑΚ και επιτέλους προχωρά. Οι μεγαλύτεροι θα θυμάστε να τον διεκδικεί πριν από δεκαετίες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ε, λοιπόν το όνειρο γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα για όλη την Κρήτη. Ο δρόμος άνοιξε επιτέλους για τον δρόμο που θέλαμε.

Καθώς προσγειωνόμουν, έβλεπα στο βάθος τα έργα που γίνονται στο νέο αεροδρόμιο. Πάνω από το 20% του έργου έχει ήδη γίνει, θα παραδοθεί στην ώρα του.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν οι μελέτες για την αξιοποίηση του υφιστάμενου παλιού αεροδρομίου. Θα είμαστε έτοιμοι έγκαιρα για να αποδώσουμε την περιοχή στην τοπική κοινωνία. Δε θα χρειαστούμε 18 χρόνια, όπως έγινε με το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε επίσης αναφορά στα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που θα απαλλάξουν το νησί από τις ρυπογόνες μονάδες σε Ληνοπεράματα, Αθερινόλακκο, στις νέες πτέρυγες στο Βενιζέλειο, στο νέο δικαστικό μέγαρο και στις νέες φοιτητικές εστίες.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια