default-image

Η ακρίβεια «τρώει» τους συνταξιούχους της Κρήτης - Ζητούν αύξηση τουλάχιστον 10% για να τα βγάλουν πέρα

Κρήτη
Η ακρίβεια «τρώει» τους συνταξιούχους της Κρήτης - Ζητούν αύξηση τουλάχιστον 10% για να τα βγάλουν πέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση των συντάξεων ζητούν από την επόμενη κυβέρνηση οι συνταξιούχοι και εκπρόσωποι των συνταξιοδοτικών οργανώσεων τουλάχιστον της τάξης του 10%, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις οικονομικές δυσκολίες της καθημερινότητας

Αύξηση των συντάξεων ζητούν από την επόμενη κυβέρνηση οι συνταξιούχοι και εκπρόσωποι των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, τουλάχιστον της τάξης του 10%, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις οικονομικές δυσκολίες της καθημερινότητας. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες και οι συνταξιούχοι κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου, καθώς μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Μάλιστα, τονίζουν πως πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως σωστότερη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καταβολή των αναδρομικών και να σταματήσει πλέον η μεγάλη συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.

Ειδικότερα, ένας μέσος συνταξιούχος λαμβάνει 600-700 ευρώ τον μήνα. Είναι μια αρκετά χαμηλή σύνταξη, εάν αναλογιστούμε πως ο πληθωρισμός έχει “χτυπήσει” αγαθά ευρείας κατανάλωσης, με άμεση συνέπεια ένας συνταξιούχος να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, εάν υπάρχουν επιπλέον έξοδα, όπως ενοίκιο, συχνές μεταφορές κ.λπ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τους ίδιους να ζητούν προστασία από το κράτος, αλλά και από την επόμενη κυβέρνηση να φανεί όχι γενναία, αλλά δίκαιη απέναντί τους, καθόσον οι ίδιοι είχαν εργαστεί για την αύξηση αυτή την περίοδο του εργασιακού τους βίου.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους συνταξιοδοτικών οργανώσεων, οι οποίοι μίλησαν για το επιτακτικό αίτημα η επόμενη κυβέρνηση ασχέτως ιδεολογίας και προσήμου να προασπίσει μια αύξηση της τάξης του 10%.

Επαναφορά 13ης σύνταξης

«Είναι αναγκαίο να μας δώσουν μια αύξηση της τάξης του 10%. Εμείς παλεύουμε χρόνια για αύξηση των συντάξεών μας. Θα πρέπει να μας δώσουν επίσης και εκείνα τα χρήματα που μας χρωστούν, όπως είναι η 13η σύνταξη. Αυτά τα χρήματα τα έχουμε πληρώσει. Δε μας έχει χαρίσει κανένας τίποτα. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη 13η και τη 14η σύνταξη. Ας ελπίσουμε πως ο πολιτικός κόσμος θα είναι συνεπής έργων και θα δούμε αύξηση στις συντάξεις μας από την επόμενη κυβέρνηση. Ας ξεκινήσει η επόμενη κυβέρνηση σταδιακά να μας δώσει τα αναδρομικά, που τα έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λασιθίου, Γιώργος Πάγκαλος.

“Ατμός” σε 15 ημέρες

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Δ.Σ. Κρήτης του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Γιώργος Σκουλάς, σημείωσε: «Ανεξαρτήτως της προσωπικής διαφοράς, θα πρέπει να δοθεί αύξηση στις συντάξεις τουλάχιστον 10% από την επόμενη κυβέρνηση. H σύνταξή μας φεύγει μέσα σε 10-15 ημέρες. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους το σύνολο του συνταξιοδοτικού κόσμου. Είναι μονόδρομος η αύξηση των συντάξεων και θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να το βάλουν στην ατζέντα τους. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με όλα τα κόμματα και η αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί πως θα είναι το πρώτο μέτρο που θα εφαρμόσει στους συνταξιούχους, με σκοπό να τους ανακουφίσει. Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι συντάξεις, έστω και ένα 10%. Είναι μια στοιχειώδης αύξηση για να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες».

Μήνες στην αναμονή: «Πιο γρήγορη απονομή συντάξεων»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ηρακλείου, Νίκος Μετζίνης, έθιξε το ζήτημα να υπάρχει γρήγορη και πιο δίκαιη απονομή συντάξεων μέσω της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

«Έχω την αίσθηση πως με το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια είναι μονόδρομος η αύξηση αυτή. Η τελευταία αύξηση που δόθηκε από την κυβέρνηση της τάξης του 7,2% ουσιαστικά δεν κάλυψε τις απώλειες του πληθωρισμού, που είχε υπερβεί μάλιστα και το 12%. Μια αύξηση των συντάξεων συνδεδεμένη με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή είναι το βασικό αίτημα. Επίσης, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα είχαν υποσχεθεί την καταβολή των αναδρομικών. Πολλοί συνταξιούχοι είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια και περιμένουν να πληρωθούν τα αναδρομικά, που ακόμα δεν έχουν δοθεί. Επίσης, σε επίπεδο Υγείας πρέπει να σταματήσει το χαράτσι, το οποίο πληρώνουμε με μεγάλη συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή. Πολλοί συνταξιούχοι δυσκολεύονται να βρουν τα φάρμακά τους. Τέλος, η κυβέρνηση έκανε αρκετά λάθη σε συναδέλφους, έχει δώσει μικρότερες συντάξεις σε ανθρώπους που άξιζαν μεγαλύτερη. Η σωστή λειτουργία του ΕΦΚΑ είναι ένα μέτρο σωστό, που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, για να είναι πιο γρήγορη και δίκαιη η απονομή των συντάξεων», υπογράμμισε.

Το μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Ανδρέας Κριαράς, δήλωσε: «Είναι αναγκαίο να δοθεί αύξηση. Να μας δώσει πίσω η επόμενη κυβέρνηση τη 13η και τη 14η σύνταξη, το ΕΚΑΣ. Συνέχεια παλεύουμε για τα δικαιώματά μας. Εμείς τα έχουμε πληρώσει. Δε μας τα έχει χαρίσει κανένας. Είναι δικά μας χρήματα. Δε ζητήσαμε δανεικά, ούτε ελεημοσύνη. Τα δουλέψαμε και τα θέλουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News