Στην τελική ευθεία για τη μάχη της κάλπης με συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο - "Παράλληλες" ομιλίες Μητσοτάκη και Βαρουφάκη απόψε

Κρήτη
Στην τελική ευθεία για τη μάχη της κάλπης με συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο - "Παράλληλες" ομιλίες Μητσοτάκη και Βαρουφάκη απόψε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υποψήφιοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη της κάλπης - Την Κυριακή μιλούν οι πολίτες με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα - Παράλληλες ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάνη Βαρουφάκη σήμερα στο Ηράκλειο

Στην τελική ευθεία, έξι ημέρες πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, μπαίνει η χώρα και, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων κορυφώνουν τις προεκλογικές εκστρατείες τους, αποτελεί στοίχημα για τη Ν.Δ. ο περιορισμός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, αλλά και το να κινηθεί εντός του στόχου που έχει θέσει, δηλαδή της αυτοδυναμίας. Μετά από μία δύσκολη για τη χώρα τετραετία “λόφων” των επιπτώσεων της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία, των υποθέσεων σκανδάλων και της τραγωδίας στα Τέμπη, το εκλογικό σώμα καλείται να αποφασίσει για τη Βουλή της 22ας Μαΐου, αλλά και το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στη χώρα από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Παράλληλα, από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα δε γνωρίζουμε αν επιδιώκει τη συρρίκνωση των κομμάτων της Αριστεράς, ελπίζοντας στη μετακίνηση ψηφοφόρων, αν συνυπολογίσουμε ότι από τα έδρανα του ΜέΡΑ25 κατά την προηγούμενη τετραετία δεν του ασκήθηκε αξιοσημείωτη “αντιπολίτευση από Αριστερά”. Την ίδια στιγμή, τα εκλογικά επιτελεία των δύο βασικών κομμάτων έχουν πάρει “φωτιά”, με περιοδείες των υποψήφιων βουλευτών σε χωριά και καφενεία, ενώ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο τα στελέχη της Πειραιώς και της Κουμουνδούρου έχουν βάλει στον “μεγεθυντικό φακό” τη δυναμική στο σώμα των αναποφάσιστων, αλλά και τις ισορροπίες των “μικρών” κομμάτων που κινούνται στη ζώνη του 3%, οι οποίες θα κρίνουν όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα την Κυριακή, αλλά θα καθορίσουν και την απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων, απόσταση η οποία θα συνιστά σημείο αναφοράς για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη.

Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα δίνουν αυτή τη φορά βάρος στις μονοεδρικές περιφέρειες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η “μάχη της Κρήτης” - ανέκαθεν νησί με κεντροαριστερή κατεύθυνση - με τη Ν.Δ. να διεκδικεί τουλάχιστον τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι). Αυτές οι περιφέρειες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, ενόψει της προσεχούς εκλογικής μάχης, καθώς η μικρή διαφορά καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες για την ανατροπή της εικόνας και αλλαγή του χρώματος στον χάρτη του εκλογικού αποτελέσματος. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την υπεράσπιση των υφιστάμενων δυνάμεων, ώστε να διατηρηθεί “ροζ” όλος ο χάρτης στην Κρήτη, απέναντι στον διαχρονικό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη «να γίνει “μπλε”». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εξίσωση αυτή τη φορά μπαίνει όχι μόνο ο Ηρακλειώτης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και η καταγωγή και οι στενοί δεσμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη με το νησί που λόγω της διείσδυσής του την προηγούμενη τετραετία μείωσαν πολύ την απόσταση από τα δύο κόμματα.

