Ταξίδι για εργασία στη Ρώμη για 4 άτομα με αναπηρία – «Θέλουμε να ζήσουμε αυτή την εμπειρία και στην Ελλάδα»

Κρήτη
Ταξίδι για εργασία στη Ρώμη για 4 άτομα με αναπηρία – «Θέλουμε να ζήσουμε αυτή την εμπειρία και στην Ελλάδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις Ρεθυμνιώτες με αναπηρία δούλεψαν σε ξενοδοχεία της Ρώμης και διεκδικούν σθεναρά την είσοδό τους και στην αγορά εργασίας της Ελλάδας - Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος PRESTO

Το όνειρο για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας έκαναν πρόσφατα πραγματικότητα -και μάλιστα σε δύο κεντρικά ξενοδοχεία της Ρώμης- τέσσερα ενήλικα άτομα με αναπηρία από το Ρέθυμνο, που πήραν μια πρώτη «γεύση» εργασίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος PRESTO.

Άλλωστε η πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας που δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις για την απορρόφηση και ατόμων με αναπηρία δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές στη χώρα μας για την ένταξη ατόμων με αναπηρία στους χώρους δουλειάς.

Ωστόσο, η ομαλή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, αυτό που στην Ελλάδα της Ευρώπης είναι ακόμα δύσκολο, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απλά αυτονόητο στοιχείο της καθημερινότητας. Τα τέσσερα ενήλικα άτομα με αναπηρία από το Ρέθυμνο είχαν τη μοναδική εμπειρία μέσω του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος να δουλέψουν αυτόνομα για δύο εβδομάδες τον περασμένο Νοέμβριο σε δύο κεντρικά ξενοδοχεία της Ρώμης με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PRESTO, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Ρέθυμνο, στοχεύει στη συμπερίληψη ατόμων με νοητικές αναπηρίες σε κινητικότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων, χρήσιμων για τη μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση και ανεξαρτησία.

«Υπήρξαν δυσκολίες στην αρχή για να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρήσεις, να πείσουμε την αγορά εργασίας ότι αυτά τα άτομα είναι ικανά να εργαστούν και ότι μπορούν να προσφέρουν σε ένα χώρο εργασίας. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της υλοποίησης και αφού βρέθηκαν οι φορείς της πρακτικής άσκησης, όλα κύλισαν πάρα πολύ εύκολα», τονίζει η κ. Καλλή Ροδοπούλου, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης,

Από την πλευρά του ο κ. Παύλος Μελισσινός είπε ότι έχουν γίνει βήματα ως προς το κομμάτι της νομοθεσίας, «γιατί το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να μπορέσουν να απασχολήσουν κάποιο άτομο με αναπηρία. Όμως με πρόσφατο Νόμο ορίζεται πλέον ότι ένα άτομο με νοητική ή ψυχική αναπηρία πάνω από 50% θα μπορεί να ενταχθεί κανονικά σε εργασία, να προσληφθεί και να γραφτεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Θα μπορεί να απορροφηθεί μέσω προγραμμάτων χωρίς να υπάρχει καμία επιβάρυνση στον εργοδότη και χωρίς φυσικά να χάνει τα δικαιώματα του επιδόματος και της σύνταξης ακόμα των ΑμεΑ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί πολλοί γονείς μπερδεύονται».

Οι τέσσερις Ρεθυμνιώτες με αναπηρία που δούλεψαν σε ξενοδοχεία της Ρώμης διεκδικούν τώρα σθεναρά την είσοδό τους και στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

 Στο Ρέθυμνο πάντως ήδη κάποιες τοπικές επιχειρήσεις έχουν εντάξει στο προσωπικό τους και άτομα με αναπηρία, στο πλαίσιο του προγράμματος.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News