Φοιτητικές Εκλογές: Τρεις παρατάξεις κέρδισαν στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης

Κρήτη
Φοιτητικές Εκλογές: Τρεις παρατάξεις κέρδισαν στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτιά για την ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, την ΠΑΣΠ στο ΕΛΜΠΕΠΑ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Πολύ διαφορετικά ψήφισαν οι φοιτητές των τριών πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κρήτης, καθώς διαφορετική παράταξη αναδείχθηκε πρώτη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ), στο ΕΛΜΕΠΑ (ΠΑΣΠ) και στο Πολυτεχνείο Κρήτης (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ). Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά πως δεν υπήρξαν σταθερά κριτήρια στις προτιμήσεις των φοιτητών, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται μέχρι και τη δεδομένη στιγμή ο “πόλεμος” που είχε ξεκινήσει από πέρυσι μεταξύ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΚΣ για το ποια παράταξη αναδείχθηκε πρώτη στις συνειδήσεις των φοιτητών. Η καθεμία παράταξη έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που την τοποθετούν πρώτη. Ειδικότερα, διαφορετική παράταξη αναδείχθηκε πρώτη σε κάθε πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Κρήτης. Οι προτιμήσεις των φοιτητών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Τι σημαίνει όμως το γεγονός πως τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα έβγαλαν διαφορετική παράταξη ως πρώτη; Αυτό σημαίνει πως οι φοιτητές όλων των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κρήτης δεν αποβλέπουν σε μία ενιαία εκπροσώπηση, αφού έβγαλαν διαφορετικούς νικητές.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώτη παράταξη αναδείχθηκε η παράταξη των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ. Σύμφωνα με τον πίνακα που εξέδωσε η ΠΚΣ, η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ έλαβε 914 ψήφους, ενώ δεύτερη ήρθε η Πανσπουδαστική με 698 ψήφους. Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με 481 ψήφους, ενώ τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε η ΠΑΣΠ με 220 ψήφους. Το “ΔΙΚΤΥΟ” έλαβε 41 ψήφους, ενώ οι λοιπές παρατάξεις έλαβαν 10 ψήφους. Συνολικά, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο ψήφισαν 2.603 φοιτητές, εκ των οποίων τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2.506, ενώ τα άκυρα ήταν 97 και 88 ήταν τα λευκά. Η κατανομή του συνόλου των ψήφων περιλαμβάνει και τα 15 πανεπιστημιακά τμήματα.

Μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν έχει δώσει πίνακα που να περιλαμβάνει το σύνολο των ψήφων και από τα 15 πανεπιστημιακά τμήματα.

Στο ΕΛΜΕΠΑ

Για άλλη μια χρονιά, νικήτρια φοιτητική παράταξη αναδείχθηκε η ΠΑΣΠ. Η ΠΑΣΠ κατάφερε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, ενώ επιβεβαιώνεται πως το “κάστρο” της ΠΑΣΠ είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τον πίνακα που εξέδωσε η ΠΚΣ στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ψήφισαν συνολικά 1.134 φοιτητές με τα έγκυρα ψηφοδέλτια να είναι 1.090. 44 ήταν άκυρα, ενώ 15 ήταν λευκά. Σύμφωνα με τον πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η ΠΚΣ έλαβε 190 ψήφους, η ΔΑΠ-ΝΔΚΦ έλαβε 152, ενώ η παράταξη της ΠΑΣΠ έλαβε 603 ψήφους. 100 έλαβε η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, η ΕΑΑΚ έλαβε 25, ενώ η παράταξη που πρόσκειται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ και λέγεται “ΔΙΚΤΥΟ” έλαβε μόλις 2. Λοιπές παρατάξεις πήραν 3 ψήφους.

Σύμφωνα με τον πίνακα που εξέδωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ψήφισαν 1.129 φοιτητές, ενώ έγκυρες ήταν οι 1.087 ψήφοι. 42 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα και 13 λευκά. Από εκεί και πέρα, η κατανομή των ψήφων έγινε ως εξής: 152 ψήφους πήρε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, 604 έλαβε η ΠΑΣΠ, 190 έλαβε η ΠΚΣ, 98 ψηφοδέλτια κατοχυρώθηκαν υπέρ της ΕΑΑΚ, ενώ οι διάφορες παρατάξεις πήραν 30.

Στο Πολυτεχνείο

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, νικήτρια βγήκε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πίνακα που εξέδωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η κατανομή των ψήφων έγινε ως εξής: 1.395 φοιτητές ψήφισαν, εκ των οποίων οι 1.365 ψήφισαν έγκυρα. Άκυρα ψηφοδέλτια ήταν τα 30, ενώ λευκά ήταν 48. 484 φοιτητές ψήφισαν ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, 280 ΠΚΣ και 432 φοιτητές ψήφισαν ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ.

Η κατανομή των ψήφων, σύμφωνα με τον πίνακα που εξέδωσε η ΠΚΣ: 1.385 φοιτητές ψήφισαν, εκ των οποίων οι 1.358 έδωσαν έγκυρες ψήφους. 27 ήταν άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ 39 ψηφοδέλτια ήταν λευκά. 282 ψήφους πήρε η ΠΚΣ, 484 έλαβε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και 432 φοιτητές ψήφισαν ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ. Τόσο η ΠΑΣΠ όσο και το “ΔΙΚΤΥΟ” δεν έλαβαν καμία ψήφο λόγω μη συμμετοχής των παρατάξεων στις εκλογές αυτές.

Διαφορετικά αποτελέσματα για μία ακόμη χρονιά

Την ίδια στιγμή, με διαφορετικά αποτελέσματα για μία ακόμη χρονιά ολοκληρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές, που διεξήχθησαν προχθές Τετάρτη (10-05-2023) στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα όλης της χώρας. Οι συγκεκριμένες φοιτητικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς προηγήθηκαν μόλις δέκα ημέρες των βουλευτικών εκλογών της χώρας και άρα δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν αντικείμενο αναλύσεων για το προς τα που θα στραφεί η νεολαία των πανεπιστημίων τη μεθεπόμενη Κυριακή, όταν θα κληθεί να αποφασίσει, όχι για τους φοιτητικούς της συλλόγους αυτή τη φορά, αλλά για τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έδωσε την πρώτη θέση στον εαυτό της, με ποσοστό 48,1% έναντι 28,56% της Πανσπουδαστικής. Από την άλλη μεριά, και η Πανσπουδαστική έδωσε στον εαυτό της την “πρωτιά” στην προτίμηση του σώματος των φοιτητών της χώρας, αναφέροντας ότι είχε και άνοδο κατά 2.134 ψήφους με ποσοστό 35,15% έναντι 23,36% της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Τέλος, τα ΕΑΑΚ-Αριστερά σχήματα δίνουν ποσοστό 37,7% στην Πανσπουδαστική και στη ΔΑΠ 27,45%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι οι πρώτες φοιτητικές εκλογές στις οποίες έχουν δοθεί διαφορετικά αποτελέσματα από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την Πανσπουδαστική. Το ίδιο είχε συμβεί και στις προηγούμενες φοιτητικές εκλογές, όπου και πάλι οι δύο παρατάξεις έδιναν η καθεμία στον εαυτό της την πρώτη θέση στην προτίμηση του συνόλου των ψηφοφόρων φοιτητών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News