Αλλάζουν όψη τα Μάλια: «Πράσινο φως» για την ανάπλαση του οικισμού - Τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης

Κρήτη
Αλλάζουν όψη τα Μάλια: «Πράσινο φως» για την ανάπλαση του οικισμού - Τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς δημοπράτηση από τον Δήμο Χερσονήσου με 2 εκατ. ευρώ το έργο βιοκλιματικής-αισθητικής ανάπλασης του παλαιού οικισμού, με στόχο την ανάδειξη της παραδοσιακής ταυτότητάς του

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από τον Δήμο Χερσονήσου μια σημαντική παρέμβαση που θα αλλάξει άρδην την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα στον παλαιό οικισμό των Μαλίων... Εν προκειμένω, στο ιστορικό τμήμα των Μαλίων νοτίως της εθνικής οδού που έχει διατηρήσει ένα πολύ πιο παραδοσιακό προφίλ συγκριτικά με το αμιγώς τουριστικό κομμάτι του οικισμού που απλώνεται βορείως της εθνικής οδού και προς το παραλιακό μέτωπο.

Πρόκειται για το έργο της βιοκλιματικής και αισθητικής αναβάθμισης του παλαιού οικισμού των Μαλίων, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), το οποίο έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τις προάλλες, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χερσονήσου άναψε το “πράσινο φως” για τη δημοπράτηση του έργου που έχει ως χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 24 μήνες και στοχεύει στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του οικισμού σε αισθητικό και λειτουργικό επίπεδο... Από τις πλακοστρώσεις με ειδικούς κυβόλιθους, την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και νέου φωτισμού μέχρι παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία δικτύου ήπιας μετακίνησης για πεζούς και ποδηλάτες, μέσω της δημιουργίας χαμηλής ταχύτητας οδοστρώματος, οριοθέτηση παρόδιας στάθμευσης κ.ά.

Η απόφαση για τη δημοπράτηση

Με ομόφωνη απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χερσονήσου:

- Εγκρίνει την εκτέλεση του έργου “Βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση παλαιού οικισμού Μαλίων”, με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 και με την υπ’ αριθμ. Τροπ. 21/2022 Μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου Χερσονήσου, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.

- Εγκρίνει τη διεξαγωγή ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου “Βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση παλαιού οικισμού Μαλίων”.

- Εγκρίνει το από 29/3/2023 πρακτικό κλήρωσης επιτροπής διαγωνισμού της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τον δρόμο για να φτάσουμε στην απόφαση προκήρυξης του ανοιχτού διαγωνισμού είχε ανοίξει πριν από μήνες η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση της πρότασης του Δήμου Χερσονήσου για το έργο “Βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση του παλαιού οικισμού των Μαλίων”, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. Ο παλαιός οικισμός των Μαλίων προκρίθηκε για ένταξη στο συγκεκριμένο έργο, καθώς πληρούσε τις σχετικές προδιαγραφές, έχοντας ήδη υλοποιηθεί παρεμβάσεις υπογειοποίησης δικτύων και τοπογραφικής αποτύπωσης. Με αυτά τα δεδομένα και με την άρτια σύνταξη του φακέλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις ένταξης και χρηματοδότησης του έργου. Με την έγκριση της πρότασης και την εξασφάλιση των πιστώσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Το προφίλ της ανάπλασης

Το έργο με τίτλο “Βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση παλαιού οικισμού Μαλίων” αφορά σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης του ιστορικού, παραδοσιακού τμήματος του οικισμού. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει παρεμβάσεις εμβληματικού χαρακτήρα, ήτοι την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του οικισμού, καθώς και σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία δικτύου ήπιας μετακίνησης για πεζούς και ποδηλάτες, μέσω της δημιουργίας χαμηλής ταχύτητας οδοστρώματος, οριοθέτηση παρόδιας στάθμευσης κ.ά.

Ταυτόχρονα η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει παρεμβάσεις με βιοκλιματικό χαρακτήρα και “έξυπνες” εφαρμογές, που ενισχύουν τη βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα του δημόσιου χώρου, μέσω της εγκατάστασης συστημάτων παρακολούθησης, μετρήσεων και διαχείρισης, αποκομιδής απορριμμάτων, ενεργειακής κατανάλωσης, ομβρίων, οριοθέτησης παρόδιας στάθμευσης, εγκατάστασης σημείων φόρτισης Η/Ο, εγκατάστασης σταθμών κοινόχρηστων οχημάτων (ποδήλατα) κ.λπ.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα προκύψει ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύνολο, που εκτείνεται σε όλο το συνεκτικό τμήμα της παλιάς πόλης των Μαλίων. Οι παρεμβάσεις προάγουν και ενισχύουν την αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου Χερσονήσου, καθώς ενισχύουν την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλουν συνολικά στην προαγωγή του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, θα εισάγουν νέες, σύγχρονες τεχνολογίες για την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης

Όπως αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή του προωθούμενου έργου, για την αισθητική αναβάθμιση του παλαιού οικισμού των Μαλίων αποφασίστηκε να δοθεί βάρος στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Επιλέχτηκαν φυσικά υλικά σε αποχρώσεις γήινες, οι οποίες ενσωματώνονται στην αρχιτεκτονική του οικισμού και την αναδεικνύουν. Το μεγαλύτερο μέρος επιστρώνεται με κυβόλιθο από γρανίτη σε κίτρινη- μπεζ- καφέ απόχρωση, διαστάσεων 10 x 10 x 5 εκ., που διαμορφώνονται σε διαζώματα που οριοθετούνται από κυβόλιθους πορφυρίτη 10 x 10 x 5 εκ. Κεντρικά του δρόμου τοποθετείται μάρμαρο κόκκινο Ριτσώνας ή Επιδαύρου σε “φιλέτα”, για τη συλλογή και απομάκρυνση των όμβριων υδάτων. Τα όμβρια συγκεντρώνονται κεντρικά των οδών για τη διασφάλιση των παρόδιων ιδιοκτησιών.