Τα πολιτικά “κάστρα”

Για 28 χρόνια, μέχρι και το 2009 το νησί αποτέλεσε “κάστρο” της Χαριλάου Τρικούπη και έμοιαζε “απόρθητο”. Στις 10 τελευταίες εκλογικές διαδικασίες συνολικά όλοι οι νομοί της Κρήτης μοίρασαν την πρωτιά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μοναδική εξαίρεση το 2007, όταν η γαλάζια παράταξη με τον Κώστα Καραμανλή αρχηγό κατάφερε να κόψει πρώτη το “νήμα” στο Ρέθυμνο. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, με το ΠΑΣΟΚ πλέον να χάνει σημαντικές δυνάμεις, το πράσινο χρώμα διατηρήθηκε σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ “έδειχνε τα δόντια του” κερδίζοντας τα Χανιά. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τα “σκήπτρα” από το ΠΑΣΟΚ και “έβαψε” όλο το νησί “ροζ”.

Σήμερα, η πολύ μικρή διαφορά στις προηγούμενες εκλογές έχει δημιουργήσει εύλογες προσδοκίες στο εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. πως πρόκειται για περιφέρειες στην Κρήτη στις οποίες μπορεί με αξιώσεις να διεκδικηθεί η ανατροπή των συσχετισμών. Από όλους τους νομούς της Κρήτης, το μεγαλύτερο “ντέρμπι” καταγράφεται στα Χανιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε κερδίσει με 3,3% και σήμερα η Ν.Δ. φιλοδοξεί να είναι πρώτη. Στα Χανιά, αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΠΑΣΟΚ επιδίδεται ακόμη σε ασκήσεις συσπείρωσης, διατηρώντας τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι νέες ισορροπίες που έφεραν πρόσφατα οι εσωκομματικές “περιπέτειες” του Παύλου Πολάκη. Είναι χαρακτηριστικό πως στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 4,32% από τη δύναμή του, με τη Ν.Δ. να ενισχύεται κατά 14,65%.

Το Ηράκλειο

Από την εξίσωση των κρίσιμων εκλογικών περιφερειών δε θα μπορούσε να λείπει ο μεγαλύτερος νομός της Κρήτης και τέταρτος μεγαλύτερος της χώρας. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη Ν.Δ. με 13 μονάδες, φτάνοντας το 43%, παρά το γεγονός ότι στο Ηράκλειο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υποχώρησε κατά 1,99% και η γαλάζια παράταξη κέρδισε 9,82 μονάδες.

“Ντέρμπι” σε Ρέθυμνο και Λασίθι

Αντίστοιχα, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η “μάχη” σε Λασίθι και Ρέθυμνο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα των εκλογών να διατηρηθούν “ροζ”, καθόσον στις τελευταίες εκλογές η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία ήταν 103 και 205 ψήφοι αντίστοιχα, διαφορά η οποία έχει δημιουργήσει εύλογες προσδοκίες στο εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. ότι μπορεί με αξιώσεις να διεκδικηθεί η ανατροπή των συσχετισμών. Στην Κρήτη οι επερχόμενες εκλογές είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες και ο πολιτικός συμβολισμός που δίνει το νησί πολύ σημαντικός.

Παράλληλες ομιλίες

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και στην Κρήτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στο Ηράκλειο. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο σαββατοκύριακο πραγματοποίησαν ανοιχτές συγκεντρώσεις και ομιλίες τρεις πολιτικοί αρχηγοί επί κρητικού εδάφους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης στα Χανιά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα Λιοντάρια και ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στα Χανιά. Η περιοδεία του τελευταίου στο νησί ολοκληρώνεται σήμερα με ομιλία στα Λιοντάρια. Παράλληλη ομιλία θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ηράκλειο, σε ανοιχτή συγκέντρωση στο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”. Τη “σκυτάλη” από τον κ. Μητσοτάκη θα πάρει μεθαύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επισκεφτεί το Ηράκλειο και θα μιλήσει σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Τέλος, την προεκλογική του εκστρατεία κλείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ελευθερίας.

