default-image

“Κούρεμα” ΕΝΦΙΑ 10% για ασφαλισμένα σπίτια! - Ιδιοκτήτες ακινήτων VS οικοδόμων για την εξαγγελία Μητσοτάκη

Κρήτη
“Κούρεμα” ΕΝΦΙΑ 10% για ασφαλισμένα σπίτια! - Ιδιοκτήτες ακινήτων VS οικοδόμων για την εξαγγελία Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποικίλλουν οι αντιδράσεις για την εξαγγελία Μητσοτάκη: Ικανοποίηση στους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ακινήτων, οργή στους οικοδόμους, που ζητούν την κατάργηση του φόρου

Ικανοποίηση εκφράζουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κρήτη αλλά και πανελλαδικά για την εξαγγελία Μητσοτάκη ως προς την έξτρα έκπτωση του 10% του ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες που θα ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2024 και αποτελούσε πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Ωστόσο, η εξαγγελία αυτή προκαλεί την αντίδραση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «αντί να καταργήσει τον άδικο και μνημονιακό ΕΝΦΙΑ, προχωράει υποτίθεται σε εκπτώσεις, σπρώχνοντας τον κόσμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ η ευθύνη για τις αποζημιώσεις των πληγέντων των φυσικών καταστροφών ανήκει αποκλειστικά στο κράτος!».

Συγκεκριμένα, έξτρα έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές) υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όποιο σπίτι ασφαλίζεται για ολόκληρο το έτος έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, για να εξηγήσει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, έτσι ώστε να υπάρξει μια ιδιωτική κάλυψη απέναντι σε φυσική καταστροφή.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2024

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, το μέτρο είναι κόστους 40 εκατ. ευρώ και θα ενεργοποιηθεί από το 2024, εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για όλο το 2023 θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025. Σε κάθε περίπτωση, με το μέτρο ευνοούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες.

Αναλυτικότερα, με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, μια κατοικία η οποία σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 120 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος προχωρήσει στην ασφάλισή της για φυσικές καταστροφές, τότε το “ραβασάκι” του ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε 108 ευρώ. Μια άλλη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 210 ευρώ, αν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, ο φόρος περιορίζεται σε 189 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με δύο κατοικίες, ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ, αν τις ασφαλίσει θα περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση στα 675 ευρώ.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία των κατοικιών και ο ΕΝΦΙΑ, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν.

Η κατάσταση στη χώρα μας

Στη χώρα μας μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Συγκεκριμένα, από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, από την ασφάλιση και μόνον 200.000 νέων κατοικιών με μέσο κόστος ετήσιας δαπάνης 155 ευρώ, τα πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά, για να καλύψει τις ζημιές από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κονδύλια ύψους 191 εκατομμυρίων ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στην Ελλάδα, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες (1980-2020), ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ο.κ., έχουν οδηγήσει σε συνολικές οικονομικές απώλειες 10,3 δισ. ευρώ, με μόλις το 1,6 δισ. ευρώ να αφορά ασφαλισμένη περιουσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1980-2018 λιγότερο από:

- Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.

- Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.

- Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.

Κίνητρο για ιδιοκτήτες

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μέτρο αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι προτιμότερο να είναι ασφαλισμένα τα κτήρια για φυσικές καταστροφές, γιατί τα ασφάλιστρα είναι γενικά χαμηλά. Παρέχει το κράτος και ένα κίνητρο, την επιπλέον έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση, αν γίνει μια φυσική καταστροφή, αποζημιώνεται ολόκληρη η αξία του ακινήτου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αντί να περιμένει ο κάθε άνθρωπος, όπως για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι, να πάρει ένα ποσό ενίσχυσης από το κράτος, το οποίο δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση και δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος αποκατάστασης της ζημιάς που είχε υποστεί το κάθε σπίτι»...

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει προχωρήσει σε ομαδικό ασφαλιστήριο για τα μέλη της.

«Τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ μπορούν να ασφαλίζονται με χαμηλότερες τιμές για φυσικές καταστροφές. Από ’κει και πέρα, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει έλεγχο αγοράς, να ελέγξει τις καλύψεις που έχει το δικό μας ασφαλιστήριο και να τις συγκρίνει με άλλες καλύψεις και να προχωρήσει στην ασφάλιση του ακινήτου του».

Στο σημείο αυτό, ο Κώστας Αράπογλου λέει πως το ομαδικό ασφαλιστήριο της Ομοσπονδίας λειτουργεί και ως κίνητρο για τις άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να μειώσουν τα ασφάλιστρά τους.

«Θέλω να πιστεύω ότι σε πολλές περιπτώσεις ανταποκρίνεται η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ με το κόστος ασφάλισης. Αλλά ο καθένας θα το διαπιστώσει βλέποντας τον δικό του ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με τα ασφάλιστρα», επισήμανε.

«Τα μνημόνια... τελείωσαν, ο μνημονιακός ΕΝΦΙΑ έμεινε»

«Είναι εντελώς αντιλαϊκός αυτός ο φόρος. Και πρέπει να καταργηθεί εντελώς ο ΕΝΦΙΑ», είναι το σχόλιο του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννη Γωνιανάκη.

«Υποτίθεται πως ήταν ένας μνημονιακός νόμος, που θα καταργούταν. Κι ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια, οι φόροι συνεχίζονται. Και ειδικότερα για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους, είναι ένα δυσβάσταχτο ποσό, που έρχεται κάθε χρόνο. Ήδη ήρθε αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε πολλούς εργαζόμενους. Και ουσιαστικά είναι άλλο ένα χαράτσι στην ιδιωτική κατοικία. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Το 2005 στην Ελλάδα η ιδιοκατοίκηση ήταν στο 85%. Και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο 73%. Δηλαδή, εκτός από τους πλειστηριασμούς, γίνεται και “όνειρο” άπιαστο για κάποιον εργαζόμενο να έχει κατοικία δικιά του. Και σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές, θα πρέπει να τις αναλάβει το κράτος. Δεν μπορεί να στηριζόμαστε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν μπορεί τα λεφτά των εργαζομένων να πηγαίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News