Γενικά, στους κεντρικότερους δρόμους της περιοχής παρέμβασης, με τον τρόπο που τοποθετούνται τα υλικά, γίνεται οπτικός διαχωρισμός των κινήσεων, ώστε να οριοθετείται η κίνηση των αυτοκινήτων και να υπάρχει χώρος για τη διέλευση πεζών. Συγκεκριμένα, δημιουργείται μια λωρίδα κίνησης αυτοκινήτων με πλάτος 3,5 μ. σε όλο το μήκος των κεντρικών αξόνων, η οποία πλακοστρώνεται με κυβόλιθο από γρανίτη σε κίτρινη-μπεζ απόχρωση. Δεξιά κι αριστερά αυτής και έως τα όρια της κάθε ιδιοκτησίας τοποθετούνται ορθογωνισμένες πλάκες πορφυρίτη ερυθρές, που σηματοδοτούν ότι είναι χώρος διέλευσης πεζών. Ανάμεσα στους γρανιτένιους κυβόλιθους και τις πλάκες πορφυρίτη, τοποθετούνται παράλληλα με την κίνηση “φιλέτα” πορφυρίτη, ώστε να γίνεται εντονότερος ο διαχωρισμός των κινήσεων.

Όλα αυτά όμως είναι συνεπίπεδα, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε οποιαδήποτε ανάγκη των κάτοικων. Έτσι διασφαλίζεται η μείωση της ταχύτητας για ασφαλή μετακίνηση όλων των κατοίκων και των επισκεπτών. Παράλληλα, δημιουργούνται πλατώματα για τοποθέτηση φύτευσης και αστικού εξοπλισμού. Έχουν επιλεγεί κάποια μικρότερα στενάκια, που είτε έχουν ιδιαίτερο μορφολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, είτε είναι περισσότερο ανεπτυγμένα εμπορικά, και σε αυτά διαμορφώνεται διαφορετικό είδος πλακόστρωσης, με τη χρήση ίδιων υλικών. Αυτό τα ξεχωρίζει από το σύνολο και γίνονται τοπόσημα της περιοχής, αλλά παράλληλα δε χάνεται και η εικόνα του ενιαίου αστικού συνόλου.

Σε μεγάλο τμήμα της περιοχής παρέμβασης και όπου αυτό ήταν εφικτό και ασφαλές, τοποθετείται λωρίδα όδευσης τυφλών.

Ιδιαίτερη ομορφιά και ενδιαφέρον στην περιοχή παρέμβασης έχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγεται ώστε να δημιουργηθεί περιμετρικά της μια πλατεία με διαχωρισμό αυτής από τον χώρο κίνησης των αυτοκινήτων. Η πλατεία θα διαχωρίζεται από κράσπεδο γρανίτη σε κίτρινο-μπεζ χρώμα, ίδιο με αυτό του κυβόλιθου που τοποθετείται στον δρόμο, και θα είναι σχεδόν συνεπίπεδη με τον δρόμο. Σε όλη την έκταση της πλατείας θα τοποθετηθούν ορθογωνισμένες πλάκες τραβερτίνο, σε μπεζ-καφέ απόχρωση.

«Πρασινίζει» ο οικισμός - Ζαρντινιέρες και παρτέρια

Η φύτευση επιλέχθηκε σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής, τη στενότητα του χώρου, τα χρώματα και τα υλικά του τοπίου και τις κλιματικές συνθήκες. Επιλέχθηκαν επομένως φυτά με μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και με μικρό ριζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, στο τμήμα Β διαμορφώνεται παρτέρι στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη με μία ελιά μεγάλη, μία ροδιά νάνα και πόες λεβάντα, πενισέτο και στύπα. Αντίστοιχα το παρτέρι απέναντι διαμορφώνεται μόνο με χαμηλή φύτευση από λεβάντα, πενισέτο και στύπα. Στον προαύλιο χώρο του ναού φυτεύεται μία καλλωπιστική δαμασκηνιά ή καλλωπιστική μουριά.

Στο τμήμα Γ, διαμορφώνεται πλάτωμα στο οποίο φυτεύεται μία μουριά καλλωπιστική. Στις διάφορες ζαρντινιέρες που τοποθετούνται στον οικισμό φυτεύονται γεράνια σε χρωματισμό κόκκινο και λευκό.

Για τον αστικό εξοπλισμό, προτείνονται “έξυπνα” καθιστικά με ανθεκτικές σε βανδαλισμούς φωτοβολταϊκές μονάδες, ασύρματη φόρτιση και φωτισμό, με μίνιμαλ σχεδιασμό, από αλουμινένιο ψευδάργυρο, αλουμίνιο, χάλυβα, με θερμή επικάλυψη ψευδαργύρου και γαλβανισμένο χάλυβα χαμηλού άνθρακα.

Για τον φωτισμό του οικισμού προτείνονται ιστοί φωτισμού, παραδοσιακού τύπου, σε συνδυασμό με διακοσμητικό βραχίονα και επιτοίχια, τεχνολογίας LED.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News