"Παράλληλες" ομιλίες Μητσοτάκη και Βαρουφάκη απόψε στο Ηράκλειο

Σε πλήρη ετοιμότητα για την επιτυχία της αποψινής ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο δηλώνει η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, ενώ την ίδια ώρα θα μιλάει στα Λιοντάρια και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχίας για Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος χθες Κυριακή 14 Μαΐου, μίλησε και στα Χανιά. Για μεθαύριο Τετάρτη 17 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα στις 7:30 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας. Επίθεση τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από τα Χανιά το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!», ήταν επίσης το περασμένο Σάββατο το κεντρικό σύνθημα ομιλίας από το Ηράκλειο του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Όσο φτάνουμε στην εκλογική αναμέτρηση της 21 Μαΐου, το πολιτικό “θερμόμετρο” ανεβαίνει αισθητά, με τους πολιτικούς αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κρήτη, αφού τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούν τις ομιλίες τους στο νησί!

Στο κηποθέατρο η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει απόψε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης” στις 7 το απόγευμα. Ως προς τον χώρο της ομιλίας, είχαν εξεταστεί και άλλοι χώροι, όπως η πλατεία Λιονταριών και το λιμάνι. Τελικά, όμως, προκρίθηκε η επιλογή αυτή και τα κομματικά στελέχη ευελπιστούν σε μία μαζική συγκέντρωση των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.

Στην πλατεία Ελευθερίας το... “στοίχημα” Τσίπρα

Αντιθέτως, την πλατεία Ελευθερίας έχει επιλέξει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ηράκλειο για μεθαύριο Τετάρτη 17 Μαΐου, προκειμένου να μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Η ομιλία θα ξεκινήσει στις 7:30 το απόγευμα και με την επιλογή αυτού του χώρου, η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέλει να στείλει μήνυμα νίκης, ελπίζοντας σε μεγάλη συμμετοχή των Κρητικών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης

«Δε θα τους κάνω τη χάρη να έχουν αρχηγό “δεκανίκι”», τόνισε από τα Χανιά το βράδυ του Σαββάτου στη διάρκεια της πολιτικής του ομιλίας στο κέντρο της πόλης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους κατηγόρησε για επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας.

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι εμπόδιο και ανάχωμα. Στις 21 Μαΐου πρέπει να μπούμε ανάχωμα στον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών ηθών. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε ανθρώπους που επενδύουν στον ορθό λόγο. Θα συγκρουστούμε με τον οποιονδήποτε υπονομεύσει το δημόσιο συμφέρον», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Κουτσούμπας: «Όχι στους εκβιασμούς για να κλέψουν την ψήφο του λαού»

«Όχι στους εκβιασμούς για να κλέψουν την ψήφο του λαού. Μαζί θα παλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική», ήταν το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στο Ηράκλειο, το βράδυ του Σαββάτου, στην οδό Ίδης.

«Μην κάνετε δίκη σας τη δίκη τους αγωνία για σταθερότητα. Με το “καλημέρα” μετά τις εκλογές, όπως κι αν τα βρουν, θα παραλάβουν τη “σκυτάλη” του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα σε βάρος του λαού», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας. Παράλληλα, τόνισε πως την ώρα του debate «οι ευρωβουλευτές τους ψήφιζαν χαράτσια. Μετά τις εκλογές θα ζούμε το ίδιο δύσκολα», ενώ αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε το έγκλημα των Τεμπών».

Βαρουφάκης: «Έχουμε υποχρέωση να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς προτείνει να πάμε να μιλήσουμε μετά την Κυριακή των εκλογών, μπας και πάρουμε κανένα υπουργείο. Όχι ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε. Εμείς αυτά που λέμε στον κόσμο τώρα προεκλογικά, σε αντίθεση με εσάς, θα τα τηρήσουμε και μετεκλογικά. Όπως δε προδώσαμε τον ελληνικό λαό το 2015, όταν μας έδωσε το ξεκάθαρο μήνυμα να αντισταθούμε, δε θα τον προδώσουμε ούτε τώρα. Έχουμε υποχρέωση να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα, το οποίο έχει θεσμοθετήσει τις χειρότερες αντιλαϊκές πολιτικές στο όνομα της Αριστεράς». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε χθες το βράδυ από τα Χανιά